پخش زنده
امروز: -
عضو هیات مؤسس انجمن صنفی مرمتگران نبود مدیریت یکپارچه، تعلل در فرهنگ سازی و کم بود بودجه برای مرمت را از دلایل آسب پذیر بودن بافتهای تاریخی در برابر بلایلی طبیعی دانست.
عضو هیات مؤسس انجمن صنفی مرمتگران در گفتگو با خبرگزاری صدا و سیما، گفت: یکی از دلایل اصلی خرابیها بر اثر سیل در شهرها، نبود مدیریت یکپارچه شهرسازی و بی توجهی به مدیریت یکپارچه در حوزه تخصصی میراث فرهنگی است.
فتح الله نیازی با اشاره به سیل اخیر و آسیب به بافت تاریخی یزد گفت: خوشبختانه بخشی از بافت تاریخی یزد به دلیل ثبت جهانی شدن مورد توجه قرار گرفت و از سالها پیش برای حفاظت و مرمت آن برنامههایی اجرا شد و همچنین از ساخت و سازهای غیرمجاز در آن بخش جلوگیری شد. وی گفت:، اما بی توجهی به بقیه بافت تاریخی که ثبت جهانی نشده بود نتیجهای جز ویرانی نداشت.
وی همچنین اظهار کرد: بخشی از آسیبهایی که از بلایای طبیعی به بافتهای تاریخی کشور وارد شد، ناشی از مرمتهای اشتباه بود. وی افزود: مثلا مرمت غیراصولی در یزد حتی در حد به کارگیری ناودان نامناسب و نصب غیراصولی آن، آسیب جدی زد و باعث گیر افتادن آب باران و نشت آن به دیوار و تخریب بخشهایی از برخی بناها شد.
وی نمونه دیگر مرمت غیر اصولی را سبک سازی غیر اصولی ساختمان دانست که باعث نفوذ آب به سقف و سنگین شدن و ریزش بنا شد. وی توجه به هر منطقه و اجرای معماری صحیح و هماهنگ با اقلیم را تنها روش جلوگیری از آسیب زا شدن بلایای طبیعی دانست که نمونههای درست اجرا شده، حتی پس از قرنها به خوبی کار میکند و باعث حفظ اثر میشود. آقای نیازی با مثال زدن تخت جمشید گفت: کانالهای تخت جمشید پس از این همه سال سیلاب را به راحتی به مسیری که باید هدایت میکند و مانع از ایجاد سیلاب میشود.
نیازی با اشاره به اینکه نبود مدیریت یکپارچه شهرسازی و میراث فرهنگی آسیب زا است، گفت: در نبود این هماهنگی شهرداری برای ساخت در حوزه رودخانه و اطراف بافت تاریخی مجوز میدهد و در این ساخت و سازها جلوی آبراههایی که قرار استآبها را هدایت کند، گرفته میشود و هنگام بارشهای شدید در این کانالها آب جمع میشود و بناها و کوچهها را آسیب پذیر میکند. وی اظهار داشت: در برخی از موارد حتی شهرداری بستر رودخانه را تبدیل به زیر گذر یا پارکینگ میکند که اینها نشان دهنده نبود مدیریت در حوزه شهرسازی و نا هماهنگی و بی اطلاعی از اصولی میدهد که جزء ضروریات است.
وی همچنین آگاهی بخشی به شهروندان و حساس کردن آنها برای حفظ آثار تاریخی را از راهکارهای دیگری برشمرد که باعث حفظ بافتهای تاریخی شهرها میشود. نیازی یکی از دلایل نارضایتی مردم در بافت قدیم از میراث فرهنگی را ناآگاهی شهروندان نسبت به ارزش بافت تاریخی دانست. او با اشاره به کم کاری میراث فرهنگی در این حوزه گفت: نیاز است در این مورد به مردم آموزشهای لازم داده شود تا آنها به ارزشهایی غیر از ارزش اقتصادی پی ببریم که هنوز این کار را نکردیم.