پخش زنده
امروز: -
پخت و سرو غذا در ظروف سفالی که در روزگاران قدیم مرسوم بود، خواص بیشماری دارد که شاید از آنها بی اطلاع باشید.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، در سالهای دور، پخت و سرو غذا در ظروف سفالی انجام میشد، حتی آب برای خنک شذت کوزههای سفالی نگهداری میکردند.
با گذشت سالها و رونمایی از ظروف تفلون، لعابی، چدن، بلور و ...، ظروف سفالی جایگاه خود را از دست دادند و به انبارها انتقال یافتند، شاید قرار گرفتن در دکور خانههای شهرنشینها را بتوان بهترین حال و روز این ظروف دانست.
البته نیاز به مدت زمان بیشتر برای پخت غذا در مقایسه با سایر ظروف از دیگر دلایل محبوبیت کمتر آنها به شمار میرود، اما باید بدانیم که پخت و سرو غذا در سفال خواص گوناگونی دارد که شاید از دانستن آنها شگفت زده شویم.
غنی شدن غذا از مواد معدنی با پخت در ظروف سفالی
به دلیل اینکه ظروف سفالی از گِل ساخته شده اند و ماهیت قلیایی دارند، اسیدهای موجود در غذا متعادل میشوند و همین امر سبب خوش عطر و طعم شدن غذا شده و غذا را از مواد معدنی مانند آهن، فسفر، کلسیم، منیزیم و ... غنی میکند.
صرفه جویی در هزینهها و مواد شوینده
از دیگر فواید استفاده از ظروف سفالی، دسترسی راحت به آنها است و در مقایسه با سایر قابلمهها قیمت مناسبی دارند و نیاز نیست برای تهیه قابلمههای سفالی، پول زیادی پرداخت کنید.
همچنین برای شستن آنها، نیازی به استفاده از شویندههای شیمیایی نیست، زیرا مواد شوینده در خاک رس نفوذ و در پخت بعدی نیز به غذا انتقال پیدا میکند، بنابراین برای تمیز کردن آن میتوان به بُرُس و جوش شیرین برای از بین بردن بوی سیر و پیاز اکتفا کرد.
جلوگیری از ترک خوردگی ظرف سفالی با افزایش تدریجی دما
برای پخت غذا در ظروف سفالی روی اجاق گاز نباید حرارت آن زیاد باشد، بلکه باید دما به تدریج افزایش پیدا کند، زیرا کاهش یا افزایش دما به صورت ناگهانی سبب ترک خوردن قابلمه میشود.
لازم است بدانید که این ظروف را هنگامی که داغ هستند، روی سطح سرد قرار دهید، بلکه باید آن را روی سطح چوبی یا پارچه مقاوم به حرارت قرار داد.
اگر میخواهید ظروف سفالی را در فر قرار دهید، نیازی نیست که فر را از قبل گرم کنید، بلکه افزایش تدریجی دمای فر کافی است و غذا به خوبی در آن پخته و آماده سرو میشود.