پخش زنده
امروز: -
بیست و پنجم محرم به روایتی سالروز شهادت امام سجاد (ع)، پیامآور واقعه عاشورا و پیوند دهنده مردم با خدا از طریق دعا است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آبادان، علی بن حسین (ع) مشهور به امام سجاد و زین العابدین چهارمین امام شیعیان در پنجم شعبان سال ۳۸ قمری دیده به جهان گشود.
مادرش، شهربانو دختر یزدگرد سوم پادشاه ساسانی ایران بود که پس از حمله مسلمانان به امپراتوری ساسانیان و پیروزی مسلمانان در آن نبرد، اسیر شد و همراه اسیران ایرانی به مدینه منتقل شد و به پیشنهاد امیرالمومنین علیهالسلام در انتخاب همسر، آزاد و مختار گشت؛ وی در میان جوانان و صاحب منصبان مدینه، حضرت ابا عبدالله الحسین علیهالسلام را اختیار و به عقد ازدواج وی درآمد و از آن هنگام به «سیدة النساء» معروف شد.
زندگینامه امام زین العابدین (ع)
او چند سالی بیش در بیت امام حسین علیهالسلام زندگی نکرد. زیرا در هنگام تولد تنها فرزندش امام زین العابدین علیهالسلام در سال ۳۸ قمری بدرود حیات گفت.
امام سجاد علیهالسلام پس از شهادت امام حسین علیهالسلام در محرم سال ۶۱ قمری، در ۲۳ سالگی به مقام امامت نایل آمد و در سختترین و دشوارترین تاریخ امت اسلام، رهبری شیعیان و محبان اهل بیت علیهم السلام را بر عهده گرفت و راه و روش پدران و نیاکان پاکنژاد خویش را استمرار بخشید.
آن حضرت، در واقعه کربلا حضور فعال داشت و از آغاز مبارزه امام حسین علیهالسلام بر ضد یزید بن معاویه، در کنار آن حضرت بود و در سفر آن حضرت از مدینه به مکه و از مکه به عراق و سرزمین کربلا، وی را همراهی میفرمود.
در روز عاشورا که تمامی یاران امام حسین علیهالسلام به اذن آن حضرت و پس از آن، خود امام حسین علیهالسلام وارد میدان کارزار شده و با دشمنان به نبرد جانانه پرداختند و سرانجام مظلومانه به شهادت رسیدند، امام زین العابدین علیهالسلام بر اثر بیماری و تب شدید از جنگ با دشمنان بازماند و به اراده الهی از آن واقعه خونین، جان به در برد.
پس از واقعه کربلا
آن حضرت، پس از شهادت امام حسین علیهالسلام و یارانش در کربلا، به همراه بازماندگان قافله حسینی به اسارت دشمن درآمد و در حالی که از بیماری توانفرسا، رنج میبرد، در غل و زنجیر دشمنان قرار گرفت و سختی اسارت اهل بیت علیهمالسلام از کربلا به کوفه و از کوفه به شام را با صبر و بردباری تحمل کرد و تسلی و تسکینی برای سایر اسیران در بند بود و با خطبههای روان و روشنگر خود، دشمنان و جنایتکاران را رسوا و حقانیت امام حسین علیهالسلام را به گوش مسلمانان عالم رسانید و آنان را از خواب غفلت بیدار کرد و تحول عظیمی در جامعه مسلمانان بوجود آورد و دشمنان اهل بیت علیهم السلام را به عقب نشینی از مواضع و دیدگاههای شیطانی خود واداشت.
امام زین العابدین (ع) پس از بازگشت به مدینه، به مدت ۳۴ سال امامت شیعیان را بر عهده داشت و در این مدت نیز با حوادث و رویدادهای بزرگی روبرو شد، ولی به حول و قوه الهی از همه آنها با سربلندی و سرافرازی عبور کرد.
نقش امام سجاد (ع) در زنده نگهداشتن قیام عاشورا
از آن جا که شهادت سالار شهیدان حضرت اباعبداللهالحسین (ع) و یاران باوفایش از منظر عمومی، آثار ویرانگری برای حکومت بنیامیه داشت و مشروعیت آن را زیر سؤال برده بود و نیز برای این که این تراژدی غمبار به دست فراموشی سپرده نشود، امام چهارم با گریه بر شهیدان نینوا و زنده نگهداشتن یاد و خاطره جانبازی آنان اهداف شهیدان کربلا را دنبال میکرد.
بزرگ مبلغ قیام عاشورا، حضرت امام سجاد (ع)، با سخنرانی و خطبههای آتشین خود توانست نهضت حقطلبانه سالار شهیدان را از هجوم تحریف نجات دهد. اینک بعد از گذشت ۱۵ قرن همچنان این قیام، پرشکوه و جاودانه است.
آثار ارزشمند امام سجاد (ع)
از امام زین العابدین علیهالسلام آثار ارزشمندی از قبیل مواعظ، احادیث، اشعار و ادعیه به صورت پراکنده به جای ماند و مورد استفاده محققان و متقیان قرار میگیرد.
۲ اثر مدون از ایشان به جا مانده است که در میان آثار اسلامی، درخشندگی و جاودانگی ویژهای دارند. آن دو عبارتند از:
صحیفه سجادیه، که مشتمل بر ۸۳ دعا و مناجات است.
رسالة الحقوق، که تبیینکننده حقوق آحاد ملت و افراد بشری در جامعه اسلامی است.
شهادت امام بزرگوار
اسوه علم و حلم، امام زینالعابدین (ع)، پس از یک عمر مجاهدت در راه خدا و پس از ابلاغ پیام عاشورا به جوامع بشری، به دست هشام یا ولیدبن عبدالملک مسموم و در (۲۵ محرم سال ۹۵ ه. ق) به شهادت رسید و بدن مطهرش را در کنار تربت پاک امام حسن مجتبی (ع) در بقیع به خاک سپردند.