پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل موسسه جهاد نصر از بهرهبرداری ۱۴۰۰ هکتار آبیاری تحت فشار در منطقه «یکانات» شهرستان جلفا در آذربایجان شرقی به مناسبت هفته دولت خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اطلاعرسانی وزارت جهاد کشاورزی، رضا عظیمی مدیرعامل موسسه جهاد نصر در نشست خبری با اشاره به افتتاح طرحهای این موسسه در هفته دولت، گفت: در آذربایجان شرقی در شهرستان جلفا «یکانات» ۱۴۰۰ هکتار عمدتا آبیاری تحت فشار در طرح شبکه فرعی شمال و شمال غرب کشور آماده بهرهبرداری است که کشاورزان از منافع آن بهرهمند میشوند.
عظیمی درباره طرح غرب و شمال غرب کشور نیز افزود: با توجه به رودخانههای بزرگ کشور این طرح در سالهای گذشته در غرب کشور در اولویت قرار گرفته تا آبهای سرگردان را به نوارهای مرزی منتقل کنیم که با توجه به استعداد این منطقه مهاجرت معکوس در منطقه را داشته باشیم.
به گفته این مقام مسئول، میزان بهرهوری در تولید در زمینهای منطقه غرب و شمالغرب کشور افزایش یافته است؛ به طوری که برداشت ۵۰۰ کیلو گندم در هر هکتار پس از بهرهبرداری این طرح به ۴ تا ۵ تن در هر هکتار رسیده است.
در همین حال وی با بیان این که یکی ازطرحهای شاخص، سد خداآفرین است، یادآور شد: در این بخش ۲۶ هزار هکتار کشت و صنعت فعال شده و چشماندازی برای استخدام ۱۰ هزار نفر لحاظ شده است و در حال حاضر ۲۵۰ تا ۳۰۰ نفر در این کشت و صنعت مشغول به کار هستند.
همچنین عظیمی با بیان این که وظیفه جهاد کشاورزی تامین زیرساختها برای بخش کشاورزی است، تصریح کرد: اولویت اول ما توانمندسازی، هدایت و حمایت تشکلهای تولید خواهد بود، زیرا اگر تشکلهای تولید در منطقه فعال نشوند مانند ماشین ساخته شده بیراننده، ایجاد زیرساختها بیفایده خواهد بود.
به گفته وی، در حال برنامهریزی برای امضای تفاهمنامه برای طرحهای دانشبنیان با دانشگاهها و مراکز علمی به منظور ارتقای سیستمهای طرحهای اجرایی هستیم.
مدیرعامل موسسه جهاد نصر در خصوص اجرای زهکشی در شالیزارهای شمال کشور، گفت: در صورت صلاحدید وزیر جهاد کشاورزی، موسسه جهاد نصر آمادگی طرح شالیزاری شمال کشور را دارد.
عظیمی در ادامه افزود: موسسه جهاد نصر پس از جنگ، با توجه به تجربیات اش تاسیس و سازماندهی شد و در مقطعی به مانند یک هلدینگ بزرگ شرکت پیمانکاری فعالیت میکرد. این موسسه همانند یک موسسه چابک اجرایی سه طرح اساسی و عمده بویژه طرح ۵۵۰ هزار هکتاری مقام معظم رهبری، مبارزه با ریزگردها در خوزستان و همچنین طرح شبکههای فرعی آبیاری و زهکشی غرب و شمال غرب کشور را عهدهدار بوده است.
این مقام مسئول تاکید کرد: طرح مبارزه با ریزگردها به مانند یک طرح بزرگ با فوریت به صورت اورژانسی انجام شد که در روال معمول کار اجرایی، مطالعات و ساماندهی آن یک سال زمان میبرد در حالی که در اسفند ۱۳۹۵ موسسه جهاد نصر، به صورت ویژه در یک مقطع زمانی دو ماهه شش میلیون متر مکعب عملیات خاکی برای مبارزه با ریزگردها انجام داد.
وی با بیان اینکه در مبارزه با ریزگردها در خوزستان انتقال و پمپاژ آب و گرفتن حق آبه را به همراه ایجاد پوشش گیاهی انجام دادیم، یادآور شد: حقآبه کارون سه تا پنج ساله و به صورت موقت خواهد بود تا بحران ریزگردها حل شود. در این طرح از حضور تخصصی مشاوران سازمان محیط زیست برای کارهای مطالعاتی بهره بردیم؛ در مجموع کانال اصلی احداث شده ۶۰ کیلومتر بوده که در جنوب شرق اهواز عملیات آن اجرایی شده است.
مدیرعامل موسسه جهاد نصر درباره نحوه اجرای فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری مقام معظم رهبری نیز گفت: در حال اجرای مطالعات آن هستیم و پیشنهاد شده که شبکه اصلی و فرعی آبیاری توسط وزارت جهاد کشاورزی انجام شود که در اتمام طرح مشکلی ایجاد نشود؛ در فاز اول شبکه اصلی را به وزارت نیرو و شبکه فرعی به وزارت جهاد کشاورزی واگذار شده بود.
وی با اشاره به اینکه در فاز دوم طرح ۵۵۰ هزار هکتاری در صورت تامین اعتبار این طرح را سه ساله عملیاتی خواهیم کرد، افزود: بر اساس برآورد کارشناسی در فاز دوم برای شبکههای آبیاری اصلی و فرعی ۸۰ تا ۱۰۰ هزار میلیارد تومان اعتبار لازم است.
به گفته این مسئول؛ مطالعات ابتدایی در فاز ۲ طرح خوزستان بر روی ۱۰۲ هزار هکتار از اراضی آغاز شده است.
عظیمی با تاکید بر اینکه مدلهای مالی مختلفی برای این منظور لحاظ شده است، گفت: یکی از این مدلهای مالی فایناس بوده و یکی از کشورهای مد نظر کشور چین بوده است. اقتصاد چین مانند ما دولتی نیست و توافقهای اولیه با دو بانک چینی برای تامین اعتبار این طرح انجام شده و قرار است که آنها در ازای فایناس، بهره بانکی مطابق با نظام بانکی آن کشور و حق بیمه را از ما دریافت کنند.
به گفته وی؛ همچنین میتوانیم از صندوق توسعه ملی، ظرفیت بودجه از فروش نفت خام و سه درصد از سهم خوزستان از فروش نفت را نیز در این حوزه استفاده کنیم.