پخش زنده
امروز: -
هیچ کدام از کشتیهای حامل غله اوکراین به کشورهای آفریقایی ارسال نمیشود. این کشورها با وضعیت بدی روبرو هستند.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ شبکه تلویزیونی راشا تودی گزارش داد: گندمهای صادراتی از اوکراین به جای رفتن به طرف آفریقا در حال حرکت به طرف اروپا هستند.
مجری گفت: هیچ کدام از کشتیهای حامل غله اوکراین به کشورهای آفریقایی ارسال نمیشود. این کشورها با وضعیت بدی روبرو هستند. این کشتیها به طرف بنادر کشورهای اروپایی در حرکت هستند. این موضوع در حالی روی میدهد که پس از ماهها کشورهای غربی بحران مواد غذایی را به گردن مسکو میاندازند. به بخشی از بیانیه وزارت خارجه روسیه توجه کنیم.
در بیانیه وزارت امور خارجه روسیه آمده است: متاسفانه حتی یک کشتی حامل غله اوکراین به طرف کشورهای آفریقایی نمیرود. بیشتر آنها تاکنون به طرف بنادر کشورهای غربی حرکت میکنند و بار آنها تنها گندم نیست و علاوه بر آن غله و روغن آفتابگردان هم صادر میشود. این شک و شبههها را درباره روراست بودن کشورهای غربی درباره امنیت غذایی جهان و توافق غله ایجاد میکند.
خبرنگار شبکه گفت: باور این موضوع پس از این حد از تنش آفرینی از طرف کی یف و کشورهای غربی غیرممکن است. آنها اتهامات زیادی به روسیه وارد کرده اند و از طرف دیگر سبب گرسنگی در جهان میشوند. اما واقعیت بیانگر همه چیز است. هیچ کدام از کشتیهای حامل غله که بنادر اوکراین را ترک کرده اند به سومالی یا مصر و یا دیگر کشورهای آفریقایی نمیروند. این در حالیست که وضعیت در این کشورها فاجعه بار است.
وی افزود: اما این کشتی به کجا میروند؟ شما میتوانید اطلاعات مربوط به این کشتیها را در سایت سازمان ملل مشاهده کنید. دو کشتی به ترکیه رفته اند. یک کشتی به انگلیس رفته است. یک کشتی به ایرلند رفته است. دیگر کشتیها در حال حرکت به طرف ایتالیا و چین هستند. ظاهرا ما شاهد هستیم که ذرت صادر شده است. از این غله برای تغذیه دامها استفاده میشود. نیویورک تایمز اخیرا گزارشی منتشر کرد و به این وضعیت مبهم اشاره کرد. به بیانیه وزیر امور خارجه آمریکا توجه میکنیم.
در بیانیه بلینکن آمده است: دولت روسیه به انتشار اطلاعات نادرست درباره تبعات جنگ ویرانگر و از جمله نبود امنیت غذایی ادامه میدهد. دولت روسیه باید از استفاده از غذا به عنوان یک اسلحه خودداری کند و به اوکراین اجازه دهد که غله خود را به میلیونها نفر از مردم گرسنه در خاورمیانه (غرب آسیا) و آفریقا برساند تا بتوانند تغذیه کنند.
مجری راشا تودی گفت: در رابطه با واکنشهای موجود ما شاهد سیرتحولاتی هستیم که شما به آنها اشاره کردید. نظر روسیه در این رابطه چیست؟
خبرنگار پاسخ داد: مسکو اعلام کرد که امیدوار است توافق درست اجرا شود و توجهی به مقاصد مواد غذایی ندارد. سه هفته پیش دو توافق در استانبول بین روسیه، ترکیه، اوکراین و سازمان ملل امضا شد. بر این اساس، سه بندر اوکراین بازگشایی و رفع محاصره شدند و اجازه حرکت کشتیهای حامل مواد غذایی از آنها داده شد. توافقی هم درباره صدور مواد غذایی و کودشیمیایی روسیه از این بنادر امضا شد. تا کنون شاهد برداشته شدن گامی در این مسیر نبوده ایم. دو توافق تاکنون اجرایی شده اند، اما روسیه میگوید که در رابطه با سهم آن برای صادرات اهمال شده است. این به نوبه خود به منزله نقض مفاد توافق است.
مجری گفت: روی دیگر این موضوع این است که چرا باز کردن بنادر اوکراین مهم بوده است؟ همان طور که میدانید موضوع مهم مین روبی آبهای برخی از آن بنادر بوده است. قرار بود که این غله به دست مردم نیازمند برسد پس چرا شاهد این وضع و بی نظمی هستیم؟
خبرنگار گفت: ما میتوانیم بگوییم که تغییراتی روی داده است. ما هم اکنون از سازمان ملل میشنویم توافقی که سه هفته پیش در استانبول امضا شد سبب کاهش بهای مواد غذایی شده است و به کشورهای قحطی زده کمک میکند که غذای خود را به دست بیاورند. اما حقیقتا این توقعی نبود که ما از توافق بزرگ بین ترکیه، اوکراین و روسیه و سازمان ملل داشتیم. بار دیگر میگویم که ایده اولیه این بود که این مواد غذایی به دهان گرسنگان برسد. اما این موضوع روی نداده است. این ناامید کننده است.
مجری: در ادامه با مارتین جی روزنامه نگار صحبت میکنیم. غرب درباره امنیت غذایی آفریقا نگران است. امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه چند هفته پیش اعلام کرد که غذا اسلحه جنگ روسیه است. اینکه این محمولههای غله به آفریقا نرفته و به اروپا رفته است، تعجب برانگیز است؟
این روزنامه نگار گفت: آنچه که من میتوانم بگویم این است که کاملا متعجب شده ام. این مکرون بود که این سخنان را زد. او درباره کمبود غله در کشورهای آفریقایی صحبت کرد. او درباره افزایش تروریسم صحبت کرد. او درباره مهاجرت گسترده با اروپا صحبت کرد. این حقیقتا به منزله نگرانی برای مکرون است. اینکه پوتین این توافق را امضا کرد خوب بود، اما من از این موضوع متعجب شدم که لیندا توماس گرینفیلد، نماینده آمریکا در سازمان ملل زمانی که چند روز پیش در غنا بود اعلام کرد که کشورهای آفریقایی باید به تحریمهای آمریکا ضد روسیه احترام بگذارند. او گفت که آمریکا تحریمهای خود را ضد نفت روسیه دارد و آمریکا ضد کشورهایی که این تحریمها را نقض کنند، اقدامات تنبیهی در نظر خواهد گرفت. من از این تهدیدات متعجب شده ام. من از این تعجب میکنم که این کشتیها که باید به بنادر کشورهای آفریقایی وارد شوند چرا به کشورهای دیگر میروند.
مجری گفت: این یک نکته قابل توجه است. ما شاهد مطرح شدن این موضوع در رسانهها نبودیم. سوالی که وجود دارد این است که چرا کشورهای آفریقایی دریافت کننده این محمولهها نیستند؟
مارتین جی گفت: لفاظیهای رسانههای غربی بسیار مبهم است. آنها یک روایت یکجانبه دارند. آنها همیشه طرف روس را بد معرفی میکنند. از نظر آنها طرف غربی درست و مشکلی ندارد. ما شاهد انتشار اطلاعات نادرست هستیم، اما واقعیت این است که برخی از کشورها در آفریقا واقعا به شدت به این کمکها و مواد غذایی از اوکراین و روسیه نیاز دارند. ما در چند روز گذشته شاهد دریافت این کمکها نبوده ایم. ما شاهد این بوده ایم که این محمولهها به کشورهایی، چون انگلیس و ایرلند ارسال شده اند.
مجری گفت: اما کشورهای غربی در چند ماه اخیر درباره نبود امنیت غذایی ابراز نگرانی کرده اند، اما زمانی که این کشتیها از بنادر خارج شده اند در مسیری دیگر حرکت کرده اند؟
این روزنامه نگار گفت: اگر شما نگاهی به ژئوپولتیک داشته باشید میتوانید نگاهی گسترده را درباره آنچه که در چند ماه گذشته روی داده است، داشته باشید. زلنسکی از قحطی در آفریقا و بحران مواد غذایی نفع زیادی برده است. بسیاری از کشورهای آفریقایی نان را جیره بندی کرده اند. از طرف دیگر رسانهها به زلنسکی توجه بیشتری نشان میدهند. او میداند که توافقی که با میانجیگری ترکیه ایجاد شده است به نفع او نیست و به همین علت نگران است.