پخش زنده
امروز: -
نایب رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: فعالیتهای حوزه صنعت بسیار وسیع است و از این رو برای فعال بودن بخش بازرگانی و به ویژه صادرات نیز به یک وزارتخانه جداگانه نیازمندیم.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما آقای رحمت اله نوروزی در مصاحبه با رادیو گفتگو در خصوص لایحه تفکیک وزارت صنعت، معدن و تجارت توضیحاتی ارائه کرد.
مشروح گفتگو:
سوال: لایحه تشکیل مجدد وزارت بازرگانی که در هیئت دولت مصوب و به مجلس ارسال شده حرف و حدیثهایی دارد. ابهامات این لایحه چیست؟
نوروزی: ما در دور نهم، قانون انتزاع ایجاد کردیم. برنامه ریزی، نظارت، سیاستگذاری. گفتیم این منفک شود از وزارت صمت به وزارت جهاد کشاورزی. در دولت قبل به دستور رئیس جمهور وقت این را دوباره برگرداندند به وزارت صمت. از سال ۹۲ با سران قوا بحث داشتیم که این بیاید در وزارت جهاد کشاورزی، اما یک بحثی دارد در خصوص خُبرگان و کارشناسان بازرگانی. دو بار قبلا این موضوع تفکیک وزارتخانه مطرح شد در سال ۹۸ و ۹۷ برای شکل گیری وزارت بازرگانی که مجلس دهم رای نداد. الان هم بحث این است که باید یک کار دقیق صورت گیرد که هم ما قوّت وزارت جهاد کشاورزی را داشته باشیم و هم قوّت بحث صادرات و واردات در حوزه بازرگانی را. یعنی هر دو را با هم داشته باشیم. ما نمیخواهیم کارایی وزارت جهاد کشاورزی تضعیف شود. بحث امنیت غذایی برای ما بسیار مهم است. ما باید هر دوی این حوزهها را به نحوی موثر داشته باشیم، اما باز هم بنده میگویم که هم کار اجرایی کرده ام و هم دو دوره است که نماینده ام؛ اعتقاد دارم که کارشناسان فنی متخصص در حوزه بازرگانی سابق بوده که ادغام شدند در وزارت صنعت. در این خصوص ما الان به یک مشکلاتی روبرو هستیم. این باید برطرف شود. جلساتی هم با جناب آقای فاطمی و ساداتی نژاد و مرکز پژوهشهای مجلس داشتیم. موضوع این بود که بحث برنامه ریزی و نظارت؛ سیاستگذاری و بحث تنظیم بازار موضوعاتی هستند که باید با دقت مورد تعامل قرار بگیرند و در مورد آنها کار شود و یک کار دقیق صورت بگیرد تا ثمراتش برای مردم عزیزمان باشد.
سوال: و الان نظر کمیسیون کشاورزی راجع به این موضوع چیست؟
نوروزی: الان در کمیسیون درباره موضوع دارد بحث میشود. کمیتهای شکل گرفته و در حال بررسی است البته هنوز موضوعات جمع بندی نشده و بعدا اعلام میشود.
مجری: ضرورت و راهکارهای تفکیک این دو وزارتخانه را میفرمایید؟
نوروزی: عرض کردم؛ چون وزارت صمت روی صنایع خرد و کلان باید متمرکز شود. مثلا، چون ایدرو دارد، ایمیدرو دارد و حوزه فعالیتش بسیار وسیع است. از جمله تهیه و تامین مواد اولیه و فروش، موضوع رقابت در بازارهای داخلی و خارجی. در کل خیلی حوزههای زیادی است که من در جلسه هیئت رئیسه کمیسیون هم این موضوع راگفتم. دیگر اینکه وزارت صمت حوزه اشتغال پایدار و اشتغال مولد است. از بخشهای اصلی فعال در رفع موانع تولید است. کمیته توانمندسازی واحدهای تولیدی دارد که با ۱۰ درصد ظرفیت فعالیت میکند به جای این که با ۱۰۰ درصد یا ۹۰ درصد توان فعالیت کند. همچنین ما بازارهای اوراسیا را باید به دست بیاوریم. بازار عراق هم دست ما بوده که الان بعضی کشورها در آنجا از ما خیلی پیشی گرفته اند. ما با توجه به دغدغهای که رهبر معظم انقلاب در حوزه خودکفایی دارند یک نیاز ما این است که بازارهای کشورهای همسایه را باید به دست بگیریم. در حوزه بازرگانی به ویژه در صادرات باید بتوانیم نقش آفرینی کنیم. مثلا در بحث همین مناطق آزاد به جای این که واردات محور باشند میتوانند صادرات محور باشند اگر ما دقیق کار کنیم و کار را پیش ببریم.