پخش زنده
امروز: -
وزیر جهاد کشاورزی از چهار وظیفه وزارت جهاد کشاورزی که تامین غذای با کیفیت، سالم، ارزان و با منشاء داخلی است، خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سیدجواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در سخنرانی پیش از خطبه نماز جمعه درباره سخنان و ارائه خطی مشی ریاست محترم جمهوری در وزارت جهاد کشاورزی گفت: وظیفه وزارت جهاد کشاورزی چهار چیز است، تامین غذای با کیفیت، سالم، ارزان با منشاء داخلی، یعنی تمام برنامه تحولی در این کلام نهفته است که ما بتوانیم غذای سالم پایدار، عادلانه، در دسترس همه، مناسب و ارزان تولید کنیم. برای دست یافتن به این اهداف، نخست، افزایش بهره وری است البته فقط به کمک علم و فنآوری.
ساداتی نژاد افزود: هنگامی که در یک هکتار گندم، برای مثال چهار تن گندم تولید و برداشت میشود، در صورتی که ما حمایت کنیم، کود مناسب، بذر مناسب آن را به گندمکار بدهیم، میتواند شش یا هشت تن تولید کند و از آنجایی که هزینهها تغییری نکرده است، یعنی قیمت تمام شده کاهش پیدا میکند. در حال حاضر، کشاورز پیشرو مان دو راه دارد؛ کشاورز پیشرو ما در یک باغ انگور ۱۱۰ تن انگور تولید میکند در حالی که میانگین تولید کشورمان ۱۱ تن است یعنی ۱۰ برابر تولید میکند. طبیعتا وقتی میزان تولید در هکتار افزایش یابد، قیمت سرانه اش کاهش مییابد که فقط به کمک، علم و فناوری این اتفاق میتواند بیافتد. دوم، حذف دلال و واسطههایی است که قیمت محصولات تولیدی را افزایش میدهند.
این مقام مسئول تاکید کرد: از آنجا که حجم آب بر تولید در کشور، در محصولات سبزی و صیفی است، با دستور رئیس محترم جمهوری از امسال کاشت سبزی و صیفی را از زمینهای آبی به گلخانه میبریم، چون گلخانهها فوق العاده کم آب برند؛ بنابراین صد هزار هکتار گلخانه نیاز داریم که الان ۲۰ هزار هکتار داریم و باید آن را پنج برابر کنیم. در همین حال، زمینهای آبی مان را به کشت محصولات راهبردی که امنیت ما به آن وابسته است، اختصاص دهیم، مثل گندم. دومین برنامه ما اینست که کشت علوفه را از زمینهای آبی به مراتع منتقل کنیم تا این زمینهای آبی را هم به کشتهای اساسی مثل گندم اختصاص بدهیم لذا این نگاه در حوزه تولید در دولت سیزدهم با قدرت پیگیری میشود.
وی در ادامه اضافه کرد: مساله دیگر، سند زمینهای زراعی است، اینکه کشاورزان ما سند زمینهای زراعی خود را ندارند؛ میتوان گفت تا قبل از دولت سیزدهم تنها چهار درصد اراضی کشور سند داشتند یعنی کشاورز بخواهد وام بگیرد باید دوتا کارمند به عنوان ضامن با خودش به بانک ببرد، با آنکه ممکن است ۱۰۰ هکتار زمین کشاورزی داشته باشد. طبق قانون در سال ۱۳۹۹ کل زمینهای کشاورزی باید سند میداشت؛ برای این کار، در دولت سیزدهم برنامه ریزی انجام شد که تمام اراضی کشاورزی صاحب سند شوند. من گزارش ۱۰ ماه گذشته را ارائه میدهم از سال ۱۳۹۴ تا ۱۴۰۰ یعنی در طول شش سال از ۱۸ میلیون اراضی کشاورزی، جمعا دو ونیم میلیون هکتارش رفع تداخل شد ما یک و یک دهم میلیون هکتار فقط در ۱۰ ماه گذشته رفع تدخل کردیم. بطور کلی در طول شش سال گذشته، ۲۱۰ هزار هکتار اراضی را سند تک برگ دادند درحالیکه ما ۶۵۰ هزار هکتار از اراضی را در ۱۰ ماه گذشته سند تک برگ دادیم. انشا الله تا دو سال آینده رفع تداخلات را حذف میکنیم و تا پایان دولت، سند اراضی کشاورزی را به کشاورزان میدهیم.
وزیر جهاد کشاورزی همچنین گفت: سومین نکته، ما باید در سفره غذای همسایگان مان نقش بزرگی داشته باشیم، این موضوع سبب تامین امنیت میشود. مردم از هر دستی که غذا میگیرند، بهش احترام میگذارند؛ این درحالیست که الان حضور ما در سفره غذای همسایگانمان، دو درصد است. در طول ۱۰ - ۱۱ ماه گذشته، مشکلات را رفع کردیم، مثلا ۱۶ سال بود که سیب کشور ما به پاکستان صادر نمیشد، شکر خدا از امسال صادرات سیب شروع شد. صادرات فرآوردههای مرغ و گوشت به عراق شش سال بود که صادر نمیشد، حالا این را شروع کردیم. کیوی ما به هند صادر نمیشد، امسال این را انجام دادیم. بازار بزرگ چین به روی غذا ما بسته بود، صادرات عسل را امسال شروع کردیم. مشکلات صادرات لبنیات را با روسیه حل کردیم. صادرات مرکبات را برای اولین بار امسال با چین آزاد کردیم. ما باید بتوانیم با اولویت همسایگان، غذا و تولیدات کشورمان را به سمت کشورهای همسایه صادر کنیم. تا کشاورز ما در تولیدش دغدغه نداشته باشد. همچنین کشاورزی قراردادی از روز اول شعارش این است، کشاورز ایرانی بذری که در زمین میکارد، معلوم است مشتری اش کیست، سفره ایرانی است یا سفره خارجی؛ لذا با این اقدام، دیگر ما شاهد کمبود یا مازاد گوجه یا سیب زمینی نخواهیم بود و کشاورز ما تولیدش روی زمین نخواهد ماند.
ساداتی نژاد افزود: در طول یکسال گذشته، ۲۳۰ نیاز حوزه کشاورزی کشور را از طریق فنآوری و شرکتهای دانش بنیان ارائه کردیم. همچنین اولین پارک علم و فناوری کشاورزی و منابع طبیعی در کشور افتتاح شد سه دهکده نوآوری راه اندازی کردیم که نخبگان جوان مان بتوانند مسالی که در حوزه دانش بنیان پیگیری میکنند، آنجا ارائه دهند و به موسسات و کشاورزان منتقل کنند. کاروانهای بهره وری را در روستاهای کشور راه اندازی کردیم.
وی تاکید کرد: بحث آب، برایمان حائز اهمیت است ما یک تضاد طبیعی داریم؛ در حالی که کمبود آب داریم، دچار سیل هم هستیم این یعنی آبخیزداری را باید با اولویت در حوزههای آبخیز کشور پیش ببریم؛ بنابراین لایحه آبخیزداری را با دستور رئیس جمهور به دولت و مجلس میفرستیم. تاکنون بطورکلی سالانه یک و یک دهم میلیون هکتار از اراضی حوزههای آبخیزمان را آبخیزداری میکنیم، در حالیکه ۹۰ میلیون هکتار از حوزه ها، باقی مانده است؛ لذا در پی مذاکرات و با دستوری که رئیس جمهور دادند، باید هر سال تا ۱۰ میلیون هکتار از حوزههای آبخیزمان را آبخیزداری کنیم به عبارتی بتوانیم تا ۱۰ ساله آینده، مشکل سیل را در کشور حل کنیم. در عین حال، آب را هم ذخیره کنیم که بتواند از تولید حمایت کنیم.
این مقام مسئول در پایان گفت: وظیفه ما در وزارت جهادکشاورزی در دولت سیزدهم، تامین غذاست. علیرغم مشکلات امنیت غذایی در دنیا، و نیز با وجود اجرای هدفمندی یارانه ها، ما در کشور هیچ کمبودی، صفی و سهمیه بندی در غذا نداشتیم؛ این نتیجه، برنامه ریزی دقیق دولت سیزدهم بود که ما توانستیم به فراوانی غذا داشته باشیم. البته با نگاهی که به حوزه جهانی وجود دارد، قیمت غذا نزولی است؛ ما با برنامه ریزی که در ارزان سازی غذا انجام دادیم، تمام تلاشمان این است که غذای سالم، فراوان، عادلانه و با فراوانی کامل و با قیمت مناسب را در اختیار مردم قرار دهیم که هم تولید پایدار بماند و هم مصرف کننده، با قیمت عادلانه دریافت کند. ضمنا میدانید هنگامی که مرغ و گوشتی تولید نشود، قیمت نیز مفهوم ندارد؛ بنابراین باید کاری کنیم که کشاورز، مرغدار و دام دار هم به تولیدش ادامه دهد.