پخش زنده
امروز: -
یک کارشناس بازار سرمایه گفت: در بازار مشتقه حتی از افت قیمتهای هم میتوان سود برد.
حسن حسین نیا در گفتگو با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، علت رشد ارزش معاملات بازار مشتقه در تیرماه را ویژگی ذاتی بازار مشتقه یعنی سود بردن حتی از افت قیمتها دانست و افزود: آمار منتشر شده نشان میدهد، ارزش معاملات بازار مشتقه در تیرماه نسب به خردادماه ۸/۴۶ درصد رشد داشته؛ این در حالی است که بازار سرمایه در همین زمان شاهد افت نسبی ارزش و حجم معاملات بوده است.
حسین نیا با اشاره به اینکه این رشد نشان دهنده حرکتهای خوب بازار سرمایه به سمت استفاده از ابزارهای نوین مالی است ضمن تشریح ابزار مشتقه بازار، گفت: ابزار مشتقه از یک دارایی پایه یعنی سهم (من جمله اندازه، سر رسید قرار داد و قیمت اعمال) مشتق میشود. در ابزار مشتقه اختیارها دو گونه هستند. اختیار خرید و اختیار فروش که شما در آن این اختیار را میتوانید داشته باشید که بخرید و بفروشید. یعنی اگر اختیار خرید را در نظر بگیریم شما این اختیار را دارید که نسبت به فروش و نسبت به خریدش اعمال نظر کنید و همچنین برای اختیار فروش هم این شرایط وجود دارد. باید دقت کنید که شما در خرید چه در اختیار خرید و چه در اختیار فروش کاملا مختار هستید برای اینکه در سر رسید اعمال کنید. ولی اگر فروشنده اختیار خرید و اختیار فروش باشید ملزم و متعهد هستید و در صورت عمل نکردن به تعهد شامل جریمه میشوید.
وی درباره اینکه چرا این ابزار اکنون مورد توجه بازار سرمایه قرار گرفته است؟ گفت: معاملات سهام به صورت یک طرفه است و باید از سمت خرید به سمت فروش رفت یعنی اول باید خرید تا بعد بتوان فروخت. در اینجا در صورتی میتوان از خرید سود برد که قیمت سهام رشد پیدا کند. اما در ابزار مشتقه و اختیارها این شرایط وجود ندارد و معاملات دو طرفه است و ابتدا میتوان فروخت و بعد خرید و از افت قیمتها هم سود برد.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، در شرایط فعلی که بازار سرمایه شاهد نوسان منفی است این اختیارها هستند که میتوانند جذابیت خاصی البته برای افراد نسبتا حرفهای داشته باشند. کما اینکه میبینیم معاملات این ابزارها رشد هم کرده است.
حسن حسین نیا در ادامه دیگر مزیتهایی که سبب افزایش گرایش به ابزار مشتقه شد، نیاز داشتن به وجه کمتر نسبت به خرید سهام و عدم وجود دامنه نوسان و حضور حقوقیها در این بازار دانست و افزود: خیلی از سرمایه گذاران هم به این نتیجه رسیدند که شاید بهتر باشد با سرمایه محدودتر و کمتری فعلا در بازار سرمایه حضور داشته باشند، بنابراین آنها قسمتی از پول خود را از بازار سرمایه خارج کردند قسمت مختصری از آن را به ابزارها مشتقه اختصاص دادند و به همان اندازهای که میخواستند سهم خرید و فروش کنند، از ابزار مشتقه سود بردند.
وی همچنین گفت: از پیامدهای حرکت سرمایه گذاران به سوی بازار مشتقه ثبات نسبی بازار نقدی یا معاملات سهام است، البته به شرطی که بازار مشتقه و ابزار مشتقه عمق بیشتری داشته باشد.