پخش زنده
امروز: -
پروندهای با نام " مالیات بر عایدی سرمایه" در سال ۹۱ در قالب اصلاح طرح مالیاتهای مستقیم راهی مجلس شورای اسلامی شد. طرحی قرار بود برای جلوگیری از برهم ریختگی و سوء استفاده برخی از سوداگران تصویب شود.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، سال ۹۳ این طرح با دستور رئیس مجلس و اعتراض آقای عباس آخوندی و ارسال نامه به مجلس شورای اسلامی این طرح از دستور کار خارج شد.
آقای علی طیب نیا، وزیر اسبق امور اقتصادی و دارایی در سال ۹۳ با اشاره بررسی این لایحه از سوی دولت میگوید: وزارت اقتصاد برای تدوین لایحه مالیات بر عایدی سرمایه یا مالیات بر افزایش ارزش دارایی مطالعات گستردهای را در دست انجام دارد. باید بررسی شود که این مالیات بر عایدی ثروت وضع میشود و یا سایر داراییها را نیز مشمول خواهد شد.
این طرح در سال ۹۷ نیز پس از وعده دولت برای ارائه لایحه به تعویق میافتد تا اینکه مجلس شورای اسلامی در سال ۹۹ مجدد این طرح را در کمیسیون اقتصادی مورد بررسی قرار میدهد و بررسیها منجر میشود تا در ۵ خرداد ۱۴۰۰ کلیات آن با ۱۳۲ رای موافق در مجلس به تصویب صحن علنی برسد.
آقای قالیباف، رئیس مجلس شورای اسلامی میگوید: مجلس برای جلوگیری از سفته بازی در بازارها به ویژه بازار مسکن طرح مالیات بر عایدی سرمایه را در دستور کار خود قرار داده و در نهایت کلیات آن را به تصویب میرساند.
کلیات این طرح شامل مسکن، خودرو، ارز، طلا و سکه است،، اما قسمتی از داراییهای یعنی اوراق و بازار سهام در سال ۹۹ در کمیسیون اقتصادی مجلس به ریاست آقای پور ابراهیمی از پیش نویسی کلیات مالیات بر عایدی سرمایه خارج میشود.
آقای یزدی زاده، کارشناس اقتصادی میگوید: کسی که از هر پدیده در اقتصاد منتفع میشود باید مالیات آن را هم بپدازد.
هرچند این طرح مخالفانی هم دارد و آنها معتقدند باید تورم نیز در عایدی بر سرمایه افراد لحاظ شده و افرادی که بر اساس طرحهای توسعهای دولت داراییشان چندین برابر شده مالیات بر عایدی بپردازند، اما مطالعات نشان میدهد که در ۱۲۱ کشور دنیا مالیات بر عایدی سرمایه بازاری را معاف یا استثنا قرار نداده است.
آقای علی اکبر عرب مازار، مشاور رئیس سازمان امور مالیاتی کشور در این باره میگوید: باید در این طرح بازار سهام را هم در نظر بگیرند چرا که شاید در قسمتی از این بازار نیز حبابی ایجاد شود. در سایر کشورها با یک کد ملی یا کد اقامت تمام دارایی های افراد در یک فهرست برای سازمان مالیاتی مشخص می شود
پریسا مهاجری، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی در نشستی با عنوان چالشهای مالیات بر عایدی سرمایه میگوید: حدود۴۳ درصد کشورها به طور غیرمشروط، عایدی سرمایهای سهام و سایر اوراق بهادار را مشمول مالیات میکنند و در ۳۲ درصد کشورها به طور مشروط مشمول مالیات میشود. از این رو به طور متوسط نرخ مالیات بر عایدی سرمایهای سهام و اوراق بهادار در کشورهای OECD و غیر آن به ترتیب ۲۲ و ۱۴ درصد است که در کل ۱۵.۵ درصد مالیات از این طریق حاصل میشود.
حال به گفته آقای پور ابراهیمی، رئیس کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی،جزئیات طرح مالیات بر عایدی سرمایه طی یک ماه آینده در صحن علنی بررسی می شود.
گزارش از نرگس معززی حور - خبرنگار اقتصاد کلان خبرگزاری صدا و سیما
اساسنامه صندوق پالایش و دارایکم 2 سال است در دولت خاک میخورد.از دولت قبل که این اساسنامه را اصلاح نکرد تا دولت فعلی که اصلاح اساسنامه را به زمان نامعلوم و احتمالا تعیین تکلیف برجام موکول کرده است.اصلاح اساسنامه و رسیدن قیمت این دو صندوق به قیمت ناو باید در هیئت دولت با اجازه آقای مخبر معاون اول صورت گیرد و این وظیفه وزارت اقتصاد آقای خاندوزی و وزارت نفت آقای اوجی است که این موضوع را در دولت پیشنهاد دهند.البته آقای عشقی رئیس سازمان بورس هم باید پیگیر باشد.متاسفانه گویا آقایان مخبر و خاندوزی و اوجی مخالف طرح این موضوع در هیئت دولت هستند.برای همین دو سال است میلیونها سهامدار این دو صندوق بخاطر این تاخیر ضررهای زیادی کرده اند و خیلی ها با ضرر فروختن.بدون اینکه کسی در دولت و مجلس پیگیر این اساسنامه باشد.الان 6 ماهه رئیس بورس میگوید اساسنامه در دولت است.یعنی دیگر با من نیست.وظیفه دولت است که اساسنامه را اصلاح کند.چرا کمیسیون اقتصادی و اصل 90 مجلس و سازمان بازرسی کل کشور با این ترک فعل وزیر اقتصاد و وزیر نفت درباره اصلاح اساسنامه برخورد نمیکنند؟می دانید چند میلیون نفر سهامدار بابت این تاخیر ضرر دیده اند؟لطفا همه پیگیر این موضوع باشند.چون برای سهام های زیر مجموعه این صندوق ها مثل سهام های نفتی پالایشی و بانکی و بیمه ای هم خوب میشود.