پخش زنده
امروز: -
در سفرهای حجت الاسلام رئیسی به خوزستان، طرحهای مختلف عمرانی، صنعتی و اقتصادی برای توسعه و پیشرفت استان تصویب شدند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، پس از اولین سفر استانی حجت الاسلام سیدابراهیم رئیسی، رئیس جمهور، اجرا و تکمیل طرحهای فاضلاب، اقتصادی، فرهنگی، راه و شهرسازی، حمل و نقل و ... مصوب و بودجه مورد نیاز برای آن تصویب و اختصاص یافت.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی خوزستان در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه استانی خوزستان گفت: سفر رئیس جمهور به استان ما و سایر استانهای کشور درخصوص رویکرد دولت سیزدهم در ارتباط مستقیم با مردم انجام شد.
مهرداد نیکو افزود: پس از اولین سفر هیئت دولت به خوزستان، با تاکید وی، برنامه توسعه استان در قالب یک برنامه منظم تهیه، تدوین شد و به تصویب شورای برنامه ریزی رسید.
۶۷ مصوبه، ارمغان سفر رئیس جمهور به خوزستان
وی نتیجه این برنامه را ۶۷ مصوبه با ۳۴ هزار میلیارد تومان اعتبار و مدت اجرای ۳ ساله عنوان کرد و ادامه داد: در واقع برنامه یاد شده میان مدت بوده و قرار است تا پایان کار دولت مصوبهها اجرایی شوند.
نیکو به ۳ سفر ریاست جمهوری به خوزستان پس از اولین سفر استانی خود شامل؛ سفر به اندیکا پس از وقوع زلزله، سفر نوروزی و سفر به آبادان و خرمشهر درخصوص تهیه طرح توسعه این شهرستانها اشاره و اضافه کرد: به زودی طرح توسعه آنها تصویب میشود و ردیف اعتباری برای آن اختصاص خواهد یافت.
این مقام مسئول ۳۴ هزار میلیارد تومان اعتبار تخصیصی به خوزستان را برای سالهای ۱۴۰۱ تا ۱۴۰۳ اعلام کرد و گفت: باتوجه به تاکیدهای حجت الاسلام رئیسی، پارسال نیز ۲ هزار میلیارد تومان اعتبار به صورت نقد به استان ابلاغ شد.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی خوزستان میگوید: از ۲ میلیارد تومان اعتبار، ۸۴۰ میلیارد تومان به بخش حمل و نقل و طرحهایی از جمله؛ ۲ خطه کردن راه آهن و جاده ایذه-باغملک و جاده رامهرمز-بهبهان اختصاص یافت.
وی افزود: ۲۲۴ میلیارد تومان اعتبار نیز به حوزه بهداشت و درمان برای ساخت بیمارستان ماهشهر، دزفول، بهبهان، بیمارستان قلب خرمشهر و تعدادی مرکز و خانه بهداشت و... اختصاص یافت.
طرح آبرسانی غدیر ۵۲ درصد از جمعیت خوزستان را پوشش میدهد
نیکو با بیان اینکه طرح آبرسانی غدیر ۵۲ درصد از جمعیت استان در اهواز، آبادان، خرمشهر و شادگان را پوشش میدهد، ادامه داد: براساس برآوردهای انجام شده، ۲۵ هزار میلیارد تومان برای تکمیل آن نیاز است که علاوه بر اختصاص بودجه از محلهای عمومی و از ردیفهای قانون بودجه، از سفر پارسال ریاست جمهوری به صورت ویژه ۴۵۰ میلیارد تومان برای چند طرح آبرسانی از جمله آب غدیر، اندیمشک و دزفول اختصاص یافته است، البته بدون شک امسال توجه ویژه تری به این طرح خواهد شد.
به گفته رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان؛ در حال حاضر شاهد پیشرفت فیزیکی ۴۸ درصدی این طرح آبرسانی هستیم، بطوریکه آب مورد نیاز بخشهایی از شهرهای اهواز، آبادان و خرمشهر از آب سد کرخه در حال تامین است.
وی اعتبار مورد نیاز برای تکمیل طرح آبرسانی غدیر را بیش از ۲۵ هزار میلیارد تومان و اعتبار موجود را حدود ۴ هزار میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: علاوه بر مصوبههای سفر ریاست جمهوری، اعتبار لازم از ۲ محل دیگر شامل طرحهای عمرانی کشور و ردیفهایی که در جداول قانون وجود دارند، تامین خواهد شد.
اختصاص ۷۰۰ میلیارد تومان اعتبار به طرحهای فاضلاب
وی طرح نوسازی و بهسازی شبکه فاضلاب اهواز را از جمله ابرطرحها دانست و گفت: امسال ۷۰۰ میلیارد تومان به اجرا و تکمیل طرحهای بهسازی و ترمیم این طرح و ۳۰ میلیارد تومان نیز به طرحهای فرهنگی-هنری اختصاص یافته است.
نیکو درخصوص آخرین وضعیت تکمیل شبکه فاضلاب و ساخت تصفیه خانهها در اهواز گفت: در حال حاضر این طرح ۴۲ درصد پیشرفت داشته و براساس اعتبارهای تخصیصی، ۷ درصد دیگر پیشرفت کرده است و به ۴۹ درصد میرسد.
به گفته این مقام مسئول؛ براساس دستورهای حجت الاسلام رئیسی مبنی بر افزایش جبهههای کاری، قرار است در مدت ۲ سال این طرح تکمیل شود.
تکمیل طرحهای فاضلاب تا ۲ سال آینده
وی با بیان اینکه شرایط اهواز به گونهای است که طرحها با سرعت بیشتری اجرا شوند و به بهره برداری برسند، اضافه کرد: البته باید به وضعیت توپوگرافی شهر، بالازدن آب با حفاریهای سطحی و بروز مشکلات و... در نظر گرفته شود، اگرچه هیچکدام از مسائل نمیتواند در روند اجرای طرحهای فاضلاب خللی وارد کند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان میگوید: باتوجه به عنایت دولت سیزدهم به اهواز و طرحهای فاضلاب، در ۲ سال آینده شاهد رفع کامل مشکلات این حوزه خواهیم بود.
توجه دولت سیزدهم به جادههای خوزستان
نیکو درخصوص کارهای انجام شده در حمل و نقل گفت: جاده ایذه به سمت چهارمحال و بختیاری یکی محورهای اصلی خوزستان محسوب میشود و باتوجه به حدود ۳۵ درصد از بارگیری کالاها از استان برای اصفهان است، اما جاده وضعیت مناسبی ندارد.
وی به اهمیت این جاده از نظر پدافند غیرعامل و اتصال خوزستان به مرکز کشور و فعالیتهای اقتصادی اشاره و اضافه کرد: در سفر ریاست جمهوری این جاده و همچنین محور رامهرمز-بهبهان مورد توجه دولت سیزدهم قرار گرفتند.
ساخت ۹ بیمارستان جدید در خوزستان
به گفته مهرداد نیکو؛ همچنین توجه خاصی به بیمارستانهای خوزستان از جمله؛ ماهشهر، دزفول، بهبهان، بیمارستان قلب خرمشهر شده و مقرر است ۹ بیمارستان در استان ساخته شود.
وی پیشرفت فیزیکی ساخت بیمارستان قلب خرمشهر را مطلوب ارزیابی کرد و افزود: با تکمیل و بهره برداری از آن شاهد جهش خوبی در زمینه درمان در استان خواهیم بود.
نبود تعادل جایگاه اقتصادی و وضعیت اشتغال
نیکو گفت: خوزستان از نظر اقتصادی حتی بدون نفت در جایگاه چهارم کشور قرار دارد، ولی از نظر نرخ بیکاری رتبه پنجم کشور را دارد، ضمن اینکه در برخی سالها در جایگاه سوم از نظر بیکاری قرار گرفته است و این موضوع نبود تعادل جایگاه اقتصادی و منابع موجود با وضعیت اشتغال را نشان میدهد.
وی دلیل این مسئله را گسترش پیدا نکردن صنایع پایین دستی صنایع نفت، پتروشیمی، کشاورزی و... در خوزستان عنوان کرد و افزود:، زیرا صنایع بزرگ اشتغالزا نیستند و برای مثال برای ۵۰۰ نفر اشتغالزایی میکنند.
راه اندازی دومین منطقه ویژه اقتصادی پتروشیمی
نیکو به آغاز کارهایی برای توسعه صنایع پایین دستی در استان اشاره کرد و ادامه داد: در حال حاضر راه اندازی منطقه ویژه پتروشیمی شماره ۲ در حال پیگیری بوده و مکان یابی انجام شده و شباهتهایی به منطقه ویژه اقتصادی شماره یک دارد.
این مقام مسئول با بیان اینکه در ساخت و راه اندازی این منطقه بر صنایع میان دستی و پایین دستی تاکید میشود، ادامه داد: تجربه نشان میدهد تکیه بر صنایع بالادستی، اشتغال برای استان به ارمغان نمیآورند، بنابراین باید از ظرفیتهای پتروشیمی استفاده کنیم.
خوزستان رتبه اول تولیدات کشاورزی و رتبه چهاردهم صنایع تبدیلی در کشور
وی به ظرفیتهای استان در حوزه کشاورزی و به ویژه در بخش زراعت اشاره و اضافه کرد: باوجود ظرفیتهای بالقوه، اما صنایع پایین دستی گسترش نداشته اند، بطوریکه از نظر صنایع تبدیلی کشاورزی، در جایگاه چهاردهم قرار دادیم.
نیکو میگوید: استانی که از نظر تولید محصولات کشاورزی رتبه اول یا دوم را در کشور دارد، نباید از لحاظ صنایع تبدیلی و پایین دستی جایگاه چهاردهم را داشته باشد و به این معنا است که نتوانسته ایم همگام با ظرفیتهای کشاورزی، صنایع تبدیلی، بسته بندی و... را گسترش دهیم.
وی با بیان اینکه اشتغال در صنایع پایین دستی است، افزود: مقرر شد وامهای کم بهره برای سرمایه گذاران در نظر گرفته شود تا بتوانیم بخش خصوصی را برای فعالیت ترغیب کنیم، زیرا در هیچ جای دنیا، دولت به صنایع پایین دستی ورود نمیکند.
نیکو به اعطای تسهیلات کم بهره که پارسال هم به متقاضیان اعطا شده است، اشاره کرد و گفت: تلاش داریم مشکل بیکاری را به عنوان یکی از مشکلات اصلی استان رفع کنیم.
تقویت و تحکیم روابط تجاری با کشورهای همسایه
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان یکی از رویکردهای دولت سیزدهم را تقویت و تحکیم روابط تجاری با کشورهای همسایه عنوان کرد و افزود: مقرر شده علاوه بر گسترش تجارت با سایر کشورها، تجارت با کشورهای همسایه ایران در اولویت قرار گرفته است.
مهرداد نیکو میگوید: گذرگاههای خوزستان یکی از مبادی اصلی صادرات به عراق محسوب میشوند و این کشور به عنوان یکی از ۵ مقصد اصلی صادرات محصولات ایرانی مورد توجه است.
رشد ۲۳ درصدی صادرات کالا به کشورهای دنیا
وی مجموع صادرات از ایران به کشورهای دنیا در سال ۱۳۹۹ را ۳۹ میلیارد دلار اعلام کرد و ادامه داد: پارسال این رقم به ۴۸.۶ میلیارد دلار افزایش پیدا کرده است و که رشد ۲۳ درصدی نشان میدهد.
نیکو به صادرات ۷.۴ میلیارد دلار محصولات به کشور عراق از طریق گذرگاههای مرزی خوزستان و سایر استانها در سال ۱۳۹۹ اشاره و اضافه کرد: این رقم در سال ۱۴۰۰ به ۸.۹ میلیارد دلار رسید که نشان دهنده افزایش ۱۸.۷ درصدی است.
این مقام مسئول با بیان اینکه این افزایش صادرات در ارزش و تناژ اتفاق افتاده است، گفت: در سال ۱۳۹۹ از لحاظ تناژ صادرات به کشور عراق ۲۵.۷ میلیون تن ثبت شده و در سال ۱۴۰۰ به ۲۷.۹ میلیون تن با افزایش ۱۶ درصدی رسید.
وی رشد ارزشی صادرات کالا را بیشتر از تناژ دانست و افزود: به این معنا که کالاهای با ارزش افزوده بیشتری به کشور عراق صادر کردیم که همین امر بدون شک سبب اشتغال آفرینی به دنبال دارد، ضمن اینکه صنایع با فناوری بالا به این کشور صادر شده که بخشی از آن از طرف خوزستان و بخشی دیگر نیز از سوی فعالان اقتصادی در استان بوده است.
نیکو همجواری با عراق، پیوندهای قومیتی، زبان و فرهنگ مشترک و مسافت کمتر نسبت به سایر استانهای کشور را از جمله مزایای گردشگری سلامت خوزستان با این کشور برشمرد و ادامه داد: باید زیرساختها در این زمینه فراهم شوند که البته تکمیل و تجهیز بیمارستان قلب خرمشهر نیز با هدف توسعه توریسم درمانی مورد پیگیری و تاکید رئیس جمهور است.
افزایش صادرات آبزیان به عراق
این مقام مسئول درخصوص صادرات محصولات شیلاتی و کشاورزی گفت: در دولت سیزدهم راه اندازی مجتمع آزادگان یک، مجتمع آزادگان ۲ در شهرستان کارون، توسعه مجتمع آبزی پروری در خرمشهر و مجتمع پرورش میگو در چوئبده آبادان برای توسعه آبزی پروری و در نتیجه افزایش صادرات محصولات شیلاتی به عراق مورد تاکید است و طرحهای مربوط در حال اجرا هستند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامه ریزی خوزستان آشنایی سرمایه گذاران و تجار عراقی با ظرفیتهای استان یکی از عوامل تقویت تجارت برشمرد و افزود: باوجود اینکه در مجاورت عراق قرار داریم، اما آشنایی آنها با قابلیتهای خوزستان کافی و عمیق نیست، برای مثال بازدید از دانشگاههای صنعت نفت، شهید چمران اهواز و... با ظرفیت و تجهیزات روز دنیا در استان موجب تعجب آنها شد و تقاضا داشتند دانشجویان آنها پذیرش شوند.
وی تاکید کرد: فقط رفت و آمدها و بازدیدها تاثیر اقتصادی چندانی نخواهد داشت و باید برنامه ریزیهای دقیق در این زمینه تدوین و اجرا شوند که البته اتاق بازرگانی اهواز کارهای خوبی در دست اجرا دارند و تجار عراقی را به ایران و خوزستان میآورند.
مهرداد نیکو خوزستان را استانی بزرگ از لحاظ اقتصادی، تولیدکننده و دارای مبادی ورودی کالا و صادرات کالا دانست و گفت: حتی میتوان استانهای دیگر را که قصد صادرات کالا به عراق دارند، ترغیب به روی آوردن به مرزهای خوزستان کرد، ضمن اینکه تولیدکنندگان نیز از ظرفیتها و مزایا بهرهمند خواهند شد.
طراحی جهش مسکن برای رفع کاستیهای مسکن مهر
وی درخصوص برنامههای دولت سیزدهم در زمینه مسکن در خوزستان گفت: مسکن یکی از دغدغههای قشر متوسط و پایین کشور و استان است، شاید حدود ۵۰ درصد هزینههای خانوارهای شهری به اجاره مسکن اختصاص مییابد.
نیکو افزود: در دولت سیزدهم، تامین مسکن برای قشرهای متوسط و ضعیف در اولویت قرار دارد و تامین زمین رایگان و زیرساختها از جمله راهکاری هستند که موردنظر قرار گرفته است، ضمن اینکه متقاضیان و افراد بدون مسکن از وام با سود کم بهرهمند خواهند شد که از نظر مالی خانوادهها بتوانند در بازه زمانی میان مدت، دارای مسکن شوند.
تامین زمین برای ۸ هزار و ۲۰۰ متقاضی جهش مسکن
وی با بیان اینکه طرح جهش مسکن با رفع کاستیهای مسکن مهر طراحی شده است، ادامه داد: در خوزستان در فاز اول ۲۴۰ هزار نفر ثبت نام کردند که ۶۰ هزار نفر از این تعداد دارای شرایط بودند، ۱۰ هزار نفر از افراد دارای شرایط وجه لازم را واریز کرده اند و برای ۸ هزار و ۲۰۰ نفر زمین غالبا در محدودههای شهرها هستند، تامین شده است.
استفاده از زمینهای دستگاههای اجرایی در برخی شهرستانها
نیکو میگوید: وامهای اعطایی به متقاضیان دارای دوره تنفس هستند و بلافاصله پس از دریافت وام، نیازی به واریز اقساط نیست و همین امر کمک میکند که خانوادهها بتوانند دارای مسکن شوند.
این مقام مسئول به وجود محدودیتهایی برای تامین زمین طرح جهش مسکن در برخی شهرهای استان اشاره و اضافه کرد: به همین سبب دولت تاکید دارد که از زمینهایی که در اختیار دستگاههای اجرایی قرار دارند، استفاده شود، زیرا برخی ادارهها و سازمانها دارای زمینهای مرغوبی هستند و تاکنون از آنها استفاده نشده و شناسایی آنها در حال انجام است.
مکان یابی طرح جهش مسکن
وی درخصوص مکان ساخت خانههای طرح جهش مسکن گفت: مکان یابی برخی از آنها در محدوده شهر تعیین شده و این احتمال وجود دارد که بخشی دیگر از آنها در شیرین شهر و شهر جدید رامین قرار گیرند.
نیکو الگوی شهرهای جدید در بسیاری از شهرهای خوزستان و سایر استانهای کشور را موفق توصیف کرد و افزود: اگر در اهواز یا برخی شهرستانها موفق نبوده و مورد استقبال قرار نگرفته، به دلیل تامین نشدن زیرساختها از جمله جاده دسترسی، مراکز خدماتی و... است و در صورت تامین منابع و حمایتهای لازم، شهرهای یاد شده میتوانند جزو مکان یابیهای خوب محسوب شوند.
تدوین و اجرای شیوه نامه مسئولیتهای اجتماعی برای شرکتها و صنایع
رئیس سازمان برنامه ریزی و مدیریت خوزستان درخصوص مسئولیتهای اجتماعی شرکتها و صنایع بزرگ استان گفت: این مقوله در خوزستان به دلیل استقرار و فعالیتهای شرکتهای بزرگ نفت، فولاد، ملی حفاری، لوله سازی و... سابقهای دیرینه دارد و به این وظیفه عمل کرده اند، ولی با هدف توسعه استان و هماهنگی شورای برنامه ریزی و توسعه انجام نشده است.
وی میگوید: پس از آغاز به کار استاندار ویژه خوزستان، این خلاء تشخیص و با دستور وی شیوه نامه مسئولیتهای اجتماعی به عنوان اولین استان تهیه شد و پس از ارسال به مرکز مورد تایید قرار گرفت.
نیکو با بیان اینکه در این شیوه نامه ۳ نکته اساسی دنبال میشود، افزود: اول اینکه منابع مسئولیتهای اجتماعی باید در یکجا متمرکز شوند، زیرا در حال حاضر اینگونه نیست و در برخی موارد از رقم آن نیز بی اطلاع هستیم و صرف چه کارهایی میشود و فعلا به صورت غیررسمی از آن آگاهی داریم، در نتیجه این مقوله نظارت پذیر و برنامه پذیر میشود.
وی به بهره مندی مناطق خاصی از خوزستان از مسئولیتهای اجتماعی اشاره کرد و افزود: اگرچه شرکتهای و صنایع بزرگ که در یک شهرستان مستقر هستند، آسیب بیشتری به آن منطقه وارد میکنند و باید سهم بیشتری از مسئولیتهای اجتماعی ببرند، ولی به همه استان تعلق دارند و سایر شهرستانهایی که صنایع ندارند، باید بهرهمند شود، به همین منظور الگوی توزیع منابع را با فرمولی خاص دنبال میکنیم.
اختصاص ۲ درصد سود خالص شرکتها به مسئولیتهای اجتماعی
نیکو میگوید: در جلسه اخیر شورای برنامه ریزی توسعه خوزستان، مقرر شد ۲ درصد سود خالص شرکتها، به مسئولیتهای اجتماعی اختصاص پیدا کند و در صورتیکه رقم اعلام شده از سوی شرکتها و صنایع در این رابطه بیش از ۲ درصد باشد، مشکلی به وجود نمیآید، ولی اگر کمتر باشد، بدون شک ما آن را به عنوان مطالبه آن را دنبال خواهیم کرد.
وی با بیان اینکه بجز بند الف ماده ۸۰ قانون برنامه ششم توسعه که به صورت غیرمستقیم به مسئولیتهای اجتماعی اشاره کرده، قانون مشخصی وجود ندارد، افزود: در قانون برنامه هفتم پیشنهاد داده ایم که یک حکم به این مقوله اختصاص پیدا کند و مکاتبهای در این رابطه با آقای میرکاظمی انجام و با استقبال روبرو شد و به زیرمجموعه خود دستور داده اند که این پیشنهاد را در دستور کار برنامه هفتم قرار دهند.
نیکو تایید طرحهای شرکتهای بزرگ از سوی شورای برنامه ریزی توسعه خوزستان را از دیگر کارهای انجام شده برشمرد و ادامه داد: در حال حاضر طرحهای مسئولیتهای اجتماعی شرکت نفت که ۵ هزار و ۱۰۰ تومان است که با هماهنگیهای انجام شده با وزارت نفت مقرر است در مدت ۳ سال مبلغ یاد شده واریز شود و خلاء موجود تا حدود زیادی رفع شده است.
به گفته این مقام مسئول؛ وضعیت مسئولیتهای اجتماعی در مجتمعهای پتروشیمی و صنایع فولاد مشخص نشده و در حال پیگیری و تحقق آن هستیم.
انتقال مالیاتهای شرکتهای بزرگ به استان
وی گفت: همچنین با پیگیریهای استاندار ویژه خوزستان، مالیاتهای شرکتهای متن و اروندان به استان منتقل شده اند و میتوان از ۹ درصد ارزش افزوده برای شهرداریها استفاده کنیم، ضمن اینکه مالیات ۵ شرکت دیگر نیز که در استان فعالیت دارند، در حال پیگیری است.
به گفته مهرداد نیکو؛ انتقال پروندههای مالیاتی شرکتهای بزرگ کار سادهای نیست، زیرا جزو مودیان بزرگ در تهران هستند و باید فرآیند طولانی سپری شود تا به مقصود برسیم.
توسعه فعالیت شرکتهای دانش بنیان در خوزستان
وی به شعار امسال برای اشتغالزایی از طریق دانش بنیانها و تعداد زیاد فارغ التحصیلان در کشور اشاره کرد و افزود: در خوزستان ۲ مسیر دنبال میشود و در حال حاضر تقویت زیرساختهای پارک علم و فناوری و آماده سازی زمین ۲۰ هکتاری جنب شهرک صنعتی شماره ۴ برای انتقال پارک علم و فناوری استان به این محل و ایجاد فضایی برای افزایش ۸۶ شرکت به ۲۰۰ شرکت در حال انجام است.
نیکو به اختصاص ۱۰ درصد بودجه استان با حدود ۱۴۸ میلیارد تومان برای اعطای وام کم بهره به متقاضیان و ایجاد زیرساختها اشاره و اضافه کرد: با این اقدام شرکتهای دانش بنیان برای فعالیت و تولید محصولات با فناوری بالا ترغیب میشوند.