پخش زنده
امروز: -
ورود سامانه مانسونی به کشور سبب سیلابی شدن رودخانه و وقوع توفانهای شدید میشود و باید هشدارها و اخطاریهها جدی گرفته شوند.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، مدیرکل هواشناسی خوزستان در برنامه گفتگوی ویژه خبری گفت: هوای استان به گونهای است که تحت تاثیر رطوبت و فشارهای رطوبتی که از دریای مدیترانه و دریای سرخ قرار دارد و در شرایط عادی، تغذیه رطوبتی و بارشها از این جهت وارد میشوند.
محمد سبزه زاری افزود: مانسون سامانهای فصلی است که به علت سردی و گرمی و اختلاف میان خشکی و اقیانوس هند به وجود میآید و معمولا در شبه قاره هند و در فصل تابستان اتفاق میافتد.
وی با بیان اینکه به طور معمول در خوزستان، در فصل زمستان شاهد بارندگی هستیم، ادامه داد: این در حالی است که بیش از ۸۰ درصد بارندگیها در شبه قاره هند، در تابستان به دلیل فعالیت سامانه مانسونی است.
سبزه زاری میگوید: این سامانه باعث ایجاد یک لو کم فشار در منطقه و یک لو پرفشار در اقیانوس هند شود و سبب ورود جریان رطوبتی شدید میشود، بطوریکه هنگام ورود پس از برخورد با رشته کوههای هیمالیا، ابرناکی و بارندگی ایجاد میکند.
این مقام مسئول مناطق شمال و شمال شرق هند را مرطوبترین نقاط شبه قاره هند عنوان و اضافه کرد: نرخ بارشها تقریبا ۱۲ هزار میلیمتر در سال است، این در حالی است که میانگین بارشهای ما تقریبا ۳۰۰ میلیمتر است.
مدیرکل هواشناسی خوزستان در تشریح عواملی که سبب تقویت سامانه مانسونی و حرکت آن به سمت ایران گفت: به طور معمول وقتی این سامانه شرایط خوبی داشته باشد، شاهد وقوع بارندگی در استانهای سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و فارس هستیم و در صورت تقویت زیاد، زبانههای آن به خوزستان میرسد و سبب بارندگی میشود.
محمد سبزه زاری با بیان اینکه آخرین سامانه مانسونی در خوزستان حدود ۷۰ سال پیش فعالیت داشته است، افزود: در حال حاضر این سامانه وارد ایران و برخی نقاط کشور و از جمله خوزستان شده و انتظار داریم در روزهای جمعه و شنبه شاهد بارش باران در ارتفاعهای شرقی، شمال شرقی و جنوب شرقی باشیم.
وقوع جریانهای همرفتی در خوزستان
وی به وقوع جریانهای همرفتی بسیار شدید و شاخصهای بسیار ناپایدار در سطح خوزستان اشاره کرد و ادامه داد: وزش بادهای بسیار شدید در فلات مرکزی و جنوبی استان پیش بینی میشود که میتوانند توفانهای گرد و خاک، شبه توفان، ایجاد رعد و برق، بارندگیهای شدید در ارتفاعهای شرقی و حوزه باغملک، امامزاده عبدالله، دهدز، اندیکا، بهبهان، سردشت و صیدون ایجاد کنند.
به گفته سبزه زاری؛ این بارشها در زمان کوتاه و به صورت رگباری اتفاق میافتند و میتوانند مسیرهای کوهستانی را سیلابی کرده و با به جریان درآوردن رودخانههای فصلی، سیلاب ایجاد کنند.
وی میگوید: این سامانه در فلات مرکزی خوزستان و در شهرستانهایی از جمله؛ اهواز، ماهشهر، آبادان، خرمشهر، بستان، شادگان، امیدیه، رامهرمز، رامشیر و... سبب وزش باد و وقوع پدیده گرد و خاک میشود، البته احتمال بارش باران در این مناطق دور از انتظار نیست.
بیشتر بخوانید: هشدار وقوع سیلاب در حوضههای زهره، مارون و کارون
سبزه زاری با بیان اینکه نمونه کوچکی از وقوع بارندگیهای رگباری به میزان ۵ میلیمتر در خوزستان و فصل تابستان در نیمه شهریور ماه سال ۱۳۸۷ رخ داد، افزود: در این سال ضریب ناپایداری در منطقه بسیار بالا بود و توفان ۱۰۰ کیلومتر در ساعت و بارش سبب افتادن خطوط انتقال برق میان ماهشهر و اهواز شد و براساس مستندات موجود ۷ نفر در حوادث اهواز جان خود را از دست داده اند.
وی به صدور هشدار دریایی با توجه اتفاقهایی که ممکن از در سواحل رخ دهد، اشاره کرد و ادامه داد: وقتی جریانهای جوی جنوبی میشوند، ارتفاع موج در سواحل استان بیشتر خواهد شد.
به گفته سبزه زاری؛ بیشترین حجم بادها در مرکز استان اتفاق میافتند.
کاهش ۶ درجهای دمای هوا در روز جمعه
وی درخصوص تغییرات دمای هوا پس از فعالیت سامانه مانسون گفت: بطور طبیعی وقتی رطوبت به استان تزریق میشود، دما کاهش پیدا میکند، بطوریکه دمای هوای اهواز در روز جمعه به ۳۹ تا ۴۰ درجه خواهد رسید، اما بارشی که اتفاق میافتد به دلیل انرژی خورشیدی که در تابستان به استان میرسد، یک روزه تبخیر میشود و شرایط دمایی به حالت عادی بازمی گردد.
سبزه زاری میگوید: لحظه بارش باران شاهد کاهش دما و تلطیف هوا خواهیم بود، ولی این شرایط ماندگار نیست و پس از توقف بارش ها، دمای هوا افزایش مییابد.
آمادگی دستگاههای اجرایی و امدادی خوزستان
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان گفت: پس از اخطاریهها و هشدارهای سازمان هواشناسی در سطوح مختلف، جلسه هماهنگی ستاد مدیریت بحران در استان و شهرستانها براساس تحلیلها و توضیحهای هواشناسی، برگزار و تصمیم گیریهای لازم گرفته میشود.
شهاب صدیقی افزود: درخصوص ورود سامانه مانسونی به استان، ابتدا هشدار سطح نارنجی و سپس هشدار سطح قرمز صادر شد و باتوجه به پهنهای که درگیر این سامانه میشود، جلسههای مختلفی برگزار و هماهنگیهای لازم میان دستگاههای اجرایی، امدادی و... انجام شده است.
وی ادامه داد: با توجه به پیش بینیهای اداره کل هواشناسی خوزستان، در استان شاهد بارش باران، تگرگ، وزش باد، توفان گرد و خاک و... خواهیم بود و باید تاب آوری منطقه و شرایط عادی زندگی را در نقاط مختلف برقرار و حفظ کنیم.
مردم هشدارها را جدی بگیرند
صدیقی با بیان اینکه شهرستانهای دزپارت، ایذه، اندیکا، لالی، مسجدسلیمان، باغملک، ماهشهر و هندیجان تحت تاثیر سامانه بارشی مانسونی و بیشترین حجم بارندگی قرار میگیرند، اضافه کرد: به دلیل قرار داشتن در فصل تابستان، مسئولان دستگاههای اجرایی و شهروندان باید در خصوص خطرهای این سامانه هوشیار باشند.
این مقام مسئول به مفقود شدن تعدادی از شهروندان در استان فارس به دلیل بی توجهی به هشدارهای هواشناسی، خسارتهای سیلاب و خطرهای جدی بارندگیهای سیل آسا اشاره کرد و ادامه داد: شهروندان در نقاط در معرض خطر، هشدارها را جدی بگیرند.
تداوم بیمه دامها و محصولات کشاورزی در خوزستان
مدیرکل مدیریت بحران استانداری خوزستان اضافه کرد: سازمان جهاد کشاورزی، یکی از اعضای ستاد مدیریت بحران است و در حوزه کاهش خسارتها به بخش کشاورزی و اطلاع رسانی به کشاورزان و آموزشهای ترویجی از طریق نظام صنفی انجام شده است، اما پوشش بیمهای مناسب هم باید در این حوزه انجام شود.
به گفته شهاب صدیقی؛ از اردیبهشت امسال بیمه گسترده دام و اراضی کشاورزی در استان آغاز شده است و به واسطه این حادثه که در حال وقوع است، از مجموعههای بیمه خواسته شده با توجه به درخواست کشاورزان و با بازدید از اماکن، کار بیمه را انجام دهند تا پوشش خسارت در صورت نیاز انجام شود.
وی میگوید: با توجه به سرعت وزش باد و حجم بارندگیهای پیش بینی شده، احتمال بروز خسارت به محصولات کشاورزی وجود دارد که در صورت بیمه بودن اراضی، خسارت کشاورزان جبران خواهد شد.