دستیابی محققان ایرانی به سویههای مخمری با پتانسیل پروبیوتیکی
پژوهشگران ایرانی با بررسی فلور مخمری نمونههای سنتی کفیر استانهای کشور ، به سویههای مخمری با پتانسیل پروبیوتیکی از نمونههای سنتی کفیر بر پایه شیر تولیدی استانهای مختلف کشور دست یافتند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، دکتر شقایق نصر، عضو هیات علمی مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در خصوص این سویههای مخمری گفت: کفیر بر پایه شیر، یک نوشیدنی تخمیری با ترکیب پیچیدهای از فلور میکروبی یوکاریوتی و پروکاریوت است که خصوصیات فراسودمند بسیاری به آن نسبت داده میشود.
وی افزود: پژوهشگران بانک میکروارگانیسمهای مرکز ملی ذخایر ژنتیکی و زیستی ایران در یک مطالعه، به بررسی فلور مخمری نمونههای سنتی کفیر از استانهای مشهد، زنجان و تهران پرداختند. در این پژوهش ۲۶ سویه مخمری به دست آمد. شناسایی مولکولی این ایزولهها نشان داد جنسهای غالب شامل اعضای جنس کلورومایسس، ساکارومایسس و پیچیا بودند.
دکتر نصر گفت : در گام بعدی این پژوهش، ایزولههای جداسازیشده بر طبق استاندارد ملی ارزیابی ویژگیهای پروبیوتیکی برون تن شماره ۱۹۴۵۹ و با بررسی قابلیت رشد آنها در دمای ۳۷ درجه سانتیگراد، عدم توانایی در انجام فعالیت همولیتیک، تحمل شرایط اسیدی دستگاه گوارش، تحمل غلظت نرمال نمکهای صفراوی در دستگاه گوارش، تحمل آنزیمهای هضم کننده موجود در دستگاه گوارش (پپسین و تریپسین) ارزیابی شدند .
وی افزود : قابلیت اتصال آنها از طریق ارزیابی برهمکنش سلولهای مخمری با ترکیبات مختلف مانند n- هگزادکان، زایلن، کلروفرم و اتیل استات آزمایش شد ، علاوه بر آزمونهای ذکر شده قابلیت سلولهای مخمری در تجمع خودبخودی (اتو اگریگیشن) و نیز توانایی اتصال این سلولها به رده سلولی دستگاه گوارش Caco-۲ بررسی شد .
عضو هیات علمی مرکز گفت : یافتههای این پژوهش نشان داد از مجموع ۲۶ سویه بررسی شده، سه سویه ساکارومایسس سرویزیه و یک سویه پیچیا فرمنتانس ویژگیهای مناسب از جهت بقا در شرایط دستگاه گوارش، تحمل دمای بدن انسان و قابلیت اتصال به سلولهای دستگاه گوارش را دارا هستند و کاندید مناسبی برای معرفی به عنوان سویه مخمری پروبیوتیک محسوب میشوند.
یافتههای این پژوهش که در مجله معتبر Letters in Applied Microbiology چاپ شده بیانگر این موضوع است که سویههای کاندید در گام بعدی باید از لحاظ عدم دارا بودن ژنهای مقاومت آنتی بیوتیکی ارزیابی شوند تا برای ارزیابیهای فراتر، وارد بخش آزمونهای میدانی شوند. چنانچه این سویهها، آزمونهای فوق را با موفقیت پشت سر بگذارند، مسیر آنها برای ورود به صنعت پروبیوتیک کشور هموارتر خواهد شد.