پخش زنده
امروز: -
سران آمریکا و انگلیس بر خلاف آغاز تجاوز به افغانستان که مغرور و پیروزمندانه در برابر دوربینها ظاهر میشدند، هنگام خروج از این کشور طوری بودند که حتی سیاستمدارانشان در بیان شکست تحقیر آمیز در افغانستان ملاحظات را کنار گذاشتند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما از لندن، یک سال از خروج نظامیان آمریکا، انگلیس و ۴۲ کشور هم پیمانشان از افغانستان گذشت، ۲۰ سال پس از تهاجمی که بر اساس منشور سازمان ملل غیر قانونی اعلام شده است، جنگی که بنا به گفته فعالان ضد جنگ چهارمین شکست انگلیس در افغانستان محسوب میشود.
این جنگ به استناد گزارش منابع غربی از جمله دانشگاه براون ۱۷۶ هزار کشته بر جای گذاشت که بیش از ۴۶ هزار نفرشان غیر نظامی از جمله زنان و کودکان بودند.
یک فعال ضد جنگ در انگلیس در این باره گفت: آن چیزی که بیست سال پیش در افغانستان روی داد از همان آغاز این تهاجم غیر قانونی واکنش صلح طلبان را در پی داشت و آنان درباره پیامدهای آن هشدار داده بودند و بسیاری از مردم میدانستند که این جنگ به فاجعه و همچنین شکست مهاجمان منجر خواهد شد.
جیم برن افزود: تهاجم به افغانستان به بهانه مبارزه با تروریسم به رغم پیامدهای انسانی وحشتناک، نه تنها تروریسم را از بین نبرد بلکه ناامنی و تروریسم را در جهان پراکند و اکنون جهان بسیار نا امنتر از زمان تهاجم به افغانستان و عراق شده است. این جنگها فقط برای شرکتهای اسلحه سازی و دولتهای حامی آنها منفعت و سودهای کلان داشت.
معدود اسناد منتشر شده نشان میدهد که چگونه نظامیان انگلیسی دربه قتل رساندن شهروندان افغانستانی به نوعی مسابقه مشغول بودند.
بررسی عملکرد فقط یک واحد نظامی نیروهای ویژه ارتش موسوم به SAS آن هم فقط در مدت ۶ ماه آشکار کرد که ۵۴ غیر نظامی به دست این افراد در افغانستان به قتل رسیدند.
انگلیس در مدت ۲۰ سال حضور نظامی در افغانستان بیش از صد هزار نیرو به این کشور اعزام کرد که ۴۵۷ نفرشان کشته و بیش از دو هزار و دویست نفرشان زخمی یا دچار نقص عضو شدند، شماری از نظامیان انگلیس هم با کنار زدن سرپوشها و پس از کشف حقایق جنگ افغانستان، مدالهای خود را مایه شرمساری دانستند و با پرتاب مدالهای خود بر روی زمین در برابر دفتر نخست وزیری انگلیس اعتراض خود را به عملکرد دولت ابراز کردند و آنها را پس دادند و شماری از نظامیان سابق که در افغانستان دچار معلولیت شدند دولت انگلیس را به خیانت به نظامیان متهم کردند.
سران آمریکا و انگلیس بر خلاف آغاز تجاوز به افغانستان که مغرور و پیرورزمندانه در برابر دوربینها ظاهر میشدند، هنگام خروج از این کشور به چنان سراسیمگی و آشفتگی و فرار نظامیانشان مواجه شدند که حتی سیاستمداران انگلیس در بیان شکست تحقیر آمیز در افغانستان ملاحظات را کنار گذاشتند.
رهبر حزب کارگر انگلیس و نماینده مجلس عوام انگلیس در این باره گفت: شرایط امروز افغانستان مایه شرمساری غرب است. مردم افغانستان و بریتانیا باید تاوان سوء عملکرد دولت بریتانیا را بپردازند.
وی گفت: بیست سال در افغانستان جنگیدیم تا از ترور خلاص شویم، تروری که ما را در خیابانهای بریتانیا تهدید میکرد اکنون بیست سال تلاش و هزینه از دست رفته است.
درز اندکی حقایق مربوط به حضور و ترک غربیها از افغانستان هم قابل تأمل است از جمله اینکه ارتش انگلیس در قبال قتل یک شهروند افغانستانی که بی گناهی اش ثابت شد فقط حدود ۱۰۴ پوند غرامت پرداخت که به تحقیر مردم افغانستان توصیف شد، همچنین هنگام خروج از افغانستان نیز به نوشته رسانهها در انگلیس سگها و گربهها را بر انتقال هزاران نفری که سالها برای ارتش و دولت انگلیس در افغانستان کار کردند و جان خود را در خطر دانستند ترجیح دادند.
تجاور آمریکا و انگلیس به افغانستان به نوشته منابع غربی ۱۷۶ هزار کشته و بیش از ۷ میلیون آواره بر جای گذاشت، اما این آمار هولناک مانع از آن نشد که ملکه و نظام انگلیس عالیترین نشان لیاقت را به تونی بلر نخست وزیر اسبق انگلیس که به همراه بوش رئیس جمهور وقت امریکا یکی از ۲ مجری اصلی این تجاوز بود اهداء نکند. برغم موج گسترده مخالفهای مردمی و نهادهای صلح طلب با این اقدام ملکه انگلیس.
بنا بر اعلام نهادهای ضد جنگ و فعالان صلح طلب از سه هزار و چهارصد پروندهای که درباره کشتار افراد به دست نیروهای ارتش انگلیس در عراق و افغانستان تشکیل شد حتی یک مورد هم به محکومیت نظامیان انگلیسی منجر نشده است.