پخش زنده
امروز: -
افرادی که نوشابههای رژیمی مصرف میکنند حدود ۳ برابر بیشتر از افراد دیگر در معرض خطر ابتلا به سکته مغزی و زوال عقل قرار دارند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز زنجان ؛ نوشابه رژیمی که با عنوان نوشابه زیرو یا نوشابه بدون قند هم شناخته میشود، تقریبا براساس همان ترکیبات موجود در نوشابههای معمولی ساخته میشود. اما بهجای استفاده از قندهای همیشگی یا شربت ذرت و دیگر شیرینکنندههای کالریدار برای افزودن طعم شیرینی، از جایگزینهای کمکالری یا بدون کالری مانند آسپارتام، سوکرالوز و استویا در تهیه نوشابههای رژیمی استفاده می شود.
نوشابه های رژیمی برای اولین بار در سال 1950 برای افراد مبتلا به دیابت معرفی شد. از آن جهت که میزان قند موجود در نوشابه رژیمی بسیار کم و حتی صفر است. سپس،مصرف این نوع نوشابه در راستای کاهش وزن هم مورد استفاده قرار گرفت. در حقیقت نوشابه های رژیمی نوعی نوشیدنی کربناته هستند که برای شیرین کردن آن ها به جای شکر از سایر شیرین کننده های مصنوعی از قبیل آسپارتام،سوکرالوز، ساخارین، سیکلامات و آسه سولفام استفاده شده است.
نوشابه معمولی برای شیرین کردن نوشابه های معمولی، از قند طبیعی استفاده می شود. این قند طبیعی از شربت ذرت یا فروکتوز بالا به دست می آید. استفاده بیش از حد نوشابه به دلیل قند به کار برده شده در آن موجب بیماری هایی از قبیل دیابت، سرطان و پوسیدگی دندان می شود. علاوه بر این، میزان کالری و انرژی که در تولید نوشابه های معمولی استفاده می شود بسیار زیاد است و اگر در مصرف آن افراط کنید، به چاقی بیش از اندازه مبتلا می شوید.
نوشابه رژیمی همانطور که از نام نوشابه های رژیمی مشخص است، این قبیل نوشابه ها کم کالری یا حتی فاقد کالری هستند.علت کم کالری بودن نوشابه های رژیمی استفاده از شیرین کننده های مصنوعی مانند آسپارتام است. آسپارتام 200 برابر شیرین تر از قند معمولی است یعنی یک قاشق چای خوری آسپارتام با ده ها قاشق شکر شیرین برابری می کند.
همه ما میدانیم که زیادهروی در مصرف خوراکیهای قندی میتواند به سلامت دندانها آسیب برساند. پس زیادهروی در استفاده از نوشابههای معمولی هم خطر پوسیدگی دندانها را افزایش میدهد. درحالی که حذف کردن نوشابههای معمولی از رژیم غذایی به جلوگیری از پوسیدگی دندانها کمک میکند، اما مصرف منظم نوشابههای رژیمی پیامدهای منفی دیگری برای دندانها دارد.
درواقع، بافت اسیدی خاصی که در نوشابههای رژیمی وجود دارد، میتواند باعث فرسایش دندانها شود. همین اتفاق هم در طولانیمدت میتواند دندانها را دچار درد و حساسیت کند. علاوه بر این، بعضی از نوشابههای رژیمی حاوی رنگهایی هستند که میتوانند دندانها را لکهدار سازند و باعث زردی آنها شوند.
تحقیقات علمی نشان دادهاند که استفاده منظم از انواع نوشابهها (چه معمولی و چه رژیمی) با افزایش خطر ابتلا به بیماریهای قلبیـعروقی، دیابت نوع 2 (که خودش خطر ابتلا به بیماری قلبی را بیشتر میکند) و همچنین مرگ بر اثر علتهای مختلف مرتبط است. به همین دلیل هم محققان توصیه میکنند که اگر به سلامت تان اهمیت میدهید، باید استفاده از نوشابههای معمولی و همچنین رژیمی را به یک اندازه محدود کنید.
اگر بهطور منظم و همیشگی از نوشابههای رژیمی کافئیندار استفاده کنید، به احتمال زیاد برای خواب شبانه دچار مشکل میشوید، مخصوصا اگر زمان مصرف این نوشابهها به ساعت خواب شما نزدیک باشد. هر قوطی از نوشابههای رژیمی متوسط حدود 46 میلیگرم کافئین دارد که کمتر از یک فنجان قهوه است، اما حساسیتپذیری افراد نسبت به کافئین یکسان نیست و همین مقدار هم میتواند خواب شبانه بعضی افراد را مختل کند. البته امروزه نوشابههای رژیمی بدون کافئین هم به بازار آمدهاند، اما همچنان استفاده از این نوشیدنیها نیز نباید بهصورت روزانه و همیشگی انجام بگیرد.
درحالی که نوشابههای رژیمی فاقد کالری و قند هستند، اما بیشتر آنها از فسفر در قالب اسید فسفریک استفاده میکنند. این ماده معدنی میتواند نقش مهمی در سلامت استخوانها داشته باشد، اما فقط به شرطی که مقادیر کلسیم دریافتشده با فسفر تناسب داشته باشد. به همین دلیل هم دریافت بیشازحد فسفر که با مصرف منظم نوشابههای رژیمی امکانپذیر است، میتواند تعادل فسفر/کلسیم را در بدن مختل کند و درنتیجه خطر کاهش تراکم استخوانی را افزایش دهد.