الزام ثبت کالا در سامانه جامع تجارت و جلوگیری از قاچاق کالا
مدیرکل دفتر پیشگیری ستاد مرکزی مبارزه با قاچاق کالا و ارز، از الزام ثبت کالا در سامانه جامع تجارت خبر داد.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، امیر محمد پرهام در گفتگو با برنامه شروع تازه رادیو اقتصاد در خصوص ثبت کالا در سامانه جامع تجارت و طرح ایجاد مانع برای قاچاق خروجی توضیح داد.
مجری: تازهترین آمار کشفیات قاچاق کالا به چه شکل است؟
پاسخ: در بحث کالاهای اساسی به جهت تفاوت قیمت بین داخل و خارج از کشور، موضوع قاچاق، موضوع حائز اهمیتی بوده است. از یک طرف داخل کشور تامین ارزاق در دسته کالاهای اساسی قرار میگیرد و از طرف دیگر هم تفاوت قیمت یارانهای که طی سالها به این گروه کالاها پرداخت میشد، باعث تفاوت قیمت و سوددهی قاچاق میشد. البته موضوعات عرضه خارج از شبکه، احتکار، کم فروشی هم جزء تخلفات کالاهای اساسی محصوب میشود و این تفاوت قیمت ممکن است، در آینده، انگیزه سودجوییهای نامشروع را ایجاد کند. در نتیجه از سال ۹۷ که ارز ۴۲۰۰ تومانی به این کالاها تعلق گرفت ما با بحث افزایش قاچاق کالاها روبرو بودیم، اما به مرور زمان دولت ضوابط اختصاصی تبصره ۴ ماده ۱۸ قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز را ابلاغ کرد که این ضوابط، خرید و فروش و حمل و نگهداری کالاهای اساسی را در بر میگیرد. کالاهایی مثل ذرت، جو، سویا، پودرهای شیمیایی وارداتی، شکر، روغن و .. که در این ضوابط میگنجید و اعضا چارچوبشان را بر این ضوابط تعیین میکنند.
مجری: بر اساس توضیحات شما آن چیزی که مشخص است بخش عمدهای از کاهش میزان قاچاق به حوزه کالاهای اساسی و اصلاح نرخ ارز بر میگردد؟
پاسخ: در حال حاضر با اصلاح نرخ ارز، ضوابطی که از گذشته ابلاغ شده بود، از سال ۱۴۰۰ به نحو جدی تری دنبال شد، مثلاً در سال ۱۴۰۰ بحث قاچاق روغن خوراکی مطرح شد، که در رسانهها هم به آن پرداخته شده بود، از همین طریق، بخش عمدهای از متخلفان که در زمینه خروجی این کالاها دست داشتند، شناسایی شدند و مورد برخورد قرار گرفتند، مثلا روغن خوراکی از زمان تولید در کارخانه تا زمانی که به دست توزیع کننده نهایی برسد باید در سامانه جامع تجارت ثبت بشود.
مجری: منظورتان سامانه جامع تجارت است؟
پاسخ: بله موضوع ماده ۶ سامانه جامع تجارت، مبارزه با قاچاق کالا است، از همین طریق ما توانستیم کشفیات بسیار قوی را در زمینه بحث روغن خوراکی داشته باشیم. الان در حال حاضر این ضوابط در زمینه آرد نهایی شده و تا چند وقت دیگر ابلاغ میشود. کالاهای دیگر هم شامل این موضوع شده بودند، مثلاً در بحث ذرت خبری منتشر شده بود که ذرت در سامانه بازارگاه فروخته شده، در صورتی که ذرتی وجود نداشته است، این عمل مشمول تبصره ۴ ماده ۱۸ میشود و وزارت جهاد کشاورزی به عنوان متولی توزیع در سامانه بازارگاه با اعلام جرم نسبت به آن در سازمان تعزیرات حکومتی، تخلف فروش ثبت میشود و سامانه جامع تجارت با پیگیریهای لازم با متخلفان طبق ضوابط برخورد میکند.
مجری: با اشاره به طرح ایجاد مانع برای قاچاق خروجی و سامانه جامع تجارت، خیلیها معتقدند که در لایههای پایانی و شاید در بخش توزیع و اتحادیهها و ... اقدامات لازم مد نظر قرار نمیگیرد، چه الزاماتی را وضع کردید که شاهد انجام این کار به شکل جامع و کامل باشیم؟
پاسخ: از نظر ضوابط، الزاماتی وجود دارد، یعنی فعال تجاری چه عمده فروش چه خرده فروش وقتی کالایی را تحویل میگیرد، باید در سامانه ثبت کند، شاید گفته شود، که تا آخرین مرحله برخورد نمیشود، من این را قبول دارم، وقتی ما وارد لایه خرده فروشی میشویم طبیعتاً با فعالان بسیار زیادی برخورد میکنیم، این دامنه خیلی گسترده است. مثلاً در زمینه آرد ما چه تعداد کارخانه تولید آرد داریم، چه تعداد نانوایی داریم، چه تعداد نانوایی سنتی و صنعتی داریم، همه اینها مشمول ضوابط هستند، هم کارخانه تولید آرد باید گندم و آرد تولیدی و تحویلی را در سامانه ثبت بکند و هم واحد نهایی که کالا به او تحویل داده میشود.
مجری: بر اساس خبرها و اذعان برخی از مسئولان در دل همین خبرها، بیشترین آسیب در همین زنجیره توزیع است؟
پاسخ: بله درست است، انحراف کالا در جایی که نظارت مشکلتر است، طبیعی است که این اتفاق بیفتد، مثلاً یک واحد صنفی یک یا چند قلم کالای اساسی را دریافت میکند که در صورت احتکار و عدم فروش، نگهداری و عدم عرضه آن و شاید تا زمانی که از آن شکایت نباشد در هیچ سامانه خرده فروشی ثبت نمیشود، البته معدود هستند، چراکه خیلی از کالاها در ماههای گذشته با کارت ملی امکان فروش داشتند، ولی این طرح متوقف شد، چراکه مرحله بعد از آن در سیستم ثبت نمیشود، مثلا اگر قرار است، قند و شکر و روغن بفروشیم، الزامی نیست که برای فروش روغن آن را در سامانه ثبت کرد، مگر زمانی که صندوقهای مکانیزه فروش و موضوع قانون مالیات بر ارزش افزوده به درستی اجرا بشود و بعد از آن قابل رصد است که آیا خرده فروشی به درستی انجام شده یا خیر.