پخش زنده
امروز: -
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران گفت: میانگین مصرف آبزیان در جهان حدود ۲۶ کیلوگرم است و ایران با سرانه مصرف ۷ کیلوگرم در جایگاه یک سوم میانگین جهانی قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ ارسلان قاسمی رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران در برنامه رادیو اقتصاد با بیان اینکه: ایران بین سه کشور اول تولید کننده ماهی قزل آلا در جهان قرار دارد گفت: همچنان ما جزء کم مصرفترین کشورهای محصولات آبزی در جهان هستیم.
وی درباره کاهش آمار مصرف و تقاضای کم برای مصرف آبزیان در کشور افزود: در رابطه با ماهی قزل آلا قیمت نهاده هایش افزایش چشمگیری داشته است در برخی مواقع شاهد افزایش ۳۰۰ درصد نهادههای قزل آلا بوده ایم. برای مثال قیمت تخمهای چشم زده که به بچه ماهی تبدیل شده و در مراکز پرورشی قرار میگیرد نسبت به سال گذشته افزایش قابل توجهی داشته است. از طرف دیگر هزینه دستمزدها تا ۵۷ درصد و هزینه حمل و نقل نیز تا ۳۵ درصد افزایش پیدا کرده است.
قاسمی افزود، در مجموع سال گذشته هر کیلو ماهی قزل آلا متوسط حدود ۶۵ هزار تومان بود که امسال بیشتر از ۱۰۰ هزار تومان قیمت تمام شده هر کیلو ماهی برای تولید کننده است؛ که با افزایش قیمت محصولات آبزی میزان آمار مصرف کاهش قابل توجهی داشته است.
وی درباره پرروش میگو در کشور نیز اظهار داشت: علی رغم اینکه ادوات صید و صیادی تور نیز برای تولید کننده میگو افزایش قیمت پیدا کرده است، اما، چون ۸۵ درصد میگوی پرورشی در کشور صادر میشود شاهد نوسان و مشکلات کمتری در این بخش هستیم.
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران درباره ارزیابی آماری تولید فرآوردههای شیلاتی اظهار داشت: طبق آمار سازمان شیلات میزان تولید آبزیان یک میلیون و سیصد هزار تن است که این آمار با توجه به اطلاعات صید و صیادی و آبزی پروری حدود یک میلیون تن را نشان میدهد. یعنی حدود ۳۰۰-۳۵۰ هزار تن آمار اختلاف دارد.
وی سرانه مصرف آبزیان در کشور را حدود ۶ تا ۶ و نیم و ۷ کیلوگرم عنوان کرد و گفت حتی اگر فرض کنیم که تولید ما یک میلیون و سیصد هزار تنی نزدیک سیصد هزار تنش ماهیان غیرماکول است و نزدیک سی درصد این افت حاصل ازتمیز کردن ماهی و میگو میرسد و نهایتا به ۶-۷ کیلو خیلی خوش بینانه ما میرسیم د ربعضی از مناطق این عدد پایینتر و در بعضی از مناطق مانند مناطق ساحلی تا ۱۵-۲۰ کیلوگرم هم میرسد به دلیل نوع فرهنگ و نوع استفادهای که از ماهی میشود که در دسترس بودن و کیفیت و تازه بودن تاثیرگذار است.
قاسمی در ادامه افزود: طبق آمار فائو سرانه مصرف آبزیان در جهان حدود ۲۶ کیلوگرم است و ایران به سرانه مصرف ۷ کیلوگرم در جایگاه یک سوم میانگین جهانی قرار میگیرد یعنی مواد غذایی ارزشمندی که در سبد خانوار کشور کمتر دیده میشود.
افزایش حدود ۴۵۵ میلیون دلاری صادرات نسبت به واردات در بازار آبزیان کشور
رئیس کمیسیون کشاورزی و صنایع غذایی اتاق تعاون ایران در ادامه از افزایش حدود ۴۵۵ میلیون دلاری صادرات نسبت به واردات بازار آبزیان کشور در سال گذشته خبر داد.
بگفته قاسمی، طبق آمار گمرک جمهوری اسلامی ایران، سال گذشته با اینکه نهادههای ارز ترجیحی در این بخش بسیار ناچیز بود، بیش از ۵۹۰ میلیون دلار صادرات محصولات آبزیان داشتیم. از طرف دیگر سال گذشته واردات هم داشتیم که بیشتر شامل ماهی تن بوده و شاید بتوان گفت جزو معدود بخشهایی است که تراز تجاری مان مثبت است. حدود ۵۹۰ میلیون دلار صادرات و حدود ۱۳۰ تا ۱۴۰ میلیون دلار نیز واردات داشتیم که بیشتر نهاده یعنی ماهی تن برای کارخانجات کنسرو ماهی تن وارد کردیم.
وی همچنین درباره استفاده از منابع در بخش شیلات تصریح کرد: ۱۸۰ هزار هکتار اراضی شناسایی شده برای پرورش میگو در حاشیه خلیج همیشه فارس و دریای عمان داریم، اما کمتر از دوازده هزار هکتار این همه استخر ساخته شده در مناطقی هستند که نیاز به اشتغال دارند، حضور در آن منطقه تولید کنندگان در این حاشیه یعنی ایجاد امنیت مرزی، ایجاد اشتغال، ایجاد تولید صادرات پایدار.
قاسمی افزود، پرورش ماهی در قفس در این سواحل، کمک مهمی به صیادهایی که نمیتوانند از دریا ارتزاق بکنند، خواهد کرد. برای مثال نروژ شاید فقط از قفس دو تا سه برابر کل تولیدات پرورشی و صید ما دارد ماهی تولید میکند شیلی کشوری است که در حاشیه اقیانوس قرار دارد ماهی سالمون ندارد، ولی بزرگترین تولید کننده سالمون در قفس شده است.
کاهش حدود ۳۰ درصدی کشت، تکثیر و پرورش ماهیان گرم آبی در کشور
الویری مدیر عامل اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرم آبی سراسر کشور نیز دیگر مهمان این برنامه در تماس تلفنی با بیان اینکه: مقایسه تولید و کشت ماهیان گرم آبی نسبت به سال گذشته نشان از کاهش حدود ۳۰ درصدی دارد گفت، با افزایش قیمت نهادهها و غذای ماهی و موضوع آب در پرورش ماهیان گرم آبی، تولید کنندگان کمتری به کشت این نوع ماهیان میپردازند.
الویری عمده مشکل تولید کنندگان را غذای ماهی به علاوه دستمزد و هزینههای سوخت عنوان کرد و گفت: گرچه سال گذشته هم تولید مقرون به صرفه نبود، ولی امسال بیشتر تولید کنندهها ضرر هم میکنند.
وی همچنین درباره پیش بینی میزان تولید گفت: مقایسه آماری پارسال پیش بینی ۲۰۰ هزار تن ماهی گرمابی در کشور بود که به ۱۵۰ تا ۱۸۰ هزار تن متغیر بود، ولی امسال ممکن است از صد هزار تا ۱۵۰ هزار تا پیش بینی داشته باشیم. البته اگر تابستان را رد کنیم به دلیل این که عمده مشکلات تولید کنندگان گرمآبی در مرداد و شهریور است، ممکن است که ۱۰۰ تا ۱۵۰ هزار تن در سال جاری تولید داشته باشند.
مدیر عامل اتحادیه شرکتهای تعاونی تکثیر و پرورش ماهیان گرم آبی کشور گفت: برای اینکه پرورش این نوع ماهی برای تولید کننده مقرون به صرفه باشد و ماهی با قیمت عادلانه به دست مردم برسد راهکارش پرداخت سوبسید دولتی است. وقتی دولت سوبسید به تولید کننده پرداخت کند یعنی در واقع به مصرف کننده نیز سوبسید پرداخته؛ چنانچه قیمت نهادههای دامی پایین باشد، قیمت ماهی نیز کاهش یافته و مردم با قیمت کمتری خرید میکنند.
وی در ادامه افزود: سال ۱۴۰۰ دولت با پرداخت حدود ۲۵ درصد سوبسید برای نهاده دامی آبزیان، کمک مهمی به تولید کنندگان این بخش کرد.
الویری درباره صادرات ماهیان گرمابی در سال گذشته نیز تصریح کرد: هر چند به صورت رسمی صاردات گرمابی نداشتیم، ولی به صورت قاچاق بین ۳۰-۴۰ هزار تن صادر انجام شد. گفتی است: پرورش ماهی گرمابی را به اصلاح شیلاتی، کشت میگویند.
نجات بازار با تشکیل کنسرسیون آبزیان
حسینی قائم مقام مدیر عامل و مدیر بازرگانی اتحادیه سراسری تعاونی صیادی ایران نیز یکی دیگر از مهمانان رادیو اقتصاد در تماس تلفنی گفت: امسال افزایش قیمت نهادهها باعث کاهش توان صیاد شده است بدین منظور با تشکیل کنسرسیون آبزیان میتوان برای نجات بازار، افزایش تولید که با قیمت مناسب به مصرف کنندگان کمک کرد.
وی ابا اشاره به اینکه، حدود ده سال پیش تشکیل کنسرسیون آبزیان باعث شد، تاثیر مستقیم روی قیمت بازار داشته باشیم و صیاد تشویق به صید بیشتر شود افزود، اگر این طرح دوباره اجرا شود، حدود ۲۰-۳۰ درصد قیمت فعلی محصولات آبزی کاهش پیدا میکند و خود صیاد میتواند مستقیما در بحث قیمتی حضور داشته باشد.