پخش زنده
امروز: -
سرپرست معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی گفت: تجهیز اراضی کشاورزی به سامانههای نوین آبیاری با هدف ارتقاء بهره وری و امنیت غذایی تسریع میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، سرپرست معاونت آب و خاک وزارت جهاد کشاورزی در نشست کارشناسی گروه کشاورزی رسانه ملی گفت: در اراضی شبکههای فرعی غرب و شمال غرب کشور از ۲۲۷ هزار هکتار طرح هدف، ۱۲۷ هزار هکتار به صورت مشترک با وزارت نیرو توسعه و تجهیز شده است.
عباس افزود: ۱۰۰ هزار هکتار از زمینهای طرح هدف، باقی مانده است که ۳۰ هزار هکتار آن تامین آب شده و طبق برنامه ریزی ما تا آخر امسال کاملاَ به سامانه نوین آبیاری تجهیز میشود.
وی افزود: وقتی وزارت نیرو آب را در این زمینها به ما تحویل میدهد ما ۸ تا ۱۲ ماه زمان داریم تا کار را در زمین تکمیل کنیم، اما در این زمان محدودیتهای داریم. ۷۰ هزار هکتار از ۱۰۰ هزار هکتار زمینی که تجهیز نشده هنوز آب تحویل نشده است و تحویل آب به عهده وزارت نیروست.
عباسی با اشاره به محدودیتهای تجهیز اراضی گفت: علاوه بر هماهنگیهای بین دستگاهی ما محدودیتهای جغرافیایی هم داریم. عمده این اراضی در مناطق مرزی هستندکه مشکلات خاص خودش را دارد از طرفی وجود گرما و یا سرما یکی از دلایل عقب ماندگی طرح تجهیز در غرب و شمال غرب کشور است. در مناطقی مثل اردبیل و ارومیه ما مشکلات سرما و یخبندان هم داریم.
وی گفت: عمده محدودیتهای ما، فنی نیست بلکه از لحاظ فنی ما توان سرویس به کشورهای همسایه را هم داریم بلکه محدودیت ما اعتباری و در برخی مناطق هم جغرافیایی است.
عباسی گفت: در مناطق شمالی ما محدودیت جغرافیایی داریم. در زمان کاشت که ما حق ورود به زمین نداریم و در برخی مناطق هم کشت دوم انجام میشود که در این صورت زمان برداشت تا آبان و آذر ادامه دارد و بعد از آن هم زمان بارندگی است که عملاَ زمان ما در تجهیز اراضی از دست میرود.
عباسی گفت: محدودیتهای اعتباری هم مشکلاتی برای ما به وجود میآورد.
وی درباره اعتبارات تجهیزات نوین آبیاری گفت: تا دو سال قبل اعتبارات اراضی از صندوق توسعه ملی تامین میشد و، اما در حال حاضر این اعتبارات قطع شده و از بودجه عمومی تامین میشود و به همین دلیل ما با کمبود اعتبارات مواجه هستیم.
وی گفت: با محدود شدن اعتبارات، تخصیصهای ما دیگر ۱۰۰ درصدی نیست. سال گذشته در بحث سامانههای نوین آبیاری حدود ۴۷ درصد تخصیص اعتبار داشتیم.
عباسی گفت: در گذشته اعتبارات بیشتر نقدی بود، اما در حال حاضر اعتبارات ما به صورت اوراقی است که محدودیتهایی را برای ما ایجاد میکند. به طوری که بهره بردار یا باید تا سر رسید اوراق صبر کند یا در بورس ارائه کند که در هر دو صورت، راندمان کار پایین است.
عباسی با بیان اینکه یکی از مشکلات طرحهای آبی و خاکی نظام بهره بردار است، گفت: نظام بهره بردار از اواسط دهه ۸۰ به سازمان تعاون روستایی واگذار شده است و در حوزه اختیارات ما نیست.
وی گفت: نظام بهره بردار و تعاونیها و تشکلها باید به تدریج و در زمان اجرای طرحهای تجهیز اراضی شکل بگیرد.
وی با بیان اینکه جهاد نصر مجری نظام بهره بردار نیست افزود: جهاد نصر مجری برخی از طرحهای آب و خاک است. طرح شبکههای غرب و شمال غرب و طرح سیستان به عهده جهاد نصر گذاشته شده است.
عباسی گفت: یکی از رویکردهای ما تجمیع اراضی خرد است تا در آن مناطق تعاونیهای بزرگ شکل گیرد. نمونه این کار در بوشهر انجام شده است.
وی افزود: در اراضی بزرگ در حوزه زراعت الگوی کشت پیشنهاد میشود و کشاورزان در غالب الگوی کشت، کاشت میکنند اگر این الگو رعایت نشود سرویسهای یارانهای به آنها ارائه نمیشود.
عباسی با بیان اینکه اثر بخشی در اراضی بزرگ بیشتر است، گفت: این اراضی در اولویت ارائه تسهیلات قرار دارند.