پخش زنده
امروز: -
در آیینی از چهار کتاب تازه مرحوم استاد علی صفایی حائری شامل «کوثر؛ چشمه جاری»، «پیوندهای بریده»، «تحلیلی نو از حکومت دینی» و «امامت طرح حکومتی شیعه» رونمایی شد.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، این کتابهای تازه منتشر شده از مجموع فایلهای سخنرانی مرحوم صفایی حائری به یادگار مانده بود که به همت شاگردان او گردآوری و در قم رونمایی شد.
حجت الاسلام هاشم صابریان مدیر انتشارات لیله القدر شعبه تهران؛ ناشر آثار مرحوم استاد علی صفایی حائری در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار صداوسیما با اشاره به اینکه مرحوم شیخ علی صفایی حائری معروف به «عین صاد» جزو متفکران و نویسندگان معاصر است افزود: وی در عمر کوتاه ۴۸ ساله خود بیش از ۷۰ اثر مکتوب و تعداد معتنابهی فایل صوتی به یادگار گذاشته است.
به گفته آقای صابریان یکی از نکاتی که مرحوم صفایی حائری را متمایز میکند مطالعه در خصوص نظامهای تربیتی و تاکید او بر نظام تربیتی اسلام است؛ تا جایی که معتقد بود دین علاوه بر معارف، عقاید و احکام، نظامهایی دارد که تمام احکام در آن نظامها فهم میشود و در این بین تربیت و نظام تربیتی را اصل میدانست. از این رو او موضوع اولین کتاب خود را باعنوان «مسئولیت و سازندگی» به بحث نظام تربیتی اسلام اختصاص میدهد.
وی با اشاره به اینکه مرحوم صفایی حائری جزو علمایی است که به معنای واقعی تولید علم دینی داشت افزود: همه نوشتهها و آثار او مستند به متون دینی و اسلامی است و معتقد بود نباید در مسیر نگارش و سخن گفتن برداشت شخصی و ذوقی داشت لذا تمام نظام فکری هم در اجزا و هم در ترکیب مستند به وحی است و این از آن نکات مهم اندیشه او است.
مدیر انتشارات لیله القدر شعبه تهران با اشاره به تنوع آثار مرحوم صفایی حائری گفت: کتاب «مسئولیت و سازندگی» اولین اثر مرحوم علی صفایی حائری که در ۱۸ سالگی که آن را به زیور طبع آراست. علاوه بر این وی در حوزه قرآن مجموعه آثاری از خود به یادگار گذاشته است که به «دیداری تازه با قرآن» شهرت دارد.
به گفته این شاگرد مرحوم صفایی حائری، او مهمترین دیدگاههای خود را در کتابهای رشد و صراط نگاشته است؛ به گونهای که در کتاب «رشد» به هدف خلقت پرداخته که برداشتی از سوره عصر است و کتاب «صراط» هم در خصوص نحوه سلوک آدمی است که در آن چگونگی طی کردن مسیر بندگی را تبیین می کند. این کتاب برداشتی از سوره حمد و تفسیر او از این سوره است.
وی افزود: از دیگر کتابهای مهم او میتوان به «نامههای بلوغ» اشاره کرد که مشتمل بر نامههایی است که به فرزندان خود در هنگام رسیدن به سن بلوغ نگاشته است و تجمیع این نامهها در قالب کتاب «نامههای بلوغ» تدوین شده است.
به گفته صابریان از دیگر کتابهای مرحوم صفایی حائری کتاب «نظام اخلاقی اسلام» است که شرحی است بر دعای مکارم الاخلاق . این کتاب نیز مجموعه سخنرانیهای استاد صفایی حائری است که در فصل اول، با بررسی و تبیین طرح نظامها و ارتباط آن با نظام اخلاقی، مباحث و مکاتب اخلاقی تحلیل شده است. فصل دوم به بحث در باب دعا اختصاص دارد، فصل سوم شامل مروری است بر دعای مکارم الاخلاق که در سه قسمت «خلوت خویش»، «در حضور جمع» و «در حضور حق» تنظیم شده است.
وی افزود: مرحوم استاد صفایی حائری در عمر کوتاه خود هم به لحاظ معرفتی و هم از لحاظ سلوکی سعی کردند شاگردانی را پرورش دهند که در جهت تبیین نظام اخلاقی دینی منشاء اثر باشند.
آقای صابریان در بخش دیگری از مصاحبه خود گفت: او علاوه بر این که از جام معارف ناب اهل بیت (ع) سیراب شده بود، در سلوک عملی هم سعی داشت زندگی اش را بر اساس سیره پیامبر (ص) و اهل بیت عصمت و طهارت (ع) استوار کند. به طوری که همیشه در منزل او به روی همه باز بود تا جایی که برخی از نزدیکانش گله میکردند که افرادی که به خانه او وارد میشوند در شان او به عنوان عالم دینی نیستند، اما مرحوم صفایی حائری میگفتند: بنده مثل یک طبیب کارم طبابت در حوزه دینی است و همان طور که نمیتوان به پزشک گفت به بیمار نزدیک نشو؛ کار من هم تلاش برای هدایت افراد است ولو اینکه دچار گناه و انحراف شده باشند.
به گفته آقای صابریان در سیره مرحوم صفایی مهمان نوازی مهم بود تا جایی که افراد غریبه به او رجوع میکردند و روزهای متوالی مهمان او بودند و وی نیز به نیکی از آنها پذیرایی میکرد. برای مثال از مهمانان ناخوانده به گونهای استقبال میکرد که انگار از قبل به او اطلاع داده بودند یعنی همیشه در خانه او به روی افراد مختلف باز بود. حتی در نیمههای شب.