پخش زنده
امروز: -
رئیس جهاد دانشگاهی استان قزوین گفت: طی هشت سالی که این مرکز در استان راهاندازی شده، بیش از ۴۰۰۰ پرونده تشکیل شده و بیش از هزار فرزند در این مرکز متولد شدهاند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، جهاد دانشگاهی بهعنوان یک نهاد عمومی و غیردولتی زیر نظر شورای عالی انقلاب فرهنگی در حوزههای درمانی، فرهنگی و آموزشی گامهای مثبت و مؤثری را برداشته است. فرشاد پیله چی رئیس جهاد دانشگاهی استان قزوین در گفت و گویی مفصل به مناسبت سالروز تشکیل جهاددانشگاهی در مورد این نهاد توضیحاتی داد.
با توجه به شعار سال، جهاد دانشگاهی چه حمایتی از شرکتهای دانشبنیان کرده است؟
گسترش تحقیقات و شکوفایی استعدادها، توسعه امور فرهنگی، تبلیغ و ترویج فرهنگ و هنر اسلامی در برنامهریزی برای قشر جوان، ایجاد امکانات نشر و تألیف، انجام تحقیقات کاربردی و توسعهای و حمایت از دانشجویان و پژوهشگران جوان بخشی از مهمترین وظایف جهاد دانشگاهی است. امروز در دنیا علیالخصوص در کشورهای پیشرفته با توجه به مزیتها و اکوسیستمی که دارند برای اینکه بتوانند معضلات خود را حل کرده و رشد کنند، از فرصت شرکتهای دانشبنیان استفاده میکنند.
کشور ما و استان قزوین نیز باید از این ظرفیتها استفاده کنند، برای اینکه بتوانیم در مدار رشد و توسعه قرار بگیریم باید از واحدهای فناور، شرکتهای دانشبنیان و افراد نخبه برای حل معضلات بهره ببریم و از دانش آنها برای رشد و ارتقا استفاده کنیم.
جهاد دانشگاهی بهعنوان یک نهاد توسعهای و فناور از این مسئله مستثنی نیست و ما سعی کردهایم در جهاد دانشگاهی از ظرفیت افراد نخبه برای حل معضلات بهرهمند شویم. جهاد دانشگاهی یک درگاه برای ورود واحدهای فناور است، به این معنا که در این مجموعه فضایی را ایجاد میکنیم تا بتوانیم هستههای اولیه این واحدها را در مراکز شتابدهی تشکیل دهیم تا رشد کرده و به بلوغ برسند و بتوانند در راستای حل مشکلات و معضلات گام بردارند.
ورود دوم ما در چرخه نهایی و در حوزه تجاریسازی شرکتهاست، زمانی که یک واحد فناور آغاز به کار و رشد میکند و به مرحلهای میرسد که محصول و خدمات دانشبنیان خود را به منصه ظهور و تجاریسازی برساند ممکن است با مشکل مواجه شود، ما در جهاد دانشگاهی در این حوزه ورود کرده و با توجه به منویات مقام معظم رهبری در بحث دانشبنیانها و حوزه اشتغال، تمرکز کردهایم تا تجاریسازی محصولات شرکتهای دانشبنیان را رونق دهیم.
در حوزه جوانسازی جمعیت و درمان ناباروری چه گامهایی برداشته شده است؟
در حوزه جمعیت چند مسئله حائز اهمیت است، یکی از موضوعات ما جوانسازی جمعیت و پنجره جمعیتی است، ما اکنون در حوزه جمعیت در شیب منفی قرار داریم، به این معنا که نرخ زاد و ولد در کشور ما بسیار پایین است و بحث جوانسازی جمعیت، موضوع داغ است که باید در این زمینه بحث مردمیسازی خیلی جدیتر اتفاق بیفتد و اطلاعرسانیها قویتر شود تا هموطنان عزیز ما مطلع شوند در شرایطی قرار گرفتهایم که موضوع جوانسازی یکی از مسائل بسیار مهم کشور است. یکی از راههای افزایش جمعیت، درمان افراد نابارور است که البته این یکی از آسیبهای اجتماعی نیز هست، یعنی حل این موضوع ۲ مشکل را بهطور همزمان حل میکند که یکی از آنها بحث جوانسازی جمعیت و دیگری حل یکی از آسیبهای جدی اجتماعی است.
ناباروری یکی از سه عامل اصلی طلاق است، بنابراین لازم است بهصورت جدی به این موضوع پرداخته شود، در جهاد دانشگاهی با وجود اینکه شاید تنها ۱۰ درصد از منابع ناباروری در کشور را داشته باشیم، اما بیش از ۵۰ درصد از وظیفه درمان ناباروری در کشور بر عهده مجموعه جهاد دانشگاهی است.
خوشبختانه ما در استان قزوین نیز این مرکز را داریم و امیدواریم در آینده بتوانیم آن را تکمیلتر کنیم و کلیه خدمات این حوزه را درون استان به مردم ارائه کنیم. طی هشت سالی که این مرکز در استان راهاندازی شده، بیش از ۴۰۰۰ پرونده تشکیل شده و بیش از هزار فرزند در این مرکز متولد شدهاند که آمار بسیار خوبی است.
امیدواریم بتوانیم با برنامهریزیهای صورت گرفته مرکز بزرگ درمان ناباروری در استان را راهاندازی کنیم تا با توجه به موقعیت جغرافیایی استان قزوین، به هموطنانمان از غرب کشور نیز ارائه خدمت کنیم، همانگونه که اکنون از برخی استانهای همجوار مراجعهکننده داریم. از سوی دیگر امیدواریم با حمایت مسئولین و استفاده از ظرفیت خیرین بتوانیم مجتمع درمانی جهاد دانشگاهی در حوزههای ناباروری و سرطان را احداث کنیم و با تجهیز آن خدمات بیشتر و بهتری را به مردم ارائه کنیم.
در حوزه کشاورزی چه گامهایی برداشته شده است؟
یکی از موضوعات بسیار مهم موجود در دنیا بحث کشاورزی است، با توجه به چهار فصل بودن کشور ما، بحث کشاورزی بسیار جدی در آن مطرح است، خوشبختانه استان قزوین در زمینه کشاورزی دارای ظرفیتهای بینظیری است، لازم است به همه ابعاد این موضوع توجه شود و روی آنها تمرکز کنیم. حل معضل موضوعاتی که قابلیت توسعه دارند، از طریق شرکتهای دانشبنیان ممکن است.
متأسفانه در کشور ما تعداد شرکتها و واحدهای فناوری که بخواهند در زمینه کشاورزی خدمت کنند زیاد نیست و آنچنان که شرکتهای دانشبنیان در زمینههای مختلف مانند پزشکی و صنعت ورود کردهاند، در زمینه کشاورزی ورود نکردهاند، یک عزم و همت جدی در این زمینه نیاز است تا دولتمردان این موضوع را تبیین کنند و فضاسازی شود که نخبگان توانمند عرصه کشاورزی انگیزه پیدا کرده، همافزا و متمرکز شوند و شرکتهای مفید و مؤثری ایجاد شود تا بتوانیم خدمات بهتری به عزیزانی که در این حوزه فعالیت میکنند ارائه کنیم و در بسیاری از زمینهها در حوزه کشاورزی خودکفا شویم، زیرا حوزه کشاورزی با توجه به پوششدهی غذا و آذوقه مردم، یکی از حوزههای استراتژیک و عمیق در هر کشور است و نیاز به توجه و تمرکز بیشتری دارد.
با توجه به جدیتی که در دولت سیزدهم وجود دارد امیدواریم بتوانیم به این موضوع ورود جدیتری داشته باشیم و با کمک و همراهی مجموعهها و شرکتهای دانشبنیان خدمات و محصولات نوینی را ارائه دهیم.
ما هر مزیتی داشته باشیم نقاط مغفول و معضلاتی دارد، برای حل این ۲ موضوع نیاز به افراد آگاه و توانمند در حوزههای دانشی داریم، این افراد در شرکتهای دانشبنیان و واحدهای فناور جمع میشوند، پس ما باید فضا و ظرفیتی را ایجاد کنیم تا بتوانیم این شرکتها را تأسیس کنیم که این افراد بتوانند در آنجا تحقیق و پژوهش انجام دهند و خدمات و محصولات نوین، فناور و مفیدی در عرصه کشاورزی ارائه کنند، امیدواریم مسئولان این موضوع را جدیتر از گذشته جلو ببرند.
فعالیتهای جهاد دانشگاهی در زمینه گیاهان دارویی را بفرمایید.
جهاد دانشگاهی در زمینه گیاهان دارویی نیز فعالیتهای زیادی داشته است، پژوهشکده گیاهان دارویی جهاد دانشگاهی در نزدیکی استان ما قرار دارد. یکی از مزیتهای استان قزوین حوزه کشاورزی است، با توجه به پتانسیلی که در استان وجود دارد و فضاهای حاصلخیزی که برای گیاهان دارویی داریم میتوانیم در این حوزه نیز موفق ظاهر شویم. از سوی دیگر با توجه به اینکه جهاد دانشگاهی در هر استان فعالیتهای مشخصی در عرصههای پزشکی و صنعت دارد، تا امروز در حوزه کشاورزی ورود متمرکزی نداشتهایم، اما با توجه به نزدیک بودن پژوهشکده گیاهان دارویی به استان قزوین و با توجه به اینکه بسیاری از مجموعههای بزرگ حتی در خارج از کشور نیازمند گیاهان دارویی هستند، امیدواریم بتوانیم در بحث تجاریسازی گیاهان دارویی برای مجموعههای دیگر جهاد دانشگاهی در نقش کمککننده و معین باشیم.
چقدر از ظرفیت نیروهای جوان و نخبه در جهاد دانشگاهی استفاده میشود؟
میانگین سنی نیروهای فعال در جهاد دانشگاهی میانگین جوانی است و این اتمسفر در مجموعه ما وجود دارد که همواره از نیروهای جوان و نخبه استفاده کنیم. با توجه به اینکه جهاد دانشگاهی زیستبومی برای حضور جوانان نخبه و شکوفا شدن این عزیزان است، سعی کردهایم فضای مجموعه به گونهای باشد که این عزیزان تمایل و انگیزه داشته باشند که با حضور در جهاد دانشگاهی در رشد علمی خود و کشور مؤثر باشند و با انجام فعالیتهای کاربردی بتوانند مسائل زمین مانده را حل کنند.
از سوی دیگر یکی از حوزههای اصلی ورود نیرو در جهاد دانشگاهی از سمت دانشگاههاست، زیرا معتقدیم دانشگاه محلی برای پمپاژ نیروهای جوان و نخبه به جهاد است، تلاش ما این است که در این مسیر افراد جوان و نخبه دانشگاهها را توانمندتر کنیم و مسیری برای ورود آنها به جهاد دانشگاهی شویم.
مهمترین دستاوردهای جهاد دانشگاهی استان قزوین در ماههای اخیر چه بوده است؟
جهاد دانشگاهی در عرصههای پژوهش، آموزش و فرهنگ در حال خدمترسانی است. در سفر اخیر ریاست جمهوری ۴۰۰ میلیارد ریال بودجه به مجموعه ما تخصیص داده شد تا بتوانیم مجتمع درمان ناباروری و سرطان را راهاندازی کنیم، امیدواریم بتوانیم در آیندهای نزدیک شاهد افتتاح فاز نخست این مجتمع درمانی باشیم.
با توجه به اهمیت تحقق شعار سال، حوزه اشتغال بسیار حائز اهمیت است، ما برنامهریزی کردهایم با همکاری و حمایت دستگاههای ذیربط تمرکز ویژهای بر این حوزه داشته باشیم و خدمات توانمندسازی و آموزشی مجموعه را به سمت ایجاد اشتغال در حوزههایی مانند توسعه مشاغل خانگی و توانمندسازی زنان سرپرست خانوار ببریم. مشاغل خانگی یک فاز اولیه برای چرخیدن چرخ صنعت کشور ماست، ما در این زمینه برنامهریزی کردهایم بیش از ۱۵۰۰ نفر را وارد بازار کار کنیم و اشتغال پایدار آنان را تأمین کنیم.
یکی از دستاوردهای اخیر ما ورود به حوزه صنعت است، با توجه به صنعتی بودن استان ما، نیاز است بهعنوان مجموعهای که وظیفه ارتباط بین صنعت و دانشگاه را دارد، این بحث را در استان قزوین اجرایی کنیم. این مأموریت از سوی استانداری به ما محول شده و به دنبال این هستیم در عرصههای مختلف مانند دانشبنیانسازی صنایع، حل معضلات تجاریسازی صنایع و حل مشکلات مدیریتی و این قبیل موارد ورود کنیم.