پخش زنده
امروز: -
مسئول شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی با بیان اینکه عفاف و حجاب امری تربیتی است، گفت: بیشترین نقش در تثبیت فرهنگ عفاف و حجاب از آن تربیت خانوادگی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، کبری خزعلی در گفتگو با برنامه «افق فرهنگ» رادیو فرهنگ، افزود: حجاب و عفاف در اندیشه و روح افراد، درون خانواده نهادینه میشود و خانواده دارای بهترین جایگاه در تغییر فرهنگ در موضوعات اخلاقی، فرهنگی و رفتاری است.
ادامه گفتگوی مجری برنامه افق فرهنگ با خانم خزعلی به شرح زیر است:
مجری: باتوجه به اینکه شورای عالی انقلاب فرهنگی با نگاه فرهنگی بنیان گذاری شده است، استادان فعال در حوزه عفاف و حجاب، برای شبکه سازی و معرفی الگوهای عفاف و حجاب برای جوانهای متدین، چه عملکردی داشته اند؟
مسئول شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی در پاسخ مجری گفت: قرآن میفرماید خداوند سرنوشت هیچ قومی را تغییر نمیدهد مگر اینکه خودشان از درون جان و جامعه، تغییر را رقم بزنند. انقلاب ما انقلاب فرهنگی بود نه صرفا اقتصادی، سیاسی و اجتماعی بلکه مجموعهای از عوامل فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی در انقلاب ما تاثیر داشت بنابراین ستاد انقلاب فرهنگی نیز به فرمان حضرت امام (ره) برای ایجاد تغییرات فرهنگی بوجود آمد.
کبری خزعلی افزود: در ستاد انقلاب فرهنگی، بخش خاصی برای مسایل زنان و خانواده سیاست گذاری میکرد که موضوع حجاب و عفاف در این بخش از اهمیت خاصی برخوردار بود. سیاستهایی تدوین و تصویب شد که این سیاستها در سه بخش به تصویب صحن شورای عالی رسید و از طریق ریاست جمهوری به دستگاهها ابلاغ شد، اولین بخش آن اصول و سیاستهای کلان بود که روشهای اجرایی دستگاههای مختلف در راستای تقویت عفاف و حجاب را با روشهای منطقی، جامع و هماهنگ و مطابق با اصولی که به تصویب رسیده بود، تدوین میکرد.
وی اضافه کرد: حیا و عفاف از درون و غیرت از بیرون جامعه را مصونیت میبخشد و این رابطه را در بند دوم سیاستها بیان کرده است که از ثمرات ایمان و تقواست. در این زمینه آموزش احکام شرعی مربوط به عفاف و حجاب، آموزش رفتار صحیح بین زن و مرد، عدم اختلاط در جامعه و در خانواده، روابط عقلی، فکری و مهارتی را در جامعه بین زن و مرد تنظیم بکند و اینها نیاز به آموزش دارد تا این زمینهها در جامعه تسری پیدا کند. تبیین فلسفه عفاف و حجاب در زندگی فردی، خانوادگی، اجتماعی، پیداکردن استدلال منطقی و عقلانی در موضوع عفاف و حجاب یکی از وظایفی بوده که مصوب شورای عالی است.
عفاف و حجاب امری تربیتی است
مسئول شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: عفاف و حجاب امری تربیتی است و تربیت خانوادگی در تثبیت فرهنگ عفاف و حجاب بیشترین نقش را دارد، حجاب و عفاف در اندیشه و روح افراد، در درون خانواده نهادینه میشود. بهترین جایگاه برای تغییر فرهنگ در موضوعات اخلاقی، فرهنگی و رفتاری خانواده است و خانواده باید به انواع روشهای آشنایی با مسایل اعتقادی، منطقی، استدلالی، حتی ترویجی، احساسی و هنری مسلح باشد که بتواند در درون خانواده آموزشها را به جوانان ارائه دهد.
مجری: راهکارهای اجرایی توسعه فرهنگی عفاف توسط چه دستگاههایی ابلاغ میشود و قرار است به منظور ایجاد هماهنگی بیشتر بین دستگاهها و اجرایی شدن این مساله چه اقداماتی انجام شود؟
مسئول شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی گفت: سیاستها در سه بخش بود بخش اول درخصوص اصول و مبانی است، بخش دوم راهبردهای عفاف و حجاب است که ۴۸ بند دارد و سال ۸۴ ابلاغ شد و بخش سوم راهکارهاست که این سیاستها را به کل دستگاههای ذیربط اعلام کردند و این دستگاهها سیاستها و احکام اجرایی شان را بررسی کردند و در این زمینه راهکار و برنامه اجرایی پیشنهاد دادند. مثلا آموزش و پرورش، وزارت ارشاد و صدا و سیما در مقابل چند بندی که به آنها مربوط بود بیش از ۳۰ بند، ۲۵ بند و ۱۴ بند برنامه پیشنهادی ارائه کردند، این بندها دوباره در صحن شورای عالی تصویب و ابلاغ شد، ولی در اجرا به دلیل اینکه عوامل مختلفی در فرهنگ سازی موثر است و باید به همه آن عوامل توجه کرد، موفق نبود، این دلایل عبارتند از؛ عزم جزم مسئولین که باید پای کار باشند، اما نبودند، عامل دیگر امکانات، بودجه و برنامه ریزی دقیق در اجراست یعنی محتوای برنامههای اجرایی با آن چیزی که مصوب شده بود، فاصله داشت.
خزعلی افزود: اگر کارهایی هم انجام شده، نتوانسته است تغییرات مطلوب و مصونیت ایجاد کند، نسل جوان، فرهنگ مهاجم غرب و راههای مبارزه دقیق و هوشمندانه با آن را نشناخته است. در فیلم ها، سریالها و در کتابهای آموزشی که طی ۱۲ سال در اختیار دانش آموزان بوده و همین طور در دوره دانشگاه، آموزشهای ما نتوانسته است جوانان را با امکانات کافی منطقی، استدلالی و احساسی در مقابل دشمن مجهز کند تا بتوانند تهاجم فرهنگی دشمن را پیش بینی و از آن پیشگیری کنند و بعضا تهاجم موثر بوده است.
وی اضافه کرد: نتیجه اش را ما در فضای مجازی آلوده به تهاجم فرهنگی میبینیم، فضای مجازی برای رشد علمی لازم و مفید است، ما ۱۴۰۰ سال پیش روایاتی از اهل بیت داریم که فرموده اند؛ به زمانی میرسیم که مردم در یک کف دست با هم تبادل اطلاعات و تبادل نظر میکنند، همه جهان مثل اتاقی میشود که در لحظه باهم میبینند، باهم حرف میزنند، باهم تبادل اطلاعات میکنند، آنجا حتما از این موقعیت برای ترویج ارزشهای اسلام استفاده کنید.
مسئول شورای فرهنگی و اجتماعی زنان و خانواده شورای عالی انقلاب فرهنگی ادامه داد: براساس قانون برنامه ریزی، هماهنگی و نظارت بر اجرای قوانین حجاب و عفاف به شورای عالی فرهنگی سپرده شده است. برنامه ریزی اجرایی، هماهنگی، داشتن ساز و کارهای مناسب در دستگاههای مختلف به وزارت کشور داده شده است و کل دستگاهها با امکانات و بودجهای که دارند بدون اینکه بودجه بیشتر و تشکیلاتی را بخواهند، موظف هستند برنامهها را اجرایی کنند و در وزارت کشور به دستگاههای ذیربط گزارش بدهند و در نهایت نتایج در شورای عالی بررسی شود و اگر لازم شد در برنامه ریزی ها، سیاست گذاریها و در اجرا در بخش نظارتی تغییرات لازم، محقق میشود.