ادعای ولیعهد سعودی علیه ایران در آغاز به کار نشست جده
ولیعهد سعودی در افتتاحیه نشست جده ادعای مداخله ایران در امور کشورهای منطقه و گستاخی اش در درخواست از ایران برای همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی طرح کرد.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، ولیعهد سعودی در افتتاحیه نشست جده با حضور جو بایدن رئیس جمهور آمریکا و سران کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس، مصر، اردن و عراق ضمن طرح ادعای مداخله جمهوری اسلامی ایران در امور کشورهای منطقه و گستاخی اش در درخواست از ایران برای همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی، قول داد کشورش تولید نفت را به روزانه ۱۳ میلیون بشکه در روز برساند و در عین حال تصریح کرد عربستان به هیچ وجه توانایی افزایش تولید نفت بیشتر از این رقم را ندارد.
بن سلمان در آغاز نشست ضمن خیر مقدم کلی به نمایندگی از سلمان بن عبد العزیز شاه سعودی و بدون نام بردن از اسامی سران حاضر در نشست جده به خصوص جو بایدن رئیس جمهور آمریکا گفت: آرزو میکنیم که این نشست موفقیت آمیز باشد. نشست امروز در زمانی برگزار میشود که منطقه ما و جهان با چالشهای سرنوشت ساز بزرگی روبروست که مقابله با آنان به تشدید همکاریهای مشترک در چارچوب منشور سازمان ملل متحد نیاز دارد که این منشور بر احترام به حاکمیت کشورها و مداخله نکردن در امور داخلی و احترام به استقلال و تمامیت ارضی آنان مبتنی است. امیدواریم این نشست یک دوره جدید از همکاریهای مشترک برای تعمیق شراکت راهبردی بین کشورهای ما و آمریکا به منظور خدمت به منافع مشترک و تقویت امنیت و توسعه در این منطقه حیاتی از جهان باشد.
وی افزود: چالشهای بزرگی که جهان به تازگی با آنها به سبب کرونا و اوضاع ژئوسیاسی با آنها روبروست نیازمند تلاشهای هر چه بیشتر بین المللی برای بهبود اقتصاد جهانی و تحقق امنیت غذایی و بهداشتی است. همچنین جهان با چالشهای زیست محیطی روبروست که در صدر آن نیز تغییرات آب و هوایی قرار دارد. عزم جامعه بین المللی برای حفظ دمای کره زمین در سطوحی که توافقنامه پاریس مشخص کرده است ایجاب میکند با آن با واقعگرایی و مسئولیت پذیری تعامل شود تا توسعه پایدار از طریق در پیش گرفتن خط مشی متوازن تحقق یابد و این کار با انتقال تدریجی و مسئولانه به سوی منابع پایدارتر انرژی صورت بگیرد که شرایط و اولویتهای هر کشور را مد نظر قرار دهد. در پیش گرفتن سیاستهای غیر واقعگرایانه برای کاستن از گازهای گلخانهای از طریق کنار گذاشتن منابع اصلی انرژی بدون مراعات تأثیرات این سیاستها بر پشتوانههای اجتماعی و اقتصادی توسعه پایدار و روانی صادرات انرژی در سالهای آینده، به تورم بی سابقه و افزایش قیمتهای انرژی و افزایش بیکاری و وخامت خطرناک مشکلات اجتماعی و زیست محیطی منجر خواهد شد و موجب تشدید فقر و گرسنگی و افزایش جرائم و افراط گرایی و تروریسم خواهد شد.
تأکید میکنیم رشد اقتصاد جهانی با استفاده از همه منابع انرژی موجود در جهان از جمله هیدورکربن همراه با کنترل گازهای گلخانهای با استفاده از فناوریهای پاک ارتباط تنگاتنگی دارد که امکان رسیدن جهان را در گازهای گلخانهای به میزان صفر تا سال ۲۰۵۰ میلادی و حتی قبل از آن تقویت کند و همزمان صدور انرژی ادامه یابد به همین خاطر عربستان خط مشی متوازنی را برای رسیدن گازهای کربن به حد صفر در پیش گرفته است و در عین حال با اهداف توسعهای اش نیز سازگار باشد و امکان متنوع سازی اقتصادی را بدون تأثیرگذاری بر رشد و صدور انرژی فراهم کند و همزمان فناوریها با مشارکت جهانی ارتقا یابد تا برای گازهای گلخانهای از طریق دو طرح سعودی یعنی عربستان سبز و خاورمیانه سبز چاره اندیشی و از این تلاشها در داخل و منطقه حمایت شود.
همچنین بر اهمیت ادامه تزریق سرمایه در انرژی فسیلی و فناوریهای پاک و تشویق به آن در دو دهه آینده برای پاسخ به تقاضای فزاینده جهانی تأکید میکنیم ضمن آنکه اطمینان بخشی به سرمایه گذاران در چارچوب سیاستهایی که تهدیدی برای سرمایههای آنان نباشد دارای اهمیت است تا از سرمایه گذاری امتناع نکنند و به وجود نیامدن مشکل در تأمین انرژی که بر اقتصاد جهانی تأثیر میگذارد تضمین شود.
وی گفت عربستان به نقش خود در این زمینه عمل خواهد کرد طوری که اعلام کرده است ظرفیت تولیدی خودش را به ۱۳ میلیون بشکه در روز خواهد رساند و پس از آن دیگر هیچ گونه توانی برای افزایش تولیدش نخواهد داشت.
بن سلمان گفت: آینده انرژی که خواهان آن هستیم به در پیش گرفتن یک دیدگاه روشن و برخی اولویتها نیازد دارد تا ثبات و امنیت و شکوفایی مبتنی بر احترام متقابل بین کشورهای منطقه تحقق یابد و پیوندهای مشترک فرهنگی و اجتماعی را مستحکم و با چالشهای امنیتی و سیاسی در چارچوب توسعه اقتصادی فراگیر مقابله کند تا توسعه اقتصادی فراگیر تحقق یابد.
از ایران به عنوان کشور همسایه که با ملت آن پیوندهای دینی و فرهنگی داریم، دعوت میکنیم با کشورهای منطقه همکاری کند و با پایبندی به مشروعیت بین المللی و مداخله نکردن در امور داخلی کشورهای دیگر و همکاری با آژانس بین المللی انرژی اتمی و عمل به تعهداتش در این خصوص بخشی از این دیدگاه باشد.
وی گفت در امتداد دیدگاه عربستان که هدفش تحقق ثبات و امنیت در منطقه است، این کشور از همه تلاشها برای رسیدن به حل وفصل سیاسی یمنی-یمنی براساس مبانی سه گانه و تثبیت آتش بس کنونی حمایت کرده است و به کمکهای انسانی اش به ملت برادر در یمن ادامه خواهد داد و تأکید میکنیم شکوفایی منطقه و رفاهش به تسریع در حل وفصل فراگیر و عادلانه برای مسئله فلسطین بر اساس ابتکارها و قطعنامههای قانونی بین الملل و ابتکار صلح عربی نیازمند است. ثبات و امنیت عراق که به تازگی بهبود یافته است و بر ملت برادر در عراق با رفاه و شکوفایی آن تأثیر میگذارد و تعامل مثبتش با کشورهای عربی و منطقهای اش موجب خوشحالی ماست و از همین رو از امضای توافقنامه اتصال شبکه برقی بین عراق و کشورهای شورای همکاری خلیج فارس تمجید میکنیم که به تأمین نیاز عراق به برق کمک کند همچنین طرحهای اتصال شبکه برقی در حال اجرا بین عربستان و مصر و اردن را ارج مینهیم. کامل شدن سامانه امنیت و ثبات و شکوفایی در منطقه به راهکارهای سیاسی واقعگرایانه برای بحرانهای دیگر به خصوص در سوریه و لیبی نیاز دارد تا به رنج و سختی ملتهای برادر در این دو کشور پایان دهد.
بن سلمان گفت: خوشبین هستیم که این نشست به تدوین چارچوبی فراگیر برای مرحله جدید منجر شود که در میان دختران و پسران جوان منطقه برای داشتن آیندهای درخشان امید به وجود آورد و امکان محقق کردن آروزهایشان را فراهم آورد و رسالت و ارزشهای اصیل مان را به جهان- که به آنها افتخار میکنیم و از آنها دست نخواهیم کشید- ارائه کنند و از جهانیان میخواهیم به این ارزشها همانند ارزشهای دیگر احترام بگذارند تا شراکت مان را تقویت کند و در خدمت منطقه و جهان باشد.