پخش زنده
امروز: -
مدیرعامل یک شرکت دانشبنیان مستقر در پارک علم و فناوری مازندران از زراعت گیاهی دارویی، پرکاربرد و کمیاب خبر داد و گفت: در خارج از کشور بیش از ۷ فرآورده دارویی، بهداشتی و صنعتی از این گیاه تولید میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما، استان مازندران بهدلیل شرایط آب و هوایی و سرسبزی در زمینه گیاهان دارویی سرآمد است که حتی برخی مناطق آن میزبان گونههای گیاه دارویی، گاهی هم نادر و کمیاب است.
مدیرعامل شرکت دانشبنیان اکسیر هیرکانی ماهان درباره فعالیتش در زمینه کشت گیاهان دارویی گفت: این شرکت دانشبنیان در حال زراعت یک گیاه دارویی پرکاربرد و کمیاب است که برای نخستینبار در ایران کشت میشود.
عباس قلیپور،در زمینه کارش گفت خیلی اتفاقی طی کاوشهای گیاهشناسی در سال ۹۱ در استان مازندران با این گیاه مواجه شدم، با توجه به شباهت آن به گیاه «لویی و اسپارگانیوم» ابتدا فکر میکردم احتمالا یکی از این گیاهان است، ولی پس از مطالعات گیاهشناسی متوجه شدم در حقیقت گیاه دارویی باارزش «وج» است که برخی گیاهشناسان اعلام کردند این گیاه احتمالا در ایران منقرض شده است.
مدیرعامل این شرکت دانشبنیان گفت: یکی از راههای حفاظت از این گیاهان، اهلیسازی و کشت است و مهم است که از طبیعت برداشت نشود؛ چرا که مخالف برداشت گیاه از طبیعت هستم و باید تکنولوژی کشت گیاه را به دست بیاوریم.
در سالهای اخیر در زمینههای مختلف روی این گیاه مطالعات مختلفی انجام شده و با توجه به کاربردهای دارویی، بهداشتی و صنعتی این گیاه بخشی از مطالعات به سمت اهلیسازی با هدف کشت آن سوق داده شد. برای این گیاه بیش از ۳۰ نسخه درمانی و بهداشتی در طب سنتی ذکر شده است و در خارج از ایران بیش از ۷ فراورده دارویی، بهداشتی و صنعتی از این گیاه تولید میشود.
دانشیار گروه زیست شناسی دانشگاه پیام نور ساری گفت: حدود ۸ سال مطالعات تحقیقاتی و آزمایشگاهی، منجر به دسترسی به تکنولوژی کشت این گیاه برای نخستین بار در ایران شد و پس از تولید گیاهچه به تعداد لازم، کشت این گیاه در مزرعه انجام شد، ریزوم و برگ مورد نیاز برای تولید فراوردههای بهداشتی و دارویی داخلی فراهم شد. درحالیکه مواد اولیه این گیاه از خارج وارد ایران میشود، ولی با کشت این گیاه و تولید مواد اولیه علاوه بر کمک به حفاظت این گیاه نادر و اشتغالزایی، نیاز کشور نیز تأمین میشود.
قلیپور با بیان اینکه این بومیسازی تولید مواد اولیه این گیاه در ایران وابستگی کشور به واردات محصولات خام از خارج از کشور را برطرف کرده و از خروج ارز جلوگیری میکند، گفت: با تولید مواد اولیه و همچنین اسانس و عصاره مورد نیاز این گیاه فعالیتهای پژوهشی در دانشگاهها و موسسات پژوهشی کشور در ارتقای فعالیتهای پژوهشی کشور موثر است.
وی افزود: از خواص این گیاه میتوان به درمان ورم مفاصل و کمردرد، گرفتگی عضلانی و تسکین درد ماهیچهها، رایحهای آرامبخش اشاره کرد.
قلی پور تصریح کرد: چندین سال تمام وقتم را روی کشت گیاه گذاشتم با وجود اینکه کشت آن مشکلات خود را داشته، ولی با وجود همه مشکلات و کاستیها در این مسیر با قدرت ماندیم و همچنان هم خواهیم ماند. برای تولید فراوردههای بهداشتی و دارویی نیاز به دانش آموختگان با مهارتهای مختلف دانشگاهی است که اجرای این طرح میتواند زمینه اشتغال برای این قشر جویای کار را نیز فراهم کند.
وی با اشاره به یافتههای پژوهش این شرکت دانشبنیان اهداف دولت و کشور را در حوزههای ارتقای پژوهش، تجاریسازی، مزایای اجتماعی، اقتصادی و زیستمحیطی تسریع میکند، خاطرنشان کرد: با تجاری سازی فراوردههای این گیاه زمینه رونق اقتصادی در کشور مهیا میشود.