تاریخ مصرف واکسنهای کرونا
معاون تولید انستیتو پاستور ایران گفت: بر حسب استانداردهای بین المللی، برای محصولات خطوط تولید واکسن جدید، پس از انجام آزمایشهای کنترل کیفیت، تاریخ مصرف بر اساس دادههای اولیه پایداری کوتاه مدت (مثلا برای ۶ ماه) درج میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از فانا؛ دکتر دلارام درود افزود: با ادامه مطالعات پایداری طولانی مدت در شرایط واقعی و تسریع شده، نمونههای تولید شده مجددا در مقاطع زمانی مشخص مورد بررسی قرار میگیرد و با توجه به نتایج پایداری، مجوز مصرف تمدید میشود.
وی تصریح کرد: به عبارت سادهتر برای محصول جدید که ۶ماه از تاریخ تولید اولین نمونههای آن نگذشته است، نمیتوان تاریخ انقضای ۲ یا سه ساله درج کرد، چون هنوز این محصول در آن مقاطع زمانی مورد بررسی قرار نگرفته است؛ بنابرین در مورد درج تاریخ مصرف و نیز نحوه بررسی و تایید قابلیت مصرف واکسن پاستوکووک، کاملا بر اساس اصول و استانداردهای علمی و بین المللی عمل شده است.
دکتر درود گفت: شرکتهای تولیدکننده بر حسب آزمونهای پایداری دمایی، فیزیکوشیمیایی و زیستی، مدت زمان حفظ کیفیت (تاریخ مصرف) و کارایی واکسنها و یا داروها را تعیین میکنند. این اقدام بر اساس راهنماهای ملی و بین المللی و با تایید رگولاتوری (در ایران، سازمان غذا و دارو) انجام میشود پس تاریخ مصرف محصولات، قابل بررسی مجدد است که به زبان تولید به آن "Expiration dating extension" یا افزایش تاریخ انقضا میگویند.
معاون تولید انستیتو پاستور ایران گفت: با ورود واکسنی مانند «پاستوکووک» به بازار مصرف که توسعه و تولید آن در دنیا برای اولین بار اتفاق افتاده است، همزمان با تولید و اخذ مجوز استفاده اضطراری مصرف، تستهای پایداری اولیه به مدت مثلا ۶ماه انجام و روی برچسب نوشته میشود: «۶ماه تاریخ مصرف دارد» (به این معنی که تا پایان ۶ ماه آزمایشها انجام شده است) همزمان با ورود به بازار و مصرف، از همان سری ساخت تعداد مورد نیاز برای ادامه تستها بر اساس شیوههای مدون در محل کارخانه نگهداری میشود و تستهای طولانیتر از ۶ ماه (یک، دو و سه سال) انجام میشود و این بر اساس الزامات است.
وی افزود: با ارسال به هنگام مستندات به سازمان غذا و دارو، میتوان افزایش مدت زمان مصرف را تقاضا کرد و این یک فرایند مرسوم در صنعت تولید واکسن و داروسازی دنیا است.
دکتر درود گفت: در خصوص شرایط خاص تولید واکسنهای کرونا در دنیا و با توجه به شرایط اضطراری و لزوم ورود فوری به بازار این محصولات، نمیتوان منتظر نتایج یک یا دو ساله پایداری ماند و مثالهایی از بهروزرسانی و تغییر تاریخ انقضای واکسنهای کووید-۱۹ در پرونده واکسن سازهای به نام دنیا وجود دارد (واکسنهایی نظیر فایزر، مدرنا و ...).
وی ادامه داد: این انتظار وجود دارد در مواردی که شبهات اینچنینی مطرح میشود، باید موضوعات، توسط نهادهای نظارتی و معتبر اطلاع رسانی شود تا فرایندهای تولیدمحور که بر اساس استانداردهای روز دنیا، در حال اجراست سبب نگرانی مردم و مصرف کنندگان نشود.
این متخصص داروسازی صنعتی گفت: انستیتو پاستور ایران با سابقهای یکصدساله در تولید واکسنها و محصولات سلامت محور، این اطمینان مجدد را به شهروندان میدهد که در حفظ سلامت مردم، همچنان بر اساس استانداردهای جهانی، به تولید و کنترل کیفیت محصولات خود اهتمام داشته و حقوق مصرف کنندگان را در نظر دارد.
دکتر درود افزود: مستندات مربوط به درخواست افزایش تاریخ مصرف واکسنهای پاستوکووک را تا ۲۴ ماه بر اساس دادهها و نتایج مطالعات علمی به سازمان غذا و دارو ارسال شده است.
وی ادامه داد: این واکسن، تنها واکسن تولید داخل دارای مجوز برای واکسیناسیون فرزندانمان از ۵ سال به بالا و دارای مجوز تزریق به عنوان یادآور، برای تمام واکسنهای مورد استفاده در کشور است.
این متخصص داروسازی صنعتی توصیه کرد: مردم به استناد اخبار در حال گردش در فضاهای مجازی که توسط افراد غیرمتخصص منتشر میشود خود را درگیر حواشی نکرده و با اطمینان به متخصصان کشورمان همچنان خانواده و اطرافیان خود را به استفاده از ماسک در فضاهای سربسته و تکمیل برنامه واکسیناسیون و تزریق دز یادآور واکسن تشویق کنند.
معاون تولید انستیتو پاستور ایران گفت: تاکنون بیش از ۱۴ میلیون دُز از واکسن تولیدی انستیتو پاستور ایران در اختیار وزارت بهداشت قرار گرفته است. علاوه بر این، بالغ بر ۲ میلیون دز واکسن هم تولید شده است و در انبارهای معاونت تولید انستیتو پاستور ایران موجود است که در صورت اعلام نیاز وزارت بهداشت، قابل تحویل است.