پخش زنده
امروز: -
پژوهشگران آمریکایی از مشاهده پرجرمترین ستاره نوترونی شناختهشده تاکنون، در صورت فلکی «شیر» خبر دادند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، به نقل از پایگاه خبری سایِنس نیوز (Science News)، بر اساس مشاهدات جدید، یک ستاره نوترونی به سرعت در حال چرخش در جنوب صورت فلکی شیر، پرجرمترین ستاره در نوع خود است که تاکنون دیده شده است.
در ۱۱ ژوئیه (۲۱ خرداد)، پژوهشگران در سایت arXiv.org گزارش دادند که وزن این ستاره حدود ۲/۳۵ برابر خورشید است. راجر رومانی (Roger Romani)، اخترفیزیکدان دانشگاه استنفورد، میگوید: این سنگینترین ستاره نوترونی است که تاکنون دیده شده است.
رکورددار قبلی، یک ستاره نوترونی در صورت فلکی شمالی کاملوپاردالیس (Camelopardalis) بود که جرم آن ۲/۰۸ برابر خورشید بود.
اگر یک ستاره نوترونی بیش از حد بزرگ شود، به دلیل وزنش فرو میریزد و تبدیل به سیاهچاله میشود. این اندازهگیریهای ستارههای نوترونی سنگین بسیار جالب هستند؛ زیرا هیچکس مرز جرمی دقیق بین ستارههای نوترونی و سیاهچالهها را نمیداند.
او میگوید: این تعیین مرز میان چیزهای قابل مشاهده در جهان و چیزهایی است که همیشه در داخل یک سیاهچاله از ما پنهان هستند. یک ستاره نوترونی که در مرز تبدیل شدن به سیاهچاله است، تقریباً آنقدر سنگین است که دچار فروپاشی شود و در مرکز خود متراکمترین مادهای را دارد که ما میتوانیم در کل جهان مرئی به آن دسترسی داشته باشیم.
PSR J ۰۹۵۲-۰۶۰۷ در صورت فلکی «سکستان» (Sextans) در جنوب صورت فلکی «لئو» قرار دارد. این کهکشان در فاصله ۲۰ هزار سال نوری از زمین، بسیار بالاتر از صفحه کهکشان در هاله پیرامون راه شیری قرار دارد.
هر بار که ستاره نوترونی میچرخد، پالسی از امواج رادیویی را به سمت ما ارسال میکند؛ بنابراین ستارهشناسان ستاره نوترونی را نیز به عنوان یک تپاختر (pulsar) طبقهبندی میکنند. اولینبار در سال ۲۰۱۷ گزارش شد که این تپاختر هر ۱/۴۱ میلیثانیه یکبار میچرخد، سریعتر از بیشتر تپاخترهای دیگر.
تپاخترها یا تَپارها، ستارههای نوترونی چرخانی هستند که با سرعت بسیار زیادی دَوَران و پالسهای مداومی از انرژی تابشی به همراه خطوط میدان مغناطیسی قوی از خود منتشر میکنند.