غذایی برای ۲۰ میلیون گرسنه؛
ضایعات میوه در ایران، ۲۵ برابر کشورهای پیشرفته
در حالی ۳۰ درصد محصولات کشاورزی در ایران تبدیل به ضایعات میشود که طبق آخرین آمار از سازمان جهانی غذا (فائو) این میزان ضایعات کشاورزی ۲۵ برابر کشورهای پیشرفته دنیا است.
- به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز همدان ؛ متاسفانه کشور ایران در بخش ضایعات میوه رتبه اول در دنیا را دارد، بهطوری که با این حجم از دورریختنیها میتوان ۱۵میلیون نفر را سیر کرد.
بر این اساس آمارها و برآوردهای داخلی نیز نشان از میزان ضایعات محصولات کشاورزی ۲۵ تا ۳۰ درصدی از مرحله کشت در مزرعه تا مصرف خانوارها دارد.
دلیل این حجم از ضایعات چیست و چه راهکارهایی جهت کاهش آنها وجود دارد؟
بررسیهای کارشناسان حکایت از آن دارد که کشاورزی سنتی دلیل اصلی این حجم از ضایعات در کشور است و استفاده از شیوههای قدیمی و سنتی در همه مراحل کاشت، داشت و برداشت محصول سبب بهوجود آمدن ضایعات میشود.
وجود ماشینآلات و ادوات کشاورزی فرسوده نیز از دیگر عواملی است که سبب هدر رفت محصولات کشاورزی نظیر گندم و جو میشود.
همچنین پس از برداشت محصولات کشاورزی هم به علت نامناسب بودن سیستم حمل و نقل باعث پیدایش ضایعات زیادی در مرحله حمل و توزیع میشود.
از طرفی فرهنگ پایین مصرفکنندگان این محصولات میزان ضایعات را چندبرابر کرده است. جالب اینجاست که این حجم از ضایعات از میزان واردات سالانه محصولات کشاورزی بیشتر است.
بر اساس مطالعات صورت گرفته، حدود ۹۰ درصد کل ضایعات برآورد شده برای ۶۰ محصول باغی و زراعی مورد مطالعه، مربوط به ۲۰ نوع محصول (گندم، گوجه فرنگی، سیب زمینی، چغندر قند، انگور، نباتات علوفه ای، دانههای روغنی، سیب، ذرت دانـه ای، پرتقـال، سـبزیجات، شـلتوک، جـو، پیـاز، هندوانـه، نارنگـی، یونجـه، خرمـا، لیمـو شـیرین و خربـزه) بوده است.
در ایـن میـان، شـلتوک بـا ۵ درصد و انگور بـا ۳۴ درصد بـه ترتیـب کمترین و بیشترین ضایعات را داشـته اند.