تب کریمه کنگو و لزوم رعایت فرایند پیش سرد قبل از قطعه قطعه کردن و مصرف گوشت
بیماری تب کریمه کنگو ، بیماری ویروسی ماههای گرم سال است که بیشتر با گزش کنه آلوده یا تماس با خون و ترشحات دام آلوده منتقل میشود.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، کنه هیالوما آلوده به «نایرووایرس»، عامل اصلی ایجاد و انتقال ب
یماری تب خونریزی دهنده کریمه کونگو است ؛ بیماری ماههای گرم سال یعنی موعد زاد و ولد کنه ها. این بیماری نخستین بار بیش از ۷۰ سال پیش در کریمه در اوکراین و سپس کشور کنگو شناسایی شد. این این بیماری مشترک میان انسان و حیوان که نخستین موردش در کشور در سال ۷۸ دیده شد، از راههای مختلفی میتواند به انسان منتقل شود.
دکتر فرزاد امیری رئیس اداره بیماریهای قابل انتقال میان انسان و حیوان وزارت بهداشت میگوید روشهای انتقال این بیماری عبارتند از گزش کنه، تماس با خون و ترشحات آلوده به ویروس دام یا لاشه دام ذبح شده و تماس با خون و ترشحات آلوده فرد مبتلا.
علایم بیماری پس از طی شدن دوره چند روزه نهفتگی، به شکل ناگهانی با تب و سردرد شدید و دیگر علایم شبه آنفلوآنزا مانند بدن درد و بی حالی و حالت تهوع بروز میکند.
دکتر امیری با بیان اینکه در ۸۰ درصد موارد، فرد مبتلا علامتی ندارد یا همان علائم شبه آنفلوآنزا را تجربه میکند و سپس بهبود مییابد، گفت در ۲۰ درصد موارد فرد به علت اختلال در سیستم انعقادی وارد مرحله خونریزی دهنده بیماری میشود که با ایجاد لکههای خونمردگی و سپس خونریزی از منافذ بدن مانند بینی و دهان نمود مییابد.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی با بیان اینکه بیشتر افراد در این مرحله به مراکز بهداشت و درمان مراجعه میکنند، از افراد خواست در صورت داشتن سابقه تماس با دام یا لاشه دام و گوشت و یا سفر به مناطق روستایی دارای دامداری، با مشاهده علایم هرچه سریعتر به مراکز بهداشتی درمانی مراجعه کنند تا درمان آنها با موفقیت بیشتری انجام شود.
در همین حال، قاسم رضائیان زاده، معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور در پاسخ به این سوال که آیا میتوان دام آلوده را تشخیص داد گفت، دام علامت قابل تشخیصی ندارد و گوشت دام ذبح شده آلوده به ویروس هم علامتی ندارد.
رضائیان زاده با اشاره به اینکه این سازمان با سمپاشی ضد کنه محلهای نگه داری دام و همچنین دامها و بهره گیری از حمام ضد کنه، نسبت به نابودی کنهها اقدام میکند، گفت برای حصول اطمینان از بی خطر بودن گوشت دامهای ذبح شده، لاشه دام به مدت ۲۴ ساعت پس از ذبح در دمای حدود ۴ درجه نگاهداری میشود.
معاون بهداشتی و پیشگیری سازمان دامپزشکی کشور گفت در این مرحله که به آن پیش سرد میگویند، حتی در صورت آلوده بودن دام به ویروس مولد بیماری پیش از ذبح، ویروس در گوشت نابود میشود.
همچنین دکتر امیری در خصوص مرحله پیش سرد گفت نگهداری گوشت به مدت ۲۴ ساعت در دمای یخچال، یعنی حدود ۴ درجه سانتیگراد سبب میشود گوشت دچار جمود نعشی شده و اسیدیته آن افزایش یابد که این مساله نابودی ویروس را در پی دارد.
وی افزود مدت زمان پیش سرد برای احشا خوراکی دام مانند جگر و دل، به علت پرخون بودن آنها، ۴۸ ساعت است.
این فوق تخصص بیماریهای عفونی با اشاره به اینکه در عید قربان و همچنین در مناسبتهای شادی و عزا، برخی افراد مبادرت به ذبح دام در خارج از چرخه دامپزشکی و کشتارگاهی میکنند و لذا پیش از توزیع و مصرف گوشت، فرایند پیش سرد در مورد لاشه ذبح شده رعایت نمیشود، گفت افراد حتما باید پیش از مصرف این گوشت آن را به مدت ۲۴ ساعت در دمای یخچال نگهداری کنند.
رئیس اداره بیماریهای قابل انتقال میان انسان و حیوان همچنین نسبت به ذبح دام در معابر و حیات منازل هشدار داد و گفت خون و ترشحات دام علاوه بر ویروس مولد بیماری تب کریمه میتواند به بسیاری دیگر از بیماریهای مشترک انسان و حیوان آلوده باشد.
دکتر امیر گفت: گوشت و احشا خوراکی باید پیش از مصرف کاملا مغزپخت شوند.
متخصصان میگویند با رعایت اصول بهداشتی ساده مانند رعایت فرایند پیش سرد و همچنین خرد کردن گوشت تازه خریداری شده با دستکش و پخت کامل گوشت، به راحتی میتوان از بیماری تب کریمه کنگو در امان ماند.