پخش زنده
امروز: -
پس از ۲ سال توقف راهپیمایی عظیم اربعین حسینی به دلیل شیوع بیماری کرونا، امسال شرایط برای برگزاری این آئین معنوی فراهم شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، صدای پای ماه محرم که میآید، همهههای راهپیمایی میلیونی اربعین حسینی هم به گوش میرسد، آئینی که سالهاست با حضور میلیونها عاشق و دلداده اباعبدالله الحسین (ع) اجرا میشود.
پس از شیوع بیماری کرونا، برگزاری این راهپیمایی که در سراسر جهان بی مانند است، متوقف شد، پایانههای مرزی کشور سوت و کور بودند و فقط پرندهها بودند که در آسمان مرزهای ایران تا کشور عراق به یاد زائرانی که با پای برهنه مسیر رسیدن به بین الحرمین را با در دست داشتن پرچم یا اباعبدالله الحسین (ع) و یا اباالفضل العباس (ع) سپری کرده بودند، پرواز میکردند.
در این ۲ سال ممنوعیت برپایی راهپیمایی اربعین، چراغ هیچ موکبی روشن نبود و سکوتی وحشتناک همه جا را فرا گرفته بود، آنچه با چشم دل هم میشد به چشم دید، دل بیقرار زائران دل شکسته و نگاههای منتظر موکب داران و خادمان افتخاری بود که در مسیر زائران مینشستند و خدمت به آنها را به عنوان افتخار در پرونده خود ثبت میکردند تا شاید در روز حساب، بی بی دو عالم، حضرت فاطمه الزهرا (س) گوشه چشمی به خدمتکاران زائران حضرت سیدالشهدا (ع) بیندازد.
با بهبود وضعیت بیماری کووید-۱۹ و واکسیناسیون گروههای سنی مختلف در ایران و سایر کشورهای جهان، خبرهای خوشی از برپایی دوباره راهپیمایی میلیونی اربعین حسینی از سوی مسئولان عراق و ایران به گوش رسیده است و بدون شک شاهد افزایش تعداد زائران در مرزها و عتبات عالیات باشیم.
اما امسال شرایط با سالهای قبل متفاوت است، گرمای شدید هوا در هردو کشور و بیماری کرونا، شرایط را سخت کرده و باید امکانات و تجهیزات به قدری تقویت شوند که مشکلی برای زائران امام حسین (ع) به وجود نیاید.
مسئولان میگویند کارهای لازم برای برگزاری باشکوه این راهپیمایی میلیونی و یگانه در جهان انجام شده و در حال انجام است و تا فرارسیدن موسم اربعین، زیرساختها تکمیل میشوند تا زائران به راحتی به عتبات عالیات سفر کنند.
تشکیل ۱۷ کمیته ویژه اربعین حسینی با شرح وظایف اختصاصی
فرماندار دشت آزادگان در برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه استانی خوزستان در تشریح آخرین وضعیت پایانه بین المللی چذابه به عنوان یکی از گذرگاههای تردد زائران اربعین حسینی گفت: براساس تصمیمهای ستاد اربعین کشور به ریاست رئیس جمهور و وزیر کشور و ستاد اربعین خوزستان و شهرستان، سیاستهای کلی اجرایی راهیپمایی عظیم اربعین تدوین و ابلاغ شد.
حمید سیلاوی به معرفی ۱۷ کمیته با شرح وظایف ویژه اشاره کرد و افزود: با توجه به اینکه ۲ سال به علت شیوع کووید-۱۹ نتوانستیم این همایش بزرگ را به عنوان نمایشی از دلدادگی و عشق به امام حسین (ع) و شهدای واقعه عاشورا اجرا کنیم، برنامههای ویژهای برای امسال تدارک دیده شده است.
وی میگوید: به دلیل اینکه افزایش تعداد زائران در مقایسه با سال ۱۳۹۸ دور از انتظار نیست، بر همین اساس زمان آغاز زیارت زوار را از ابتدای ماه محرم در نظر گرفتیم و در حال حاضر تردد زائران از مرزهای چذابه و شلمچه بدون روادید آزاد است.
تردد بیش از ۵ میلیون زائر در مرزهای خوزستان
به گفته سیلاوی؛ پیش بینی میشود حدود ۵ میلیون نفر از ۲ مرز بین المللی شلمچه و چذابه در خوزستان تردد کنند و این تعداد برای مرز چذابه حدود ۲ میلیون نفر تخمین زده شده است، البته احتمال افزایش بیش از این تعداد نیز دور از انتظار نیست.
این مقام مسئول گفت: براساس پیش بینی افزایش جمعیت برنامه ریزیها برای استقبال از زوار و خدمت رسانی به نحو احسن و ویژه به آنها در حال انجام است تا مشکلی در این زمینه به وجود نیاید.
ایجاد سایبان و مه پاش در مسیر توقف زائران
فرماندار دشت آزادگان افزود: سهولت در تردد زائران بر عهده کمیته زیرساختها و حمل و نقل است و در حال حاضر این کمیته فعالیت خود را آغاز کرده، البته زیرساختهای موجود توسعه یافته اند و بهسازی و ترمیم راه ها، تعریض جاده، ایجاد روشنایی و... از ورودیهای استان و دشت آزادگان در حال انجام است تا تردد خودروها تسهیل شود.
وی میگوید: علاوه بر این موارد، زیرسازی، آسفالت و ترمیم مسیر اهواز-سوسنگرد- چذابه و مسیر عبدالخان-بستان-چذابه با هدف کاهش بار ترافیکی انجام شد، ضمن اینکه در ورودی به چذابه، با توجه به حوضچههای جمعیتی مدنظر و برگزاری مراسم پیاد روی اربعین در فصول گرم سال، ایجاد سایبان و مه پاش در دستور کار قرار گرفته است، به این معنا که هرجا که پیش بینی میشود تراکم جمعیت زیاد باشد، سایبان و مه پاش نصب شده است.
به گفته سیلاوی؛ در پارکینگها نصب و راه اندازی یک سایبان و مه پاش و در ورودی مواکب به طول یک هزار و ۳۷۰ متر سایبان و به مساحت بیش از ۱۱ هزار مترمربع سایبان و مه پاش در دستور کار قرار گرفته و عملیات اجرایی آن در حال انجام است.
وی افزود: همچنین موکب داران موظف به نصب و راه اندازی مه پاش در ورودی مواکب شده اند.
پیش بینی پارکینگ به وسعت ۹۰ هکتار در مرز چذابه
سیلاوی اضافه کرد: برای جابجایی زائران اینگونه برنامه ریزی شده که وقتی افراد به سایت مواکب وارد شدند، خودروی شخصی خود را در پارکینگها که به وسعت ۹۰ هکتار و با ظرفیت بیش از ۴۷ هزار خودرو پیش بینی شده است، قرار میدهند و به وسیله اتوبوسها به مواکب میرسند.
این مقام مسئول میگوید: در مواکب شرایط تغذیه و استراحت فراهم است، ضمن اینکه بیش از ۳۵۰ سرویس بهداشتی و بیش از ۱۵۰ حمام برای رفاه حال زائران در نظر گرفته شده است.
وی ادامه داد: برای انتقال زائران از مواکب تا پایانه مرزی چذابه، تعداد زیادی اتوبوس با همکاری سازمانهای مختلف آمار به کار خواهند بود و به زوار خدمت رسانی میکنند، ضمن اینکه پس از انجام تشریفات قانونی اتوبوسها برای جابجایی زائران به سمت پایانه مرزی شیب عراق حضور دارند.
لزوم ثبت نام در سامانه سماح، همراه داشتن گذرنامه و کارت واکسیناسیون کرونا
سیلاوی گفت: از کسانیکه قصد سفر به عتبات عالیات عراق در اربعین حسینی دارند، خواهشمندیم در فرصت باقیمانده در سامانه سماح ثبت نام کنند، گذرنامه شخصی و کارت تزریق حداقل ۲ دز واکسن کرونا را نیز به همراه داشته باشند تا برای خروج از مرز با مشکلی مواجه نشوند.
رئیس ستاد اربعین دشت آزادگان میگوید: در جلسههایی که با مسئولان عراقی برگزار شد، اعلام کردند که توان نصب و راه اندازی سایبان، مه پاش، مواکب و سرویس بهداشتی برای زائران نداریم، بنابراین ایجاد این سرویسها را به منظور رفاه حال هموطنان در این کشور را تقبل کردیم و ایجاد موارد یاد شده در دستور کار است.
این مقام مسئول میگوید: ایجاد سایبان و مه پاش به شهرداری اهواز محول شده و خدمات ویژه ای به زائران ارائه خواهیم داد تا خاطره خوبی از زیارت اربعین حسینی در اذهان باقی بماند.
به گفته حمید سیلاوی؛ پایداری شبکه برق، آب و سایر امکانات لازم برای پذیرایی از زائران و براساس درخواست ایجاد موکب در شیب عراق، در دستور کار قرار گرفته و تا هفته آینده همه برنامههای تدوین شده، اجرایی خواهند شد تا زوار با خیالی آسوده و در رفاه حداکثری به زیارت امام حسین (ع) بروند.
خدمت رسانی ۱۲۰ دستگاه اتوبوس به زائران ایرانی در عراق
وی به ناتوانی خدمت رسانی ناوگان حمل و نقل کشور عراق در سالهای گذشته اشاره کرد و ادامه داد: در سال ۱۳۹۸ به محض مشاهده این مشکل، با مسئولان این کشور نشستی برگزار شد و ۵۰ دستگاه اتوبوس از ایران به الاماره عراق برای خدمت رسانی به زائران و سهولت در تردد آنها وارد کردیم.
سیلاوی میگوید: براساس تفاهم نامهای با کشور عراق منعقد شده، ۱۲۰ دستگاه اتوبوس آماده به اعزام هستند تا در صورت تراکم جمعیت، بتوانیم زائران را از شیب عراق به مرکز این کشور منتقل کنیم.
وی درخصوص شرایط مواکب گفت: هر موکب نقشه اجرایی شامل؛ محل استقرار زوار، خادمان، آشپرخانه و ... دارد و براساس این نقشه واحد، سازماندهی شده اند.
تامین و نصب وسایل سرمایشی در مواکب
فرماندار دشت آزادگان افزود: باتوجه به پیش بینی مصادف بودن اربعین حسینی در فصول گرم سال، وسایل سرمایشی در نظر گرفته شده است که برخی از صاحبان مواکب نسبت به تهیه و نصب آنها اقدام میکنند و برخی دیگر با پیگیریها و رایزنیهای وزیر کشور از طریق اموال تملیکی و سایر ارگانها تامین خواهند شد.
وی به توافقها با بنیاد مسکن و بانکهای مربوط برای تامین و ارائه وام به موکب داران برای تهیه وسایل سرمایشی اشاره و اضافه کرد: موکبها مردمی هستند و صاحبان مواکب متعهد شده اند امکانات سرمایشی و رفاهی را برای زائران فراهم کنند.
فعالیت ۳۷۰ موکب از اهواز تا چذابه
حمید سیلاوی مجموع مواکبی که در مسیر مرز چذابه از اهواز تا این پایانه را ۳۷۰ موکب اعلام کرد و گفت: ۲۲۰ موکب در سایت مواکب مرز و ۱۵۰ موکب دیگر در طول مسیر فعالیت خواهند کرد.
وی میگوید: علاوه بر مواکب، همه حسینیه ها، مساجد و منازل مردم به دعوت خودشان در نظر گرفته شده اند تا از زوار پذیرایی کنیم.
۱۵ مردادماه، پایان عملیاتهای راهسازی
سیلاوی درخصوص آماده سازی راههای منتهی به پایانه مرزی چذابه گفت: وزیر کشور و استاندار خوزستان، زمان پایان طرحهای راهسازی را ۳۱ مرداد ماه امسال اعلام کرده اند، به عبارت دیگر، همه راههایی که باید براساس برنامه باید زیرسازی و آسفالت شوند، در موعد مقرر باید عملیات اجرایی آنها به اتمام برسند.
وی افزود: عملیات لکه گیری محور اهواز-سوسنگرد از ماههای قبل آغاز و ایمن سازی، ایجاد خط کشی، نصب علائم راهنمایی و رانندگی، علائم هشدار و... با تلاش پیمانکاران در حال انجام است، همچنین ۷ کیلومتر ابتدایی مسیر سوسنگرد-بستان تا ۳۱ شهریور ماه امسال بطور کامل آسفالت خواهد شد.
بیشتر بخوانید: تعیین گیت اضطراری در پایانه مرزی چذابه+فیلم
سیلاوی به باریک بودن جاده در برخی قسمتهای جاده سوسنگرد به بستان اشاره کرد و ادامه داد: از راه و شهرسازی تقاضای تعریض جاده دادیم و کارهای خوبی در این محور انجام شده است، همه تلاش خود را به کار گرفته ایم تا از دهلاویه تا پل سابلین، آسفالت شود.
فرماندار دشت آزادگان میگوید: جاده کمربندی بستان تا اواسط هفته آینده آسفالت خواهد شد، ضمن اینکه از بستان تا چذابه نیز زیرسازی، نصب علائم، آسفالت، خط کشی و ... انجام شده است.
تکمیل آسفالت جاده ۴۵ کیلومتری بستان-چذابه
به گفته این مقام مسئول؛ مسیر بستان-عبدالخان که از اهمیت برخوردار است و بیشتر مردم شهرستانهای شمالی استان و ورودی اندیمشک از این جاده عبور میکنند که با پیگیریهای وزیر کشور و تماس با وزیر راه و شهرسازی، قول تکمیل جاده ۴۵ کیلومتری بستان-چذابه داده شد و در حال حاضر ۱۰ کیلومتر آن آسفالت شده، ۲ کیلومتر زیرسازی آسفالت انجام شده و به زودی ۲۰ کیلومتر باقیمانده نیز آسفالت میشود.
نماینده عالی دولت در دشت آزادگان به ایمن سازی مسیر تردد زائران با همت اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای خوزستان اشاره و اضافه کرد: گزارشهای دریافتی خبر از پیشرفت کار و روند مطلوب اجرای طرحها میدهند.
صادرات کالا از مرز چذابه تعطیل میشود؟
حمید سیلاوی درخصوص چگونگی صادرات کالا از پایانه تجاری چذابه گفت: مشکلی در این زمینه وجود ندارد و کشور عراق اعلام میکند که ظرفیت پذیرش همزمان زوار و کالا را ندارد و همین امر سبب تعطیلی فعالیتهای تجاری و صادرات کالا میشود.
وی به تعطیلی صادرات کالا در سال ۱۳۹۸ به مدت ۱۰ روز اشاره کرد و افزود: با توجه به نشستهایی که با مسئولان عراقی برگزار خواهد شد، نتیجه نهایی حداکثر 5 روز قبل از شروع ماه صفر از طریق رسانه ها و صدا و سیمای مرکز خوزستان اعلام خواهد شد.
آماده سازی مواکب در ورودیهای خوزستان
مسئول امور اربعین عتبات عالیات خوزستان درخصوص آخرین اقدامات در پایانههای مرزی شلمچه و چذابه گفت: از ۳ سال قبل زمینهایی به مساحت ۲۰ در ۷۰ و ۱۰ در ۳۰ به مدیران مواکب واگذار شده و حدود ۵۰ درصد از آنها ساخته شده اند.
ساعدی مواکب را سنتی حسنه و باقیات صالحات دانست و افزود: تا ۱۶ سال آینده اربعین حسینی و این راهپیمایی عظیم در گرما برگزار خواهد شد.
وی میگوید: مواکب در ورودیهای استان خوزستان از سمت شرق، جنوب شرقی، شمال، شهرستانهای اندیمشک، دزفول، بهبهان، هندیجان و ... برای خدمت رسانی به زائران از سراسر کشور در حال آماده سازی هستند.
ساعدی ادامه داد: جلسههای توجیهی متعدد در مرزهای شلمچه و چذابه برگزار شده است، ضمن اینکه در هفته آینده با حضور استاندار خوزستان، مسئولان ستاد اربعین استانی و سایر مسئولان مربوط جلسههای هماهنگی برگزار خواهند شد تا برنامهها برای خدمت رسانی هرچه بهتر به زائران اربعین و سهولت در سفر زیارتی آنها مرور و دستورهای لازم ابلاغ شوند.
ظرفیت اسکان و پذیرایی ۵۰ هزار زائر در شبانه روز
این مقام مسئول اضافه کرد: براساس پیش بینیهای انجام شده، در شبانه روز میتوانیم در شهرها، بخشها، حسینیه ها، مواکب، مساجد، منازل مردمی که اعلام آمادگی برای پذیرایی از زائران کرده اند، ۵۰ هزار نفر را اسکان داده و پذیرای آنها باشیم.
ساعدی به رایزنی با یکی از سازمانها برای تامین تعدادی کولر با قیمت مصوب دولتی برای مواکب اشاره کرد و افزود: در حال حاضر جمع آوری اطلاعات و نشانی حسینیه ها، مساجد، اردوگاههای راهیان نور و منازل کسانی که توانایی پذیرش زائران را دارند، در حال انجام است و پس از نهایی شدن آن را در فضای مجازی ارسال خواهیم کرد.
آغاز به کار مواکب اربعین از ۵ ماه صفر
به گفته مسئول امور اربعین عتبات عالیات خوزستان؛ حدود ۲۲۰ موکب در مرز چذابه، حدود ۲۲۵ موکب در مرز شلمچه و حدود ۴۵۰ موکب میان راهی از ورودیهای استان منتهی به مرزها از ۵ ماه صفر خدمت رسانی به زائران را آغاز خواهند کرد.
وی گفت: با همکاری همه جانبه ان شاءالله شاهد برگزاری باشکوه راهپیمایی عظیم و میلیونی سال ۱۴۰۱ خواهیم بود و من و همه مسئولان خوزستان و موکب داران تعهد میدهیم که خدمت رسانی به نحو احسن به زائران اربعین ارائه دهیم.
ساعدی در پایان از خیران، نیکوکاران، کمیتههای اربعین و ... خواستار کمک به مدیران مواکب برای تکمیل این محلها و تامین تجهیزات برای خدمت به زائران حضرت اباعبدالله الحسین (ع)، بهسازی و ترمیم جاده ها، تامین روشنایی، ایجاد زیرساختها و نیازهای زائران شد.
خدمت رسانی راهداری و حمل و نقل جادهای خوزستان به زائران اربعین حسینی
سرپرست اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای خوزستان گفت: فعالیتهای این اداره در ۳ محور اصلی برای خدمت رسانی به زائران اربعین حسینی تعریف شده است که بخش اول به موضوع حمل و نقل و جابجایی زوار مربوط میشود که تدابیر و برنامه ریزی لازم در قالب کمیته حمل و نقل و سوخت اربعین جهت جابجایی زائران با استفاده از ظرفیت شرکتهای حمل و نقل مسافر و استانهای معین و همچنین شرکتهای نیمه دولتی و خصوصی انجام شده تا مشکلی در این زمینه به وجود نیاید.
محمد جولانژاد بخش دوم وظایف این اداره کل در اربعین حسینی را مدیریت پایانههای مرزی عنوان کرد و افزود: ۲ پایانه چذابه و شلمچه محدوههای محصور و مشخصی هستند که مدیریت آنها بر عهده اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای استان است و همه زیرساختها برای تردد زائران را آماده کرده ایم.
نصب سایبان، مه پاش و فن در پایانههای شلمچه و چذابه
وی تنها کار باقیمانده در پایانهها را اجرای سایبان و مه پاش عنوان کرد و ادامه داد: مقرر است ۴ هزار و ۹۲۶ متر سایبان و ۷ پکیج مه پاش و همچنین ۱۶۴ دستگاه فن تا یکم شهریور ماه ایجاد خواهد شد تا زائران بتوانند به سهولت از مرزهای شلمچه و چذابه تردد کنند.
تداوم بهسازی و ایمن سازی مسیرهای منتهی به مرزهای خوزستان
جولانژاد میگوید: بخش سوم وظایف این اداره کل، راهها هستند که به حوزه بهسازی و ایمن سازی مسیرهای منتهی به مرزهای شلمچه و چذابه تقسیم میشوند و در حال حاضر در حوزه بهسازی، ۳ گروه لکه گیری و روکش آسفالت در ۳ محور اهواز-حمیدیه، خرمشهر-اهواز و بستان-عبدالخان فعالیت میکنند.
به گفته این مقام مسئول؛ خط کشی مسیرها، نصب علائم راهنمایی و رانندگی و ترافیکی، روشنایی راه ها، ایجاد روکش میانی و... در حوزه ایمن سازی در حال انجام است و تا پایان مردادماه امسال به پایان خواهند رسید.
سرپرست اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای خوزستان درخصوص چگونگی فعالیتهای تجاری و صادرات کالا در اربعین حسینی در مرزهای شلمچه و چذابه گفت: این سیاستها بر عهده ستاد زیرساخت اربعین کشور است و تاکنون در این خصوص تصمیمی گرفته و ابلاغ نشده است.
پایانه مرزی شلمچه، آماده پذیرش زائران اربعین حسینی
فرماندار خرمشهر گفت: پس از ۲ توقف راهپیمایی عظیم و میلیونی اربعین حسینی، امسال مفتخر به میزبانی از زائران حضرت اباعبدالله الحسین (ع) در شهرستان و پایانه مرزی شلمچه هستیم.
نادر عمیدزاده افزود: براساس آمارهای موجود از سال ۱۳۹۸ به عنوان آخرین سالی که راهپیمایی اربعین حسینی قبل از شیوع بیماری کووید-۱۹ برگزار شد، بیش از یک میلیون و ۸۰۰ هزار نفر از هموطنان از مرز شلمچه به عتبات عالیات عراق مشرف شدند.
وی با بیان اینکه مرز شلمچه تنها پایانه مرزی ویژه تردد اتباع خارجی است، ادامه داد: براساس تاکید رئیس جمهور، وزیر کشور و استاندار خوزستان و تصمیمهای گرفته شده در ستاد مرکزی اربعین کشور، امسال به دلیل گرمای هوا، کارهای ویژهای در این پایانه انجام شده است.
نصب سایبان و مه پاش در مرز شلمچه
عمیدزاده نصب سایبان و مه پاش در مسیر تردد زائران توسط اداره کل راهداری و حمل و نقل جادهای خوزستان، بهسازی محوطه ورودی پایانه و جاده پشت مواکب با همت منطقه آزاد اروند، نصب سایبان و مه پاش در قسمتی از پایانه برای رفاه حال زائران و اتباع خارجی، تعهد ایجاد مه پاش، سایبان و سرویس بهداشتی در پایانه شیب عراق به منظور رفاه حال زائران را از جمله کارهای در دست اقدام برشمرد.
این مقام مسئول به آغاز نصب سایبانها و مه پاشها اشاره و اضافه کرد: ساخت دیوارهای حفاظتی پارکینگ به مساحت ۱۱۰ هکتار در حال انجام است.
راه اندازی تنها مرکز درمانی مرزی کشور در شلمچه
به گفته فرماندار خرمشهر؛ امسال برای اولین بار تنها مرکز درمانی در مرز شلمچه مزین به نام سردار شهید حاج قاسم سلیمانی با ۲۳ تخت بستری، اتاق عمل و رادیولوژی زیر نظر دانشگاه علوم پزشکی آبادان به بهره برداری خواهد رسید و به زائران اباعبدالله الحسین (ع) خدمات درمانی ارائه خواهد شد.