پخش زنده
امروز: -
برنامه سلام شبکه سه سیما به بررسی موضوع «هفته جهانی مسجد و کارکرد مساجد در جهان اسلام» پرداخت.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجت الاسلام والمسلمین زارع در برنامه سلام شبکه سه سیما به سوالات مجری برنامه به شرح زیر پاسخ داد:
مجری: مسجد بنای مقدسی است و از زمان رسول اکرم (ص) که اولین مسجد را بنا کردند تا به حال یکی از مهمترین نمادهای اسلام و مرکزی است که صرفاً جای عبادت نیست بلکه مرکزی عمومی و اجتماعی است و بسیاری از فعالیتهای مسلمانان در آن اتفاق میافتد و در ۱۵ قرنی که از مبعث پیامبر و ظهور اسلام گذشته، نقش مهمی داشته است، هفته جهانی مساجد به چه مناسبتی در این ماه نامگذاری شده است، چون بعضیها فکر میکنند این مناسبت باید در ماه رمضان، رجب یا شعبان باشد الان چرا؟
مدیرکل بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی در پاسخ به مجری گفت: هفته جهانی مسجد از آنجا آغاز شد که در سال ۱۹۶۹ میلادی در مسجد الاقصی آتش سوزی شد عمدی و ساختگی بود و این اتفاق باعث شد مسلمانها در مقابل این موضوع موضع گیری کنند و سازمان کنفرانس اسلامی روز ۲۰ آگوست ۱۹۶۹ را به عنوان روز جهانی مسجد نامگذاری کرد.
حجت الاسلام والمسلمین زارع افزود: ما قرآنی داریم که تحریف نشده است و عملاً میتوان گفت معجزه دوم پیامبر، مسجد است، چون نمیتوان کارکرد مسجد را تغییر داد مخصوصاً در زمانه فعلی بحث تمدن سازی اسلامی از مسجد شروع میشود. شاید بسیاری فکر کنند مسجد صرفا جای عبادت است، اما واقعاً در دوران پیامبر اسلام و بعد از آن هم صرفا کارکرد مسجد نماز و عبادت نبود، زمان پیامبر در مسجد اتفاقات زیادی میافتاد و پیامبر از همانجا کارگاههای نظامی را برپا میکردند، مباحث تربیتی و دورههای مخصوص برای جوانان برگزار میکردند، یعنی مسجد پایگاهی برای فعالیتهای فرهنگی، نظامی، اجتماعی و اقتصادی بود. الان هم مسجد میتواند این تاثیرگذاری را در تمدن سازی اسلامی داشته باشد.
وی اضافه کرد: به رغم این که بسیاری معتقدند به سمت شرایط بیدینی پیش میرویم، اما واقعا اینگونه نیست دنیا به سمت معنویت میرود. مردم بعضی کشورها حتی کشورهای اروپایی و غربی کم کم رو به معنویت میآورند و از این طرف هم بسیاری از کشورهای اسلامی کارکرد مسجد را کارکرد تمدن سازی محسوب میکنند. مساجد و مراکز اسلامی خارج از کشور به رغم آن چیزی که در ذهنها وجود دارد، در ماههای محرم و رمضان، واقعا درخشیدند. مردم بیشتر در پی فطرت خداخواهی هستند، اما گاهی راه گم میشود، مسجد جایگاهی است که میتواند مردم را به سمت آن جایگاه هدایت کند.
مدیرکل بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی ادامه داد: جایگاه رفیع مساجد در کشورهای اسلامی و حتی غیر اسلامی کاملا مشخص است. غیر مسلمانان میدانند که مسجد برای ما جایگاه مهم و ویژهای دارد و قابل تحریف نیست، جایگاه ارتباط با خداست که باید این ارتباط وارد جامعه شود.
حجت الاسلام والمسلمین زارع تصریح کرد: کارکردی که مسجد در کشورهای جهان اسلام و غیر اسلامی دارد صرفاً نماز نیست، نماز جمعهها که در مساجد برگزار میشود، بلندگوی خاصی است که میتوان توسط آن با مردم ارتباط برقرار کرد و اینکه توصیه کرده اند در نماز جمعه ها، ارتباط با مردم را مطرح کنید برای این است که بتوانیم تمدن اسلامی را به بیرون از مسجد صادر کنیم، آمارها نشان میدهد در جهان از مساجد و مرکز اسلامی استقبال میکنند و این نکته مهمی است که ما میتوانیم از آن برای ارتباط با مردم بهره برداری کنیم.
مجری: در کشورهای غیر اسلامی که نسبت جمعیتی مسلمانان به غیرمسلمانان کمتر است، توجه به مسجد چگونه است؟ آیا پیروان ادیان دیگر هم به مسجد میآیند یا نه؟
مدیرکل بین المللی تبلیغ سازمان فرهنگ و ارتباطات اسلامی گفت: همانطور که کلیسا برای ما مکان مقدسی است مسجد هم برای پیروان همه ادیان، چه کسانی که خارج از کشور و چه در داخل کشورند، جایگاه مقدسی است، چون جایگاه ارتباط با خداست و عملا مسلمانها و غیر مسلمانها این را میدانند. در هند و بعضی کشورهای دیگر، مردم در برنامههای مساجد در ایام محرم و رمضان شرکت میکنند، به خاطر اینکه جنبههای انسانی در این برنامهها کاملا مشخص است، زیرا احساس میکنند مطالبی که گفته میشود مطالب ویژهای است و این موضوعات خودشان را به خودشان نزدیک میکند و این نکته مهمی است که برای همه انسان هاست.
مجری: آیا به اهداف مورد نظر در برگزاری هفته جهانی مساجد نزدیک شده ایم؟
حجت الاسلام والمسلمین زارع در پاسخ به این سوال مجری اظهار داشت: نمیتوانیم به این شکل ارزیابی کنیم، چون ممکن است غیر واقعی باشد، اما تلاش شده است که این اتفاق بیفتد و مردم به سوی معنویت گرایش پیدا کرده اند و این نکته مهمی است و به این کارکرد مسجد باید توجه خاصی بشود، چیزی که در یکی دو سال اخیر هم اتفاق افتاد، در بسیاری از کشورها ارتباطات آنلاین برقرار کردیم و این باعث شد فضا باز شود، اگر زمانی کسی در مسجد صحبت میکرد و حدود ۱۰۰ تا دویست نفر پای منبر بودند در یکی دو سال اخیر با ارتباط آنلاین گاهی مدعوین به ۵ تا ۶ هزار نفر هم میرسیدند هرچند به صورت حضوری نبود، اما میتوانستند این ارتباط را برقرار کنند و از این لحاظ بله، ارتباط برقرار شده است، ولی از این لحاظ که ما به اهداف مان رسیده ایم خیر! با اهدافمان فاصله داریم و باید در این زمینه کار شود و کم کم این اتفاق بیفتد. افراد بسیاری میتوانند در این راه کمک کنند، نزدیک اربعین هستیم، چگونه ۲۵ تا ۳۰ میلیون نفر یکباره برای پیاده روی اربعین میروند؟ چه اتفاقی افتاده است؟ با همه این تهدیدها و مشکلاتی که وجود دارد، با فضای ارتباط جمعی که وجود دارد راحتتر میتوان کار و برنامه ریزی کرد، چون فضا نسبت به موضوعات بازتر شده است.