نقش تغذیه در کنترل فشار خون بارداری
عضو هیئت علمی دانشکده تغذیه، فشار خون بارداری را یکی از مشکلات دوران بارداری برشمرد که تغذیه در کنترل این بیماری و پیادمدهای ناشی از آن مؤثر است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی دانشگاه علوم پزشکی شهیدبهشتی، خانم دکتر غزاله اسلامیان استادیار دانشگاه و دکترای تخصصی علوم تغذیه با اشاره به این که فشارخون بارداری نیاز به توجه جدی دارد، پرفشاری خون مزمن، پره اکلامپسی و فشارخون بالا به همراه پره اکلامپسی را از انواع پرفشاری خون در بارداری برشمرد.
این استادیار دانشگاه گفت: فشار خون بالا ممکن است قبل از بارداری و یا قبل از هفته بیستم بارداری تشخیص داده شود. در برخی موارد نیز پرفشاری خون پس از هفته ۲۰ بارداری تشخیص داده میشود که همراه با دفع پروتئین از ادرار است و به پره اکلامپسی معروف است.
* عوارض فشار خون بارداری
این دکترای تخصصی علوم تغذیه، کنترل نکردن فشارخون بارداری را موجب بروز عوارض خطرناکی برای مادر و جنین برشمرد.
وی کاهش رشد داخل رحمی جنین، تولد نوزاد نارس، اختلال در عملکرد قلب، ریه، کلیه و کبد مادر، افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی در سالهای پس از زایمان را از جمله عوارض مذکور عنوان کرد.
* اهمیت تغذیه در کنترل فشار خون بارداری
خانم دکتر غزاله اسلامیان گفت: سبک زندگی سالم یکی از عوامل پیشگیری کننده از ابتلا به فشار خون بارداری است. پیروی از یک رژیم غذایی مناسب همراه با رعایت دستورات پزشکِ متخصص و مصرف داروهای تجویز شده نیز میتواند این بیماری را کنترل و پیامدهای ناشی از عوارضِ خطرناک آن را کاهش دهد.
* رژیم غذایی مناسب برای کنترل فشار خون بارداری
میزان کالری مورد نیاز در بارداری:
خانم دکتر گلاله اصغری با اشاره به میزان کالری مورد نیاز در بارداری گفت: در دوران بارداری برای تأمین رشد و تکامل جنین دریافت انرژی مادر افزایش مییابد، اما نه به این معنا که مادر به اندازه دو نفر یا بیشتر غذا میل کند.
وی افزود: نیاز به انرژی در سه ماهه اول بارداری افزایش نمییابد و مشابه قبل از بارداری است. اما این نیاز در بارداری یک قلویی در سه ماهه دوم بارداری حدود ۳۵۰ و در سه ماهه سوم بارداری حدود ۴۵۰ کیلوکالری در روز بیشتر از دوران قبل از بارداری میشود.
خانم دکتر اسلامیان دریافت انرژی بیش از حد نیاز را موجب اضافه وزن مادر باردار عنوان کرد که با افزایش خطر ابتلا به فشارخون در دوران بارداری همراه است؛ بنابراین تأکید کرد که دریافت کالری کافی و متناسب با نیاز از اهمیت ویژهای در این دوران برخوردار است.
* ضرورت دریافت سه واحد لبنیات در دوران بارداری
این دکترای علوم تغذیه با اشاره به نتایج مطالعات گفت: دریافت منابع غذایی حاوی کلسیم در زنان مبتلا به پرهاکلامپسی پایینتر از زنان باردار سالم است؛ بنابراین زنان باردار باید روزانه ۳ واحد لبنیات دریافت کنند که هر واحد معادل یک لیوان شیر کم چرب یا یک لیوان سرخالی ماست کم چرب است.
* اهمیت نقش منیزیم در تنظیم فشارخون بارداری
این استادیار دانشکده تغذیه، نقش منیزیم در تنظیم فشار خون را مهم عنوان کرد و افزود: به افراد دارای فشارخون بالا، مصرف کافی منابع غذایی منیزیم توصیه میشود.
وی افزود: سبزیجات برگ سبز تیره مانند سبزی خوردن، اسفناج، شیر و ماست کم چرب، نانهای سبوسدار، جوی دوسر، بادام، دانههای چیا و کدو و حبوبات حاوی منیزیم هستند.
* اجتناب از مصرف غذاهای شور
خانم دکتر اسلامیان درخصوص مصرف نمک و سدیم در این افراد گفت: در مبتلایان به پرفشاری خون غیر باردار، کاهش مصرف نمک و سدیم برای کنترل فشار خون توصیه میشود. اما در زنان باردار محدودیت بیش از حد سدیم نه تنها در درمان فشارخون بالا مؤثر نیست بلکه میتواند منجر به افت شدید سدیم خون و تشنج شود.
وی با تأکید بر دریافت نمک و سدیم به میزان متعادل در این افراد افزود: مصرف بیش از حد سدیم و بیش از ۶ گرم در روز نیز ممکن است با افزایش خطر ابتلا به این بیماری همراه باشد.
این عضو هیئت علمی دانشگاه شهید بهشتی گفت: علاوه بر نمک افزوده شده به غذاها برخی مواد غذایی مانند میوهها، سبزیها، لبنیات، نانها و گوشتها نیز دارای سدیم هستند؛ بنابراین با پرهیز از مصرف غذاهای شور و استفاده نکردن از نمکدان سر سفره، میتوان میزان مصرف سدیم را در حد متعادل حفظ کرد.
* اهمیت مصرف سبزی و میوهها در کنترل فشار خون
این استادیار دانشگاه گفت: میوهها و سبزیها، سرشار از انواع ویتامینها و آنتی اکسیدانها هستند و در الگوی غذایی سالم، جایگاه ویژهای دارند. همچنین سبزیها و میوهها حاوی فیبر، پتاسیم و منیزیم هستند که در پیشگیری و کنترل پرفشاری خون مؤثر هستند.