اصلاح الگوی غذایی، با گنجاندن غلات کامل در برنامه غذایی
گروه نان و غلات به عنوان یکی از شش گروه اصلی مواد غذایی است که بیشترین سهم را در تأمین انرژی روزانه دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز کهگیلویه و بویراحمد، به طور کلی غلات به دو زیرگروه، غلات کامل و غلات تصفیه شده تقسیم میشود. غلات کامل عبارتند از غلاتی که سبوس و جوانه آنها جدا نشده است. مانند: آرد سبوس دار، بلغور گندم، بلغور جو دو سر، بلغور ذرت کامل و برنج قهوهای. اما میزان مصرف غلات کامل در ایران بسیار پایین گزارش شده است. بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعات کشوری، با وجود مصرف بیش از حد گروه نان و غلات در میان مردم که زمینه ساز افزایش بروز چاقی است، گرسنگی سلولی (به معنای عدم تأمین ریزمغذیهای موردنیاز سلولها) سلامت ما را تهدید میکند، زیرا در فرآیند سبوسگیری قسمت عمده ریزمغذیها گرفته میشود. سبوس منبع بسیار خوبی از فیبر، ویتامینهایی نظیر: «نیاسین»، «ریبوفلاوین»، «تیامین»، «فولات» و املاحی نظیر: پتاسیم، فسفر، روی، آهن، منیزیم و سلنیوم است؛ از این رو، میتواند نقش موثری در حفظ سلامت بدن داشته باشد. نتایج مطالعات انجام شده نشان میدهد که مصرف غلات کامل خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر: بیماری قلبی- عروقی، سرطانهای دستگاه گوارش به ویژه روده بزرگ، دیابت و چاقی را کاهش دهد. همچنین غلات سبوس دار نقش مهم و موثری در کنترل قندخون در بیماران مبتلا به دیابت دارد. از این رو گنجاندن این دسته از مواد خوراکی در رژیم غذایی بسیار پرفایده و سرشار از مواد مغذی است. بدین ترتیب توصیه میشود که به جای مصرف غلات تهیه شده با آرد سفید، از نانهای سبوسدار، برنج قهوه ای، پاستای سبوس دار و غلات صبحانه حاوی غلات سبوسدار استفاده شود. همچنین از ذرت بو داده شده بدون کره و بیسکویتهای حاوی غلات سبوس دار برای میان وعده استفاده شود.
غلات کامل عبارتند از غلاتی که سبوس و جوانه آنها جدا نشده است.
مانند: آرد سبوس دار، بلغور گندم، بلغور جو دو سر، بلغور ذرت کامل و برنج قهوهای.
اما میزان مصرف غلات کامل در ایران بسیار پایین گزارش شده است.
بر اساس نتایج به دست آمده از مطالعات کشوری، با وجود مصرف بیش از حد گروه نان و غلات در میان مردم که زمینه ساز افزایش بروز چاقی است، گرسنگی سلولی (به معنای عدم تأمین ریزمغذیهای موردنیاز سلولها) سلامت ما را تهدید میکند، زیرا در فرآیند سبوسگیری قسمت عمده ریزمغذیها گرفته میشود.
سبوس منبع بسیار خوبی از فیبر، ویتامینهایی نظیر: «نیاسین»، «ریبوفلاوین»، «تیامین»، «فولات» و املاحی نظیر: پتاسیم، فسفر، روی، آهن، منیزیم و سلنیوم است؛ از این رو، میتواند نقش موثری در حفظ سلامت بدن داشته باشد.
نتایج مطالعات انجام شده نشان میدهد که مصرف غلات کامل خطر ابتلا به بیماریهایی نظیر: بیماری قلبی- عروقی، سرطانهای دستگاه گوارش به ویژه روده بزرگ، دیابت و چاقی را کاهش دهد.
همچنین غلات سبوس دار نقش مهم و موثری در کنترل قندخون در بیماران مبتلا به دیابت دارد.
از این رو گنجاندن این دسته از مواد خوراکی در رژیم غذایی بسیار پرفایده و سرشار از مواد مغذی است.
بدین ترتیب توصیه میشود که به جای مصرف غلات تهیه شده با آرد سفید، از نانهای سبوسدار، برنج قهوه ای، پاستای سبوس دار و غلات صبحانه حاوی غلات سبوسدار استفاده شود.
همچنین از ذرت بو داده شده بدون کره و بیسکویتهای حاوی غلات سبوس دار برای میان وعده استفاده شود.