پخش زنده
امروز: -
معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور و رئیس ستاد مرکزی اربعین گفت: شیعیان عزیز با تمام ظرفیت و سرمایههای خود از زائران عزیز حسینی پذیرایی میکنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، معاون امنیتی و انتظامی وزیر کشور، مراسم اربعین را جلوه بزرگ همبستگی امت اسلامی خواند و گفت از پذیرایی کریمانه و سخاوتمندانه مردم بزرگ عراق از زائران حسینی قدردانی میکنیم.
سید مجید میراحمدی در برنامه گفت و گوی صف اول با اشاره به اینکه همه تمهیدات اعم از تامین آب شرب و سایر نیازمندیهای زائران فراهم شده است، افزود: درخواست ما از موکبداران ایرانی این است که در آن سوی مرز در نقاطی مستقر شوند که موکبداران عراقی حضور ندارند.
برخی آمارها نشان می دهد که بیش از 25 میلیون نفر که طبعا در تاریخ دنیا یک حد نصاب تلقی می شود در مراسم راهپیمایی اربعین و پیاده روی اربعین شرکت می کنند؟ طبعا تدارک برای کمک به زیرساخت ها و همچنین برطرف کردن مشکلات برای همچین حضور عظیمی کار بسیار بسیار دشواری است و از مدت ها قبل باید شروع شود. گزارشی از سال های پیش منتشر و پخش می کنیم و بعد راجع به موضوعات مختلف صحبت می کنیم.
قبل از این که راجع به این گزارش صحبت کنیم ، مهمترین وظایفی که شما به عنوان رئیس ستاد مرکزی اربعین به عهده دارید چیست؟
حماسه عظیمی که البته شروعش از سال 61 هجری و در برگشت کاروان اسرا از شام به سمت کربلا این تاریخ رقم خورد و اربعین حسینی شکل گرفت.موضوع راهپیمایی عشاق و زائرین هم در اثنی تاریخ وجود داشت و آن موجی که به کشور ما منتقل شد عمدتا از سال 1390 بود.ما از سال 1390 با 50 هزار زائر شروع کردیم و در سال 1394 به شکل تصاعدی و غیر قابل پیش بینی رسید به یک میلیون و 700 هزار نفر؛ آن موقع بایستی همه ظرفیت ها بسیج می شد برای این که عبور سهل، قانونمند و با ایمنی لازم صورت گیرد .
دولت وقت پیشنهادی را که البته ستاد کل نیروهای مسلح هم همان زمان پیشنهادی را داشت که مسئولیت این کار به وزارت خانه ای که قدرت بسیج کننده ای را در کشور داشته باشد و بتواند همه وزارت خانه ها و نهادها را در کشور بسیج کند، سپرده شود.
این موضوع در دولت وقت تصویب شد و به محضر مبارک مقام معظم رهبری ارائه شد که ایشان هم موافقت کردند که مسئولیت مدیریت و هدایت و راهبری این حماسه عظیم در کشور به وزیر کشور سپرده شود و به خاطر همین وزارت کشور مسئولیت این کار را به ستاد مرکزی اربعین داد.ستاد مرکزی اربعین از وزارتخانه ها و دستگاه های مختلفی که مستقیم و غیرمستقیم درگیر این موضوع هستند با حضور نمایندگان عالی در سطح معاونین وزیر و روسای سازمان ها تشکیل شده و در همه ابعاد در اثنی صحبت ها و گفتگو به آن اشاره می کنیم مسئولیت مدیریت، راهبری ، هدایت و ایجاد زیرساخت های لازم و سهولت امر ، امنیت لازم برای عزیزان برنامه ریزی و دنبال می کند.
پیش بینی شما ، ارزیابی شما چقدر جمعیت برای رفتن به زیارت است؟
آخرین آماری که داشتیم قبل از کرونا سال 98 سه میلیون و 700 هزار زائر بود که 3 میلیون و 300 هزار نفر زائرین ایرانی بودند، یا 3 میلیون و 400 هزار نفر و حدود 300 هزار نفر که زائرین غیر ایرانی که از مرزهای ما عبور کردند.ما هر ساله مواجه به یک افزایشی هستیم با محاسباتی که ما انجام دادیم قریب به 5 میلیون زائر را پیش بینی کردیم که در اربعین امسال خواهیم داشت.
طبعا برای زمینه سازی تردد 5 میلیون نفر نیاز به زیرساخت های متعددی است و این سامانه سماح که طراحی شده برای این است که ارزیابی از تعداد شرکت کنندگان اولیه را داشته باشید؟ این زیرساخت ها چقدر آماده است و در کدامین حوزه هاست؟
در مورد زیرساخت ها مبتنی بر هدف گذاری برای اربعین امسال داریم می بایست تمامی تمهیدات و مقدمات لازم را پیش بینی کنیم.
چهار هدف سهولت، امنیت، سلامت و ارزانی را برای برگزاری مراسم اربعین امسال پیش بینی کرده ایم. هم در مذاکراتی که با دوستان و مسئولین عراقی داشتیم و هم با ارزیابی هایی که در مورد ظرفیت ها و زیرساخت های خودمان داریم مدیریت این 5 میلیون و پذیرش این 5 میلیون سختی ها و دشواری های خودش را دارد. عزیزان عراقی از ما درخواست کردند که به شکلی این جمعیت تقلیل پیدا کند. در جلسات راهبردی خودمان وقتی بحث کردیم و در خدمت آقای دکتر رئیسی رئیس جمهور در هفته گذشته جلسه ای بود بنا بر این نبوده که ایجاد محدودیت کنیم . بنا داریم که تمام ظرفیت خود و کشورمان را بسیج کنیم که این چهار هدف اتفاق بیافتد.
یک بسیج همگانی برای ایجاد این زیرساخت ها فراهم کردیم. تمام استانداران سراسر کشور وظایف و تکالیفی را به آن ها واگذار کردیم به عنوان استان های معین که مرزهایی که قرار است زائرین از آن عبور کنند اقدامات عمرانی و زیرساختی را فراهم کنند.
به هر کدام از وزارتخانه ها و دستگاه های ملی تکالیفی اضافه بر وظایف ذاتی خودشان مشخص کرده و مرتب رصد می کنیم.
در ۱۷ کمیته ستاد مرکزی اربعین برنامه ریزی و اقداماتی صورت گرفته است و برای استانداران سراسر کشور تکالیفی معین کرده ایم.
هم آقای دکتر وحیدی حضور میدانی داشتند و هم حقیر این گونه بوده . روز سه شنبه هم به اتفاق دکتر وحیدی می رویم که روی زمین این تعهدات چگونه است و یکی از مسایلی که بسیار مهم است بحث توسعه جاده ها ، پایانه های مرزی است و سهولت در تردد است. تقریبا بیش از 60 درصد ترددمان از مرز مهران است. به حول و قوه الهی امسال قبل از شروع سفر زائرین جاده ایلام به مهران چهار بانده خواهد شد . این یک اتفاق بزرگی است و در یکی از سال ها تصادفی که شد 12 ساعت این جاده مسدود شد و ترافیک ایجاد کرد. این مشکل امسال نخواهیم داشت و پایانه های مرزی را توسعه دادیم امسال با دو مسئله مواجه ایم یک مسئله جمعیت ، دو مسئله گرما. ایجاد برق و آب پایدار در پایانه های مرزی است و آن کشور مرز کشور عراق دچار کمبود شدید آب و برق است و بخشی از پایانه های مرزی عراق آب و برق شان را تامین می کنیم.
توسعه گیت های عبور هست. در بعضی از روزهای اواخر نزدیکی به اربعین نزدیک به 350 هزار نفر زائر را عبور دادیم و امسال قطعا عدد زیادی است و بایستی گیت های عبوری را حتما توسعه بدهیم و علاوه بر خودمان ، گیت های عراقی را هم توسعه دادیم.
بنابراین نزدیک به 270 گیت را توسعه دادیم و فراجا در این موضوع بسیار تلاش می کند و وزارت راه تلاش شبانه روزی انجام می دهد. وزارت راه خارج از تعهدات خودش بیش از هزار میلیارد تومان تا حالا هزینه کرده برای انجام این تعهداتی که برعهده اش است.
بحث سایبان ها بیش از 40 هزار متر مربع را زیر سایبان می بریم که در دمای تقریبا نزدیک به 50 درجه حتما در طول مسیر زائرین ما بتوانند مصون باشند از گرمی هوا؛ مه پاش ها را پیش بینی کردیم در طول مسیر و در زیر سایبان ها ، کارخانه های تولید یخ را پیش بینی کردیم. سوله های نگهداری و خنک کننده برای این ها و با توجه به گرمای هوا تاکنون بیش از ۱۵۰ میلیون ظرف آب آشامیدنی یک نفره برای زائران فراهم شده است. مسئولان عراقی به ما اطلاع دادند در کربلا برای اولین بار در روز عرفه دچار کم آبی شدند و با توجه به گرمای هوا باید برای ایجاد آب و برق پایدار در ایران و عراق برنامه ریزی کرد و پیش بینی تأمین آب آشامیدنی در مسیر زائران اربعین مسئله مهمی است. ظرفیت ناوگان حمل و نقل عمومی کشور و همزمانی آن با سفرهای داخلی کشور یک ظرفیت عظیم حمل و نقل می خواهد ، در زمانی که در اواخر شهریور ماه هستیم که اوج مسافرت های داخلی است .
با دکتر قاسمی و کمیته حمل و نقل ، ظرفیت حمل و نقل عمومی کشور در بخش زمینی و اتوبوس بین یک میلیون و 300 تا 500 هزار نفر بیشتر نیست و در بخش ریلی حدود 300 هزار نفر است و در بخش هوایی حدود 80 تا 85 هزار نفر است . بنابراین یک مسئله مهم چگونگی تامین حمل و نقل عمومی است چرا که پاسخگو زائران اربعین نیست. توسعه پارکینگ های مرزی را داریم که ظرفیت بیشتری برای وسایل شخصی داشته باشیم . توصیه ما به زائران این است که حتی المقدور از وسایل نقلیه شخصی خود استفاده کنند چراکه در حمل و نقل عمومی کشور ۵۰ درصد کسری ناوگان داریم.
ایمنی پارکینگ ها مسئله مهمی است که عزیزانی که خودروهای شان را پارک می کنند اطمینان داشته باشند از امنیت این مسئله
بحث سرویس های بهداشتی ، حمام ، موکب های پذیرایی در مرز، بیش از 2 هزار و 700 سرویس بهداشتی را پیش بینی کردیم که در مرزها فعال باشند. اینکه طبق هماهنگیها با طرف عراقی مرز خسروی از ۱۶ مهر به روی زائران باز میشود، بیشترین تمایل زائران برای عبور از مرز مهران و سپس شلمچه و چذابه است، اما توصیه میکنیم که زائران، مرزی غیر از مهران، چذابه و شلمچه را انتخاب کنند چرا که مرزهای خسروی، تمرچین، باشماق و سومار هم به روی زائران باز میشود و مردم استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان میتوانند از این مرزها به عراق بروند.
استاندار ایلام با استاندار طرف خودشان در عراق دو روز قبل جلسه ای داشتند عزیزان گفتند که بیش از 200 هزار نفر ظرفیت و زیرساخت های لازم برای عبور از مرز مهران بیشتر نداریم. اگر مراجعه سال های قبل را داشته باشیم یک ازدحام و نگران کننده ای را در مرز مهران در این هوای گرم داریم . زائرین همکاری کنند برای سهولت و راحتی خودشان.
مرزهای دیگر خسروی، تمرچین انتخاب کنند تا با راحتی بیشتری امر بسیار حماسی ، عظیم را انجام دهند و با هم به عنوان یک نوکر و خادم علاقه مندیم که کمترین سختی برای زائرین حضرت ابا عبدالله پیش بیاید.
در سال های قبل مشکلاتی برای زائران وجود داشت ، از جمله زیرساخت ها ، یک باره طی کمتر از یک دهه با یک حجم عظیمی از جمعیت مشتاق زیارت مواجه شدیم و تقریبا این زیرساخت ها نیاز به زمان داشت؟ گزارشی از مشکلات پیش از این پخش می کنیم و بعد راجع به کاهش این مشکلات صحبت می کنیم. الان چه تعدادی در سامانه سماح نام نویسی کردند؟
امسال زودتر ثبت نام را شروع کردیم ، تاکنون بیش از یک میلیون نفر در سامانه سماح پیش ثبت نام خود را قطعی کرده اند، این ثبت نام زودتر انجام دادیم و ثبت نام اولیه است و ثبت نام قطعی ما بعد از ایام عاشورا شروع خواهد شد و فکر می کنم آن چیزی که برآورد کردیم براساس همین اتفاقاتی است که دارد می افتد قریب یقین خواهد بود. ثبت نام ۷۰ هزار نفر در کمتر از یک هفته برای زیارت عتبات عالیات در ایام عرفه و ۱۷۰ هزار نفر نیز برای دهه اول محرم که 110 هزار تا عزیزان ایرانی و بقیه زائران غیر ایرانی بوده است و این عددها نشان می دهد و پیش بینی ما را برای حضور ۵ میلیون نفر در پیاده روی اربعین به واقعیت نزدیک کرده است.
تقسیم مرزها ، زمینی ، هوایی و حتی مرزها ، گذرگاه هایی که عبور می کنند به چه نسبتی است و بیشترین تمایل به استفاده از مرزهای زمینی است یا هوایی و این که طرف مهران است یا شلمچه یا بالا؟
براساس آمارهایی که داشتیم بیشترین تمایل و عبور زائرین ما از مرز مهران بوده است و 64 درصد زائرین مرز مهران را انتخاب کردند و بعد از آن مرز شلمچه و مرز چزابه. مدت محدودی سال 98 مرز خسروی باز شد آن هم شبانه ، شب ها عبوری نبود ، بنابراین نسبتش این گونه است. اشاره جدی دارم و خواهش می کنم از زائران این نسبت را باید تغییر دهند ، مرز خسروی همه زیرساخت های آن آماده است و امکانات خوبی آن جاست و می توانند به راحتی از آن جا عبور کنند.
تمرچین، باشماق و سومار هم به روی زائران باز میشود و مردم استانهای آذربایجان شرقی و غربی، اردبیل و زنجان میتوانند از این مرزها به عراق بروند ، آن منطقه گرمایش هوا را هم ندارد . هماهنگی ها هم با اقلیم عراق و هم با دولت عراق صورت گرفته که این اتفاق خواهد افتاد. اگر زائرین به این موضوع اهتمام کنند ، این موضوع را مدیریت کنیم که این مسایلی که در گزارشی که از تجمع ازدحام در مرزها بود کمتر مواجه شویم. نکته مهم دیگر خود زائرین هم مدیریت کنند به چه مفهوم ، یک این که سفر اربعین خودشان را زودتر شروع کنند. دو برگشت خودشان را از عراق به روز اربعین واگذار نکنند و زوتر برگشت خودشان را مدیریت کنند.اگر این همکاری ها انجام شود ان شاء الله می توانیم اربعین خیلی سهل تر و راحت تری را برای زائرین شاهد باشیم.
به عنوان کسی که مسئولیت اصلی تدارک و هماهنگ کننده موضوع سفر زائرین را برعهده دارید، آن مقدماتی وجود دارد برای گذرنامه برای واکسن در این زمینه توافقاتی صورت گرفته است؟
در مذاکراتی که با وزارت کشور عراق ، وزیر کشور داشتند ، توافق صورت گرفته و پیگیری های سفیر داشتند ، اولین مسئله ای که اتفاق افتاد و قبل از عرفه ، لغو روادید زمینی بود. قبل از آن روادید هوایی لغو شده بود ، تلاش های زیادی صورت گرفت و یکی از مسایلی که بود صف های طولانی و هزینه قابل توجهی که برای زائرین داشت ، به فضل الهی ما امسال روادید را حذف کردیم.
مسئله بعدی گذرنامه است ، مسئله گذرنامه با عزیزان وزارت کشور عراق مذاکره کردیم و روزانه این مسئله را دنبال می کنیم . اولا در داخل کشور ظرفیت صدور این میزان گذرنامه ای که متقاضیان دارند ، نداریم. ظرفیت تولید گذرنامه و صدور گذرنامه که به طور 24 ساعت این کار در فراجا انجام می دهند. دستگاه هایی که مسئول این امر هستند تشکر و تقدیر می کنیم. بنابراین با توجه به این کثرت تقاضای گذرنامه اگر عزیزان زائر بخواهند این تقاضای خودشان را به روزهای آخر منتقل کنند قطعا با مشکل مواجه می شوند.
بحثی را با عراقی ها داشتیم که توافق کنند که به جای گذرنامه یک برگ گذری که غیرقابل جعل باشد و همه مختصات امنیتی گذرنامه را داشته باشد ، آن را جایگزین گذرنامه کنیم ، این دو دستاورد دارد. یک هزینه زائر را کاهش داده و به سرعت هر میزان که لازم باشد.
تا به حال مسئولین وزارت کشور عراق و دستگاه های امنیتی نپذیرفتند، ولی موضوع را دنبال می کنیم که امیدواریم که این اتفاق افتاد. ولی زائران نباید معطل این مسئله شوند. موضوع دیگر مهلت گذرنامه هاست، ضوابط ما و عراقی ها این است که شش ماه مهلت داشته باشد تا پایان اعتبار ، پیشنهاد ما این است که به کمتر از یک ماه به یک ماه تقلیل کند. در داخل کشور مشکلی وجود ندارد ولی وزارت کشور با این موضوع موافقت نکرده . مسئله سوم که دنبال می کنیم که گذرنامه هایی که مهلتش تمام شده یک مهری مبنی بر تمدید مهلت برای همین مدت اربعین بزنیم و دولت و وزارت کشور عراق این را هم بپذیرد و تا 5-4 روز آینده این هم تکلیفش انجام شود و از طریق رسانه ها اطلاع رسانی می کنیم . این که همه راه هایی که با سهولت تمام و راحتی تمام باشد برای زائرین دنبال می کنیم.
در مورد واکسن با توجه شیوع کرونا برای جلوگیری از بیمار شدن زائران ؟
برای عبور از مرز دو شرط گذاشتیم ، یک داشتن مدرک قانونی که همان گذرنامه است یا اگر گذر و عبور مورد توافق شود. مطلب دوم داشتن کارت واکسن یا از طریق سامانه ایران من که تمام این اطلاعات کنترل می شود. عزیزان بایستی دو دوز واکسن را زده باشند.
اگر شش ماه از دوز دوم شان گذشته باشد ، دوز یادآور را هم بایستی تزریق کنند. این برای حفظ سلامت عزیزان است ، الان هم که متاسفانه درگیر اوج گیری سویه جدید اومیکرون هستیم که ان شاء الله تا زمان اربعین از این پیک عبور کرده باشیم به هر جهت برای حفظ سلامت خودشان قطعا این لازم است خصوصا در عراق که این بیماری شیوع خاص خودش را دارد. مسئله دیگر بحث بیماری وباست که باید مسایل بهداشتی را رعایت کنند. البته بخش بهداشت و درمان هم وزارت بهداشت پیش بینی کردند.
ارائه خدمات بهداشتی و درمانی به زائران حسینی با تلاش عوامل زحمتکش هلال احمر و وزارت بهداشت صورت می گیرد که در داخل عراق به عهده جمعیت هلال احمر است و در داخل کشور به عهده وزارت بهداشت خدمات خوبی به لحاظ درمانی به همه زائران حسینی ارائه میشود که اثرات بسیار خوب فرهنگی دارد. ایجاد بیمارستان صحرایی ، پایگاه های مختلف امداد و درمان ، آمادگی های ترابری هوایی ، اورژانس هوایی، اتوبوس های آمبولانسی و اقدامات بسیار وسیعی در جمعیت هلال احمر نزدیک به 80 میلیارد تومان دارو خریداری شده است. چند ده تن دارو را منتقل می کند و تمام خدمات درمانی در داخل عراق توسط جمعیت هلال احمر به طور کامل رایگان ارائه می شود. در سال های گذشته یک رقمی هم بابت بیمه به این عزیزان پرداخت می شد که این هم حذف شد و گفتند که این کار را رایگان انجام می دهند. وزارت بهداشت هم با بسیج امکانات هم در موضوع گرمازدگی هم در داخل عراق و ایران ، وزارت بهداشت و هلال احمر پیش بینی هایی کردند ، چون مسئله گرمازدگی مسئله مهمی است که باید عزیزان به توصیه های بهداشتی عمل کنند. توصیه بهداشت و درمان این است که به دلیل شرایط آب و هوایی ، 11 سال اربعین در فصل گرماست.
معتقدیم هیچ امری حتی گرمی هوا مانع عشاق اباعبدالله حسین و زائر آن حضرت نیست ، حتی در شرایطی که مشکلات امنیتی و داعش در آن جا جولان می داد ، زائرین ما هیچ نگرانی به خودشان راه ندادند و جمعیت کثیری هر ساله بود و مطمئن هستیم که بحث گرما هم مانعی برای این مسئله نیست. اما توصیه عزیزان بهداشت برای حفظ سلامتی زائرین این است که افراد سالمند، دارای فرزندان خردسال هستند یا کسانی که بیماری های زمینه ای هستند و هفت گروه را توصیه کردند که تلاش کنند در ایام اربعین حضور پیدا نکنند و با گرمای نزدیک به 50 درجه مواجه ایم. مسئله دیگر ، افراد سالخورده ، افراد بالای 65 سال ، کسانی که دارای بیماری های زمینه ای هستند، افرادی که بچه های خردسال دارند. کسانی که در معرض وضع حمل هستند. کسانی که گرمای هوا به توصیه پزشکان برای شان مناسب نیست و ممکن است خطرات جدی برای سلامتی شان داشته باشد. توصیه شده است ، ما مانع کسی در مرز نخواهیم شد. در مورد بیمه این را توضیح دهم، امسال بیمه ، جلساتی برگزار کردیم. اولا بیمه برای هر نفر 18 هزارتومان در نظر گرفتیم به قیمت سال 98. از سال 98 به این طرف همه قیمت ها تغییرات زیادی نکرده ولی گفتیم که بیمه افزایش پیدا نکند. خدماتی که بیمه می دهد، چند برابر کردیم. مثلا اگر کسی به طور معمولی در اربعین فوت کند، آن را بیمه تقبل کرده که یک غرامتی بدهد. اگر آسیبی ببیند و نیاز به بستری شدن در بیمارستان های عراق باشد هزینه هایش تقبل می شود. محاسبه شده است که بیمه مرکزی چند ده میلیارد تومان خسارت بیمه ای است که بیمه گذاران می پذیرند ، به دلیل این که سابقه و نحوه درآمد و هزینه داریم.
بیمه مرکزی تقبل کرد که خسارت این بیمه را پرداخت کند به جهت این که ریاست جمهور و بالخص مقام معظم رهبری بر ارزان بودن این زیارت و سهل بودن این زیارت تاکید دارند بنابراین درامر بیمه هم کار بسیار بزرگ و خوبی شده است. حتی مقرر شد که اگر بابت هر زائری که ما 18 هزار تومان می گیریم که از قبل از حرکتش در ایران تا سه روز بعد از برگشتش به ایران بیمه کامل هست ، اگر پولی اضافه تر آورد ، آن پول اضافه تر را به زائر برگردانیم. یعنی بیمه ها هیچ گونه درآمدی بابت این نخواهند داشت و حتی زیان خواهند کرد و بیمه مرکزی آن هم تقبل زیان آن ها را انجام داده و این برای حفظ سلامت و رفع نگرانی های زائرین این کار می شود که خواهش من این است که زائرین از موضوع بیمه استقبال کنند که برای راحتی زیارت خودشان است.
اگر مشکل گذرنامه حل شود و نیاز به گرفتن گذرنامه جدید نباشد و همچنان روادید برداشته شده ، هزینه ها به شدت کاهش پیدا می کند؟ آیا عوارض خروج برای کسانی که می خواهند به زیارت و پیاده روی اربعین بروند در نظر گرفته شده است یا نه؟
عوارض خروجی برای زائرین در اربعین گرفته نمی شود.
یکی دیگر از بحث ها این است که آیا افراد با خودروهای شخصی داخل عراق هم بروند؟ چون همچین بحثی مطرح شده بود یا نه؟
یک مسئله در مورد اتوبوس هاست، این را مخالفیم و اجازه این کار را نمی دهیم. شرکت هایی که مسئول این کار هستند. شرکت های مسافربری این ممنوع است ، یکی از کانون های بحرانی ما حمل و نقل عمومی است و یک دستگاه عبوری ما اگر 30 نفر زائر را به عراق ببرد و 10 روز باید در عراق بماند در حالی که اگر این اتوبوس در پایانه های مرزی مسافر خودش را پیاده کند ، چندین دفعه می تواند زائرین را به نقاط مرزی بیاورد. بنابراین راجع به وسایل عمومی این طور است و در مورد وسایل شخصی مذاکره می کنیم که آیا این کار در اربعین صورت بگیرد یا نه. تصور می کنیم به دلیل مشکلات زیادی که در ترافیک و مسایل مختلف ایجاد می کند ، خیلی با این موضوع مخالفتی نشود برای عبور از مرز به داخل عراق. هنوز این موضوع نهایی نشده و وقتی وضعیتش نهایی شد ، اطلاع رسانی می کنیم.
سال های قبل موضوعی که مواجه بودند، پارکینگ هایی که خودروهای شان را نزدیک مرز نگه می داشتند و به زیارت می رفتند ، الان ظرفیت پارکینگ تمهید لازم اندیشیده شده که مشکلی نباشد؟
در مورد پارکینگ چند 10 هکتار به پارکینگ های موجود اضافه شده است. بعد از این که با این عدد و ارقام مواجه شدیم و حمل و نقل عمومی کشور پاسخگو نیست، بسیج کردیم که هر میزان موجود است این پارکینگ ها اضافه پیدا شود و به استانداران ابلاغ کردیم که به طور شبانه روزی این پارکینگ ها گسترش پیدا کنند. ان شاء الله وضعیت بهتر خواهد بود ولی برای این که ظرفیت مطمئن و کافی را ایجاد کنیم لازمه اش توسعه چندین برابری پارکینگ های موجود است و این در این ظرف زمانی شدنی نیست ولی عملا وضعیت مان بهتر از سال های قبل خواهد بود.
پیش از این در داخل خاک عراق ، موکب ها فعال بودند و کار می کردند و خدمات ارائه به زائرین می دادند ، آیا امسال در داخل خاک خودمان یعنی نزدیک مرز هم موکبی دایر می شود یا خیر؟
بیش از 2 هزار و 700 موکب داریم. توصیه کردیم که اولا خدمات خودشان را در داخل ایران و پایانه های مرزی متمرکز کنند، پایانه های مرزی در امر اسکان و تغذیه مشکل خاصی نداشته باشیم. همچنین تامین آب شرب و مسایلی نیازمندی زائرین. در آن سوی مرز در نقاطی که موکب داران عراقی نیستند تلاش کردیم بابرنامه ریزی پوشش دهیم. ممنون دار ملت عظیم الشان عراق هستیم و جمعیت چند ده میلیونی را کریمانه ملت بزرگ عراق پذیرایی می کنند. اقدامات ما در داخل خاک عراق خیلی اقدامات محسوسی نیست ، شیعیان عراقی با همه ظرفیت و سرمایههای خود از زائران حسینی پذیرایی میکنند و د طول سال همه سرمایه های خودشان را برای پذیرایی از زائرین جمع آوری می کنند. توصیه ما به موکب داران خودمان این است که خدمات خودشان را بگذارند از ظهر اربعین به بعد ، با توجه به اینکه موکبداران عراقی از ظهر اربعین دیگر خدماتی نمیدهند، موکب های خودشان را جمع آوری کرده و هیچ گونه خدماتی ندارند ، این درخواست را از موکبداران عزیز کشور داریم که خدماتشان را به بازه زمانی ظهر به بعد اربعین حسینی موکول کنند و خدمات خودشان اولا در جاهایی ارائه کنند که به آن ها گفتیم که پوشش لازم نیست و دوم این که بگذارند از ظهر اربعین به بعد . تلفیق موکبهای ایرانی و عراقی در عراق مورد تاکید است ، در سال های قبل دیده شده که موکبی از یک شهری به عراق رفته و آن را اختصاص داده به اهالی شهر خودشان و این بازتاب خوبی ندارد و وقتی عزیزان عراقی به همه زائران بیش از 65 کشور دنیا خدمتات ارائه می دهند ، ما نباید اختصاصی کنیم. خدمات اصلی از موکبهای عراقی ارائه میدهند و میزبان اصلی زائران، مردم عراق هستند. ولی تا جایی که می توانیم تلفیقی عمل کنیم و خدمات ما به همه زائرین باشد و یکی از خدمات ملموس از وزارت بهداشت و هلال احمر است در طول مسیر از خدمات دندانپزشکی و جراحی سرپایی برای همه زائرین انجام می دهند و سال خوبی هم از نظر فرهنگی داشته و یک حماسه عظیمی است و یک جلوه از همبستگی اسلامی است که چشم دشمنان را کور کرده است.
این امپراطوری رسانه ای دنیا تمام تلاش کرده که این حماسه دیده نشود ولی باهمه تلاش های مذبوحانه امروز دنیا متحیر چنین حماسه ای است و یکی از جلوه های عظمت الهی است . یک مظهر اراده الهی برای نشان دادن آمادگی جهان اسلام ، شیعیان ، مقدمه ظهور ، یک مراسم عبادی و سیاسی است و همه ما خالصانه ، مخلصانه کار می کنیم که به صورت یکسان همه زائرین بدون تفاوت نوکری و خدمت گذاری کنیم.
برای زائرینی که از کشورهای خارجی از جمله مرزهای شرقی و شمالی ایران وارد شده تا از طریق جمهوری اسلامی ایران به عراق بروند، چه تمهیداتی اندیشیدید؟
امسال یکی از مرزهای اضافه شده به خصوص زائرین پاکستانی ، مرز ریمدان هست ، به سرعت به صورت شبانه روزی استاندار و دستگاه های مربوط ، وزارت راه و ترابری ، گمرک و پلیس بسیج شدند که آن جا آماده شود و پیش بینی ما این است که 500 هزار زائر غیر ایرانی را داشته باشیم. مسئولیت پذیرش این زائرین از مرز تا مرز چون مسیر طولانی از مرز شلمچه و مرز خسروی که دو مرز پیش بینی شده ، مسئولیت این دسته از زائرین به عزیزان سپاه سپردیم که با عزت و کرامت ورود حدود ۵۰۰ هزار زائر خارجی در مرزها تحویل و از مرز عبور داده و در برعکس همین شکل انجام شود و هرساله هم همین طور انجام می شد و رضایت مندی خوبی این عزیزان داشتند.
مدت طولانی تری زائران مشرف می شوند به عتبات و در مدت کوتاهی می خواهند برگردند؟ برای زمانبندی شدن و کاهش مشکلات چه تدبیری اندیشیدید؟
توصیه می کنیم تقسیم بندی کنیم که زائرین این استان ها از این مرز عبور کنند، البته توصیه است ، الزام آور نیست . درخواست ما این است که به استان هایی که اعلام می کنیم از کدام مرزها عبور کنند این رعایت شود. مسئله بعدی طول سفر است ، خواهش ما این است که درخواست عراقی ها و علمای عراق از ما این است که طول سفر زائرین ایرانی کوتاه شود و همین طور ماندگاری در کربلا.
مثلا شیعه عراقی که از بصره شروع به پیاده روی می کند نزدیک به 20 روز یک ماه طول می کشد که به کربلا برسد ، روز اربعین که به کربلا می رسد یا ماقبل آن. در مقابل گنبد و بارگاه اباعبدالله قرار می گیرد ، سلامی می دهد، عبور می کند. ماندگاری زائرین در عراق مشکلات جدی هم برای خودشان و هم برای زائرین ایجاد می کند. فرهنگ زیارت اربعین ، فرهنگ خاصی است بایستی طول سفر کوتاه و ماندگاری کوتاه باشد. تمهیدات مختلفی در سامرا ، نجف و کاظمین در نظر گرفته شده است. ولی مدت کوتاه ، مدت کل سفر کوتاه شود. قبل از اربعین بروند ، ماقبل اربعین از عراق خارج شوند و بشود این حماسه عظیم و چند میلیونی درست مدیریت کنیم که با زحمت و سختی کمتر این اتفاق بیافتد. سفر خود را زودتر شروع کنید و بازگشت خود را به روز اربعین موکول نکنید و از مرزهایی که برای هر استان تعیین میشود به کشور باز گردید.
در فضای مجازی یک وبگاه ، پایگاه خاصی دارید که اطلاعات موثق را از طریق آن مردم کسب کنند و در جریان قرار گیرند؟
اپلیکیشن و نرم افزارهای مختلف برای ارتباط گیری با زائرین از شروع حرکت در مرز و در طول مسیر ، اطلاع رسانی و هم راهنمایی می کنیم. که در کدام نقطه برای اسکان شما الان ظرفیت مناسب تری است ، چه ساعتی حرکت کنید ، قاعدتا طوری پیش بینی کنند که شب اختصاص به راهپیمایی دهند و روز را استراحت کنند. استفاده از چترهایی که با رنگ تیره نباشد برای جلوگیری از تابش مستقیم گرما و گرمازدگی استفاده کنند . اقدامات دیگر با همکاری وزارت عراق تلاش میکنیم تا با هماهنگی وزارت ارتباطات اینترنت زائران ایرانی اربعین رایگان باشد. البته اگر دولت عراق همکاری کند که تلاش می کنیم که اینترنت رایگان باشد ولی لازمه آن همکاری دولت عراق است.