پخش زنده
امروز: -
عضو هیات علمی گروه پرستاری کودکان اهواز : پیشگیری از گرمازدگی همواره بر درمان آن ارجحیت دارد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز خوزستان ، عضو هیات علمی گروه پرستاری کودکان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: با توجه به فرا رسیدن فصل تابستان و گرمای شدید، بیشتر کودکان با بازی در محیط گرم و بسته دچار گرمازدگی میشوند که این موضوع به عنوان یک خطر برای این گروه سنی باید به طور جدی مورد توجه قرار گیرد.
ناهید ناصری بیان کرد: با قرار گرفتن بدن در شرایط خاص محیطی مانند دمای بالا، رطوبت زیاد و وزش باد گرم ممکن است سیستمهای خنک کننده بدن مختل شوند، به گونهای که حرارت داخلی بدن افزایش مییابد، این حالت گرمازدگی نام دارد و با علائمی نظیر خستگی مفرط، گرفتگی عضلانی و غش ناشی از گرما آغاز میشود.
وی افزود: از جمله نشانههای گرمازدگی در کودکان میتوان به کم شدن آب بدن و غلیظ شدن ادرار، خستگی و گرفتگی عضلات، ضعف و بی حالی، تهوع و استفراغ، پوست سرد و مرطوب، بداخلاقی و کج خلقی و تنفس تند و سطحی اشاره کرد.
ناصری تاکید کرد: تب ناشی از بیماری نشانه گرمازدگی در کودک نیست و باید به عنوان بیماری زمینهای درمان شود.
عضو هیات علمی گروه پرستاری کودکان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز با اشاره به اینکه گرمازدگی در کودکان دارای چند مرحله است، توضیح داد: در مرحله خفیف بیماری کودک در ساق پا، شانه و یا شکم گرفتگی عضلات و درد شدید را احساس میکند؛ این حالت ممکن است زمانی ایجاد شود که کودک به علت حضور طولانی و یا بازی در گرما آب و املاح بدن خود را از دست بدهد؛ برای درمان در این مرحله استراحت در محیط خنک و نوشیدن آب و برای اصلاح کمبود املاح بدن نوشیدن دوغ کافی است.
وی ادامه داد: مرحله متوسط بیماری شدیدتر از مرحله قبل است و علائم سردرد، تهوع، استفراغ و بی قراری را به دنبال دارد؛ در این حالت پوست کودک قرمز شده و دمای بدن او تا ۳۸ درجه افزایش پیدا میکند و سیستم مغزی به درستی فعالیت دارد.
ناصری اضافه کرد: در این حالت ابتدا باید کودک را به یک مکان خنک با تهویه مناسب منتقل کرده و سپس در صورت توانایی نوشیدن مایعات، آب و دوغ مصرف شود، همچنین برای خنک کردن سطح پوست استفاده از پارچه مرطوب و خنک توصیه میشود.
عضو هیات علمی گروه پرستاری کودکان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: در مرحله شدید بیماری که در اثر قرارگیری طولانی مدت کودک در دمای بسیار بالا نظیر ماندن طولانی در اتومبیل در هوای گرم تابستان رخ میدهد، علائمی مانند اختلال در سطح هوشیاری، تشنج و شوک دیده میشود و افزایش ضربان قلب، تنفس تند و سطحی و پوست خشک از نشانههای دیگر است.
وی بیان کرد: در این مرحله بسیار خطرناک اقدامات ابتدایی نظیر انتقال کودک به یک مکان سرد و خنک، قرار دادن پاها بالاتر از سطح بدن ضروری بوده و سپس کودک باید فورا به یک مرکز درمانی ارجاع داده شود.
ناصری ادامه داد: پیشگیری از گرمازدگی همواره بر درمان آن ارجحیت دارد بنابراین حضور نیافتن طولانی مدت در گرما، نوشیدن آب فراوان، مصرف میوه و سبزیجات توصیه میشود. به کودکان کم سن و نوزادان در فواصل معین شیر داده شود تا از کمبود مایعات در آنها جلوگیری به عمل آید.
بیشتر بخوانید : افزایش دما و خطرگرمازدگی در خوزستان
عضو هیات علمی گروه پرستاری کودکان دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: در کودکان کم سن و نوزادان به سبب اینکه نمیتوانند تشنگی خود را بیان کنند، ملاحظات جدیتر خواهد بود، بنابراین والدین باید از حضور آنها در محیطهای گرم و پوشاندن با پتو و لباس زیاد خودداری کنند و بهترین راه برای خنک کردن کودک گرمازده، مرطوب کردن نواحی مختلف بدن از جمله پاها، زیر بغل، پیشانی با آب ولرم است.