پخش زنده
امروز: -
پنجمین نشست میز ملی خرما امروز با شرکت نمایندگانی از استانهای خرماخیز کشور با قرائت پیام وزیر امور خارجه در شهرستان دشتستان استان بوشهر برپا شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز بوشهر، میز ملی خرما با شرکت نمایندگان استانهای فارس، کرمان، سیستان و بلوچستان، خوزستان، هرمزگان و بوشهر و با حضور رئیس سازمان تعاون روستایی، مدیر باغبانی وزارت جهاد کشاورزی و دیگر مسئولان و کارشناسان در سطح ملی و استانی در دشتستان آغاز به کار کرد.
میز ملی خرما هر سال با هدف حمایت از کشاورزان و تولیدکنندگان و بازار فروش این محصول برپا میشود تا برنامهریزی لازم برای تثبیت قیمت خرما انجام شود و نگرانی کشاورزان و نخلداران در این زمینه پایان یابد.
در پیام وزیر امور خارجه به این نشست آمده است: اهمیت صادرات غیر نفتی و نقش آن در رشد و توسعه اقتصادی کشور، همواره به عنوان موضوعی مهم مورد توجه و بررسی بوده است و یک راهبرد اساسی در تحکیم بنیانهای اقتصاد مقاومتی، تنوع بخشی به درآمدهای ارزی کشور، دوری از اقتصاد تک محصولی و خنثی سازی تحریمهای ظالمانه است؛ تحریمهایی که در وهله نخست جریان درآمدی کشور را نشانه گرفته است.
در بخش دیگری از پیام حسین امیر عبداللهیان آمده است: بخش کشاورزی کشور، جایگاه و سهم شایانی در اقتصاد ملی ایفا کرده و اقلیم چهار فصل کشور ایران، به حوزه باغبانی برکت و تنوعی مثال زدنی در جهان بخشیده است. وزارت امور خارجه در مسیر دستیابی به توسعه و تنوع بخشی مقاصد صادراتی، افزایش سهم در بازارهای هدف و کمک به جذب سرمایه گذاری خارجی در تقویت زیر ساختهای مطلوب، آماده همکاری و مشارکت نزدیک با دست اندر کاران و فعالان این محصول ارزشمند است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان بوشهر در این نشست گفت: براساس ظرفیتها مسئولیت پنج میز ملی شامل خرما، میگو، گوجه فرنگی، کود شیمیایی و محصولات پتروشیمی از طرف سازمان توسعه تجارت به استان بوشهر واگذار شده است.
مهدی صفوی اضافه کرد: اوائل دهه ۹۰ مطالعه جامعی در سطح کشور و استان بوشهر تحت عنوان خوشه صنعتی خرما به مدت پنج سال انجام شد و چالشهای متعددی در همه لایهها، حلقههای زنجیره ارزش، کشاورزی، فرآوری، فروش و صادرات شناسایی و برنامههایی تعریف شد.
وی افزود: با تعریف برنامههای متعدد در راستای کاهش این مشکلات اقدامات و دستاوردهای خوبی به ویژه در بازار داشتیم که از جمله آنها حضور بخش خصوصی در نمایشگاههای داخلی و خارجی، برگزاری جشنوارهها و نمایشگاههای تخصصی و ارائه آموزشهای لازم برای فراهم کردن زمینه ارتقای بسته بندی محصول خرما بود.
صفوی گفت: در زمینه زیرساختها و در راستای ارتقای ارزش افزوده محصول خرما سردخانهها در استان توسعه یافته به گونهای که امروز ۵۰ هزار تن ظرفیت سردخانهای در استان بوشهر در اختیار بخش خرما قرار دارد.
وی اضافه کرد: در زمینه فناوری و بحثهای دانش بنیان مشکلاتی وجود داشت که با استفاده از ظرفیت شرکتهای دانش بنیان و مشاوران بخشی از آنها برطرف شد.
صفوی گفت: با وجود همه تلاشهای انجام شده، اما هنوز در برخی از حوزهها از جمله صادرات همچنان مشکلاتی وجود دارد که برای رونق این بخش باید به دنبال تنوع کشورهای هدف باشیم تا بتوانیم محصولات خود را به سایر کشورها صادر کنیم.
وی افزود: ایجاد تنوع در زمینه بستهبندی محصول خرما و تقویت صنایع پائین دستی در این بخش ضروری است.
مدیرکل صنعت، معدن و تجارت استان همچنین با تاکید بر ضرورت تقویت سردخانههای کوچک مقیاس در استان بوشهر اضافه کرد: باید تلاش شود لایههای پایینتر را فعال کرد تا بتوان ارزش افزوده بیشتری حاصل شود.
نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی هم گفت: مهمترین مشکل خرمای با کیفیت استان بوشهر پایین بودن قیمت پایه این محصول است که در ۲ سال گذشته نخلداران این استان را با مشکلات زیادی روبهرو کرده است.
ابراهیم رضایی افزود: امروز خرما با قیمت بسیار پایین از تولید کننده خریداری و با قیمت چند برابری به دست مصرف کننده میرسد که انتظار میرود با ارائه راهکارهای مناسب از جمله حذف دلالان در این نشست اجازه ندهیم اتفاقهای تلخ ۲ سال گذشته تکرار شود.
وی اظهار داشت: هدف از تشکیل میز ملی خرما تعیین قیمت خرید تضمینی این محصول است که انتظار میرود اتفاقهای خوبی در این بخش رقم بخورد.
نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی افزود: وقتی درباره تعیین قیمت برای خرما بحث میشود، منظور نرخی است که از باغداران خریداری میشود و باید به گونهای باشد که سود اصلی آن نصیب نخلداران شود.
رضایی افزایش تقاضا برای محصول خرما در داخل و خارج کشور را از دیگر مطالبههای تولید کنندگان این محصول عنوان کرد و گفت: بخشهای دولتی که میتوانند در این بخش مثمر ثمر باشند باید تلاش کنند با ایجاد بازارهای جدید زمینه خرید این محصول با کیفیت را فراهم کنند.
وی ادامه داد: در کنار تقویت زیرساختها، به سرانجام رساندن طرح تحول نخیلات، تامین آب و حقابه، تقویت صنایع وابسته آنچه مورد تاکید نخلداران است تامین نهادههای کشاورزی و مساله زهکشی نخلستانها است که باید مورد توجه قرار گیرد.
نماینده مردم دشتستان در مجلس شورای اسلامی گفت: حضور دولت برای خرید تضمینی و ورود خریدان جدید به بازار خرما آن هم به موقع، معرفی خرمای کبکاب، ایجاد بازارهای جدید، پرداخت تسهیلات مناسب، افزایش ظرفیت سردخانهها و صنایع نگهدارنده آن، روان سازی استانداردها از جمله مطالبات تولید کنندگان این محصول در استان بوشهر به شمار میرود.
نماینده مردم دشتی و تنگستان در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: برطرف کردن مشکلات مربوط به محصول خرما در گرو تاسیس سازمان این محصول در کشور است که باید هرچه سریعتر این خواسته عملیاتی شود.
غلامحسین کرمی افزود: تاسیس سازمان خرما مانند چای، پسته، گندم و برنج در کشور برای ساماندهی مشکلات این محصول ضروری است.
کرمی بیان کرد: در زمان حاضر تنها ۲ استان تولید کننده چای درکشور وجود دارد، اما برای این محصول، سازمان چای تعریف شده این درحالی است که بین هشت تا ۱۰ استان کشور درگیر خرما هستند، اما این محصول هیچ متولی ندارد.
وی تاکید کرد: تا زمانی که برای محصول خرما متولی و سازمانی در کشور وجود نداشته باشد تا حمایت و نسبت به برطرف کردن مشکلات آن اقدامی انجام دهد این مشکلات همچنان وجود خواهند داشت.
کرمی اضافه کرد: در گذشته ادعا کردند که تشکیل سازمان خرما گیر قانونی دارد، اما امسال که دولت موظف است برنامه هفتم توسعه را به مجلس ارائه کند میتواند نسبت به تاسیس این سازمان اقدام کند.
کرمی با تاکید بر نیاز کشور به مدیریت عاشورایی گفت: مدیریت عاشورایی مدیریت شعاری نیست در اینگونه مدیریت ریسک پذیری باید بالا باشد، زمان حذف شود، خستگی را خسته کرد و پیگیریها باید به اندازهای باشد که بتوانیم به نتیجه برسیم و برای حل مشکل محصول خرما نیز به چنین مدیریتی نیاز است.
رئیس اتاق بازرگانی استان بوشهر هم گفت: اجرا و عملیاتی کردن مصوبههای مطرح شده در بیانیه جشنواره قبلی خرما که با هدف برطرف کردن مشکلات پیش روی این محصول تدوین شده ضروری است و اجرایی شدن آنها برای تولیدکنندگان و متولیان این بخش است که میطلبد زمینه اجرای آنها فراهم شود.
خورشید گزدرازی بیان کرد: ۳۰ درصد مصوبهها و دستور کار شورای گفت وگوی دولت و بخش خصوصی استان بوشهر در زمینه بخش کشاورزی و نخیلات بوده است.
او گفت: از نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی تقاضا میشود پیگیر اجرای مصوبهها در وزارتخانههای صمت و جهاد کشاورزی باشند، زیرا اگر این مصوبهها اجرایی شود صنعت خرما بیش از این توسعه مییابد.
رئیس اتاق بازرگانی استان بوشهر ادامه داد: یکی از این مصوبههایی که توانست بخشی از مشکلات نخلداران را حل کند اختصاص ۵۰۰ میلیارد ریال برای اصلاح و نوسازی نخیلات، تخصیص ۳۰ هزار میلیارد ریال برای مبارزه با آفت چوبخوار خرما، تفاهم نامه مهارت آموزی و توانمندی و حمایت از کارگران نخیلات، ترویج مصرف خرما و جایگزین کردن آن به جای قند و شکر در دستگاههای اجرایی و تقاضای قرار دادن خرما در کترینگ شرکت هواپیمایی بود که بخشی از آنها اجرا و برخی دیگر هنوز اجرایی نشده است.
گزدرازی گفت: تلاش میشود با برگزاری میز ملی خرما زمینه افزایش مصرف این محصول در بازار داخلی و صادرات آن فراهم شود و زمینه حضور متولیان این بخش در نمایشگاههای داخلی و خارجی حمایت و تقویت شود.
وی با اشاره به وجود مشکلات متعدد صادرکنندگان در زمینه برگشت ارز افزود: انتظار است بتوانیم در قبال صادرات خرما زمینه واردات میوههای گرمسیری و جایگزین کردن آنها را فراهم کنیم.
رئیس اتاق بازرگانی استان بوشهر همچنین بر ضرورت ارائه تسهیلات ارزان قیمت برای کنترل عرضه و بازار خرما به دست اندرکاران امر تولید و بسته بندی تاکید کرد.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار بوشهر نیز گفت: نخلداری در کشور و در استان نه تنها یک ظرفیت اقتصادی بلکه یک هویت تاریخی است. تنها در این استان ۸۵هزار نفر بهطور مستقیم و غیرمستقیم با خرما در ارتباط هستند و با توجه به این ظرفیت، باید جایگاه مهمی برای خرما ترسیم شود.
علی باستین ادامه داد: ۵ میز ملی خرما تاکنون برگزار شده و مصوبات خوبی داشته است اما کارگروه ویژهای برای عملیاتی شدن این مصوبات باید تشکیل شود.
وی افزود: در چند روز اخیر در بسیاری از استانهای خرمای سیلاب رخ داده و خسارتهایی به کشاورزان وارد شده، که در حال بررسی است.
معاون استاندار بوشهر گفت: فروشگاههای بزرگ کشور برای خرید خرما از باغداران بهموقع ورود کنند تا دیر نشود. در استان هم باید شرکتهای نفت و پتروشیمی خرما را وارد سبد غذایی کارکنان خود کنند.
باستین افزود: معمولا چند ماه بعداز برداشت محصول، در خصوص قیمت خرما تضمینی یا توافقی تصمیم گرفته میشود در حالی که باید امروز یعنی پیش از برداشت تصمیم بگیریم. شورای قیمتگذاری باید سریع، برای تعیین قیمت تصمیمگیری کند. همچنین برای تامین تسهیلات مورد نیاز نخلداران به سرعت تصمیم گرفته شود.
وی عنوان کرد: تشکیل کمیته صادرات خرما در ذیل همین میز خرما تشکیل شود و در اسرع وقت راهکارهای لازم در این زمینه اعلام و عملیاتی شود.
معاون هماهنگی امور اقتصادی استاندار بوشهر با اشاره به اهمیت تشکیل صندوق ملی توسعه نخیلات کشور، پیشنهاد داد نمایشگاه خرما در دوحه قطر بعد از جام جهانی در زمستان آینده برگزار شود.
باستین بر فعالیت شرکتهای خصوصی، بخش دولتی و شهرداری تهران برای خرید و عرضه محصول نخلداران تاکید کرد.