پخش زنده
امروز: -
منطقه باستانی و گردشگری طاق بستان به علت انجام طرح کارشناسی نشدۀ تله کابین و ایجاد مشکلات زیست محیطی در معرض خطر است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، دبیر شورای هماهنگی شبکه انجمنهای محیط زیستی و منابع طبیعی و فعالان زیست محیطی استان کرمانشاه در نامهای خطاب به حجتالاسلام رئیسی، رئیس جمهور، درخواست کرد تا وی به دغدغۀ فعالان محیط زیستی و میراث فرهنگی، برای توقف ساخت تلهکابین در حریم طاقبستان توجه کند.
فرشاد محمدی، دبیر شورای هماهنگی شبکه انجمنهای محیط زیستی و منابع طبیعی و فعالان زیست محیطی استان کرمانشاه در نامه ای گفت: از جنابعالی تقاضا دارم به دغدغه فعالان و ایثارگران عرصه محیط زیست و منابع طبیعی و میراث فرهنگی توجه و رسیدگی نمایید.
با توجه به اینکه در تیر 1398 در دیدار با فعالان حوزه محیط زیست دغدغه خود را در مورد محیط زیست اعلام نموده و قرار شد هر طرحی که اجرا شود براساس اصول توسعه پایدار و حفاظت محیط زیست باشد، خواهشمند است به این موارد دقت شود:
1 - منطقه باستانی و گردشگری طاق بستان به علت انجام طرح کارشناسی نشده تله کابین و ایجاد مشکلات زیست محیط و تجاوز به حریم طاق بستان و مناطق 45000 ساله زندگی انسان هوشمند در معرض خطر است و حتی احتمال حذف از فهرست میراث جهانی را دارد.
2- منطقه حفاظت شده «چالابه» میراث ارزشمند خدادای است که از گذشتگان به ما رسیده، امیدواریم بتوانیم امانتداران امینی برای آیندگان باشیم.
3- مشکلات زیست محیطی و آلودگی و نابسامانی رودخانه قرسو به عنوان شاهرگ حیاتی کرمانشاه مدنظر قرار گیرد.
4 – ایجاد منطقه حفاظت شده بینالمللی قراویز بین ایران و عراق به عنوان یک منطقه حفاظت شده مشترک و بینالمللی، قابل توجه است.
لذا شورای هماهنگی شبکه سازمانهای مردمنهاد NGOمحیط زیستی و منابع طبیعی کرمانشاه در راستای اهداف محیط زیستی و خدمت به مردم و محیط زیست استان به عنوان بازوهای کمکی دولت که خدمت به جامعه و ترویج آگاهی بخشی شیوههای زندگی سالم به مردم و آب و خاک و توسعه پایدار وطن و سرزمین ایران سربلند به عنوان جهادگرانی بیادعا در عرصههای محیط زیستی که نه در پی نان و نام و نه نشانند و شهدای محیط زیستی تقدیم این آب و خاک نمودند و خالصانه تلاش میکنند، از شما رئیس جمهوری ایران تقاضامند است دستورات لازم را مبذول فرمایید. کم نیستند محوطههای تاریخی که در طول چند سال گذشته به دست متولیان شهریشان به دامِ تلهکابینی افتادهاند که انگار اگر نباشد، نه گردشگری میماند، نه محل درآمدزایی و نه جذب سرمایهای که آینده را با آن ببینند.
از کوه صفه در اصفهان گرفته تا شیوشگان کرمان و در طول چند سال گذشته نیز طاقبستان کرمانشاه که تنها موردی که از آن چشمپوشی نمیکنند، همین تلهکابین است و گویا حتی حاضرند به قیمت از دست دادن امتیاز ثبت جهانی این محوطه، آن را با زخمهای تلهکابین آشنا کنند!
هرچند طرح اولیه نصبِ تلهکابین بر فراز طاقبستان در طول سالهای گذشته به تصویب رسیده و حتی امضای برخی از اعضای شورای فنی سازمان وقت میراث فرهنگی نیز روی صورتجلسه آن حک شده، اما با باز شدن تدریجی داستان آنچه قرار است به مرور این وسیله درآمدزای سرگرمکننده برای طاقبستان به ارمغان ببرد، در نخستین قدم به اما و اگرهای ثبت جهانیاش طعنه میزند و به مرور این محوطه تاریخی را با آسیبهای زیادی روبهرو میکند. از یک سو متولیان شهری استان در حال پینهدوزی تکههای ناهمخوان در این محوطه تاریخیاند تا تکه آخر طاقبستان را زشتتر بر تن آن بدوزند و از سوی دیگر گویا مسئولان شهری کرمانشاه قصد دارند طاق بستان را با وصله پینههای جدیدش به یونسکو بفرستند!
حمیدرضا سهیلی، مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کرمانشاه احداث طرح تله کابین کرمانشاه را غیرکارشناسی و بدون مجوز از میراث فرهنگی دانسته و گفته است: این طرح با تغییر مسیر باید در چارچوب ضوابط میراث فرهنگی اجرا شود.
وی ضمن تاکید براینکه میراث فرهنگی استان آمادگی کاملی برای همکاری با شهرداری در رابطه با طرح تله کابین دارد، گفت: این طرح را می توان با تغییر مسیر و رعایت ضوابط میراث فرهنگی اجرا کرد و در این زمینه هم با پژوهشگاه میراث فرهنگی رایزنی می کنیم تا آنها را هم پای کار بیاوریم.
سهیلی با بیان اینکه متاسفانه شهرداری در سنوات گذشته برای اینکه میراث فرهنگی را در کار انجام شده قرار دهد، پایه های تله کابین را بدون اخذ مجوز احداث کرده که این مسئله خلاف ضوابط میراث فرهنگی است و باید این مشکل از سوی شهرداری برطرف شود، گفت: شهرداری هنوز یک طرح را با جزئیات کامل به میراث فرهنگی ارائه نداده، با این وجود با حفظ قوانین میراثی و جانمایی مناسب، پیگیر احداث این طرح گردشگری خواهیم بود.