در گفتگو با کارشناسان خودرو بررسی شد؛
اما و اگرهای عرضه خودرو در بورس کالا
دبیر انجمن قطعه سازان می گوید: عرضه خودرو در بورس کالا میتواند قیمت را شفاف کند.
آقای مازیار بیگلو در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار
خبرگزاری صداوسیما، عرضه خودرو در بورس کالا را یکی از راهکارهای شفافیت قیمت خودرو دانست و افزود: عرضه خودرو در بورس کالا را باید از ۲ جنبه نگاه کنیم؛ یکی بحث شفافیت در قیمت و دیگری شفافیت در عرضه است.
به گفته دبیر انجمن قطعه سازان، در مورد شفافیت قیمت خودرو، فعلا عرضه خودرو در بورس کالا به عنوان یک راهکار میتواند کمک کننده باشد چرا که این نوع فروش میتواند در کنار شفافیت قیمت، موجب کاهش التهاب بازار شود، اما در مورد عرضه به بازار، این محصول باید بررسی شود که آیا ساز و کارهایی که استفاده میشود, همان ساز و کاری است که برای مواد اولیه استفاده میشود یا خیر.
بیگلو با بیان اینکه قیمت مواد اولیه خودرو همچون میلگرد و فولاد و دیگر مواد، با عرضه در بورس کالا واقعی شد، گفت: در ساز و کارهایی که در بورس وجود دارد چه از لحاظ قوانین ابطال و معاملات و چه از لحاظ نحوه عرضه کننده و نحوه دریافت کننده، با مشکلات زیادی رو به رو هستیم یعنی قیمت شفاف، اما عرضه شفاف نشده است.
نظر دبیر انجمن قطعه سازان در خصوص عرضه خودرو در بورس کالا این است که این نوع عرضه میتواند قیمت را مشخص کند، مشروط به اینکه نحوه عرضه با ساز و کار مواد اولیه فرق کند یعنی ساز و کار واقعی باشد.
وی با تاکید بر اینکه در هیچ کجای دنیا قیمت گذاری توسط شورای رقابت و عرضه در بورس کالا تعریف نشده است، گفت: راحتترین کار در فروش خودرو، فروش در بازار آزاد است.
چندی پیش، آقای نعمت بخش دبیر انجمن خودروسازان در خصوص، اما و اگرهای عرضه خودرو در بورس کالا گفته بود: باید وزارت صمت اجازه دهد هیئت مدیره خودروسازان قیمت خودرو و روش عرضه را تعیین کنند.
به گفته دبیر انجمن خودروسازان اکنون هم که خودرو در سامانه یکپارچه فروش خودرو و هم در بورس عرضه شده، با توجه به شفافیت عرضه در بورس کالا، بهتر است خودرو در بورس عرضه شود.
آقای نعمت بخش میگوید: اکنون رانت چند هزار میلیاردی از نحوه فروش خودرو در قرعه کشی توزیع میشود که باید جلوی آن را گرفت، همچنین باید جلوی دو نرخی شدن خودرو را بگیریم.
براساس این گزارش؛ از روز چهارشنبه ۲۸ اردیبهشت ۱۴۰۱، خودرو در فهرست عرضه بورس کالا قرار گرفته بود که پیش از این، اعلام شده نباید خودرو در بورس کالا عرضه شود. آقای حسن الهیاری مدیرکل نظارت بر کالاهای فلزی و معدنی سازمان حمایت در نامهای با عنوان درخواست تجدیدنظر در فرآیند پذیرش خودرو به مدیرعامل بورس کالای ایران اعلام کرده بود که باید از عرضه خودرو در بورس کالا ممانعت شود.
پس از آن وزارت صمت در ۱۸ خرداد ۱۴۰۱ جلوی عرضه خودرو در بورس کالا را گرفت؛ آن طور که بورس کالا اعلام کرد، علیرغم آماده سازی زیرساختهای لازم جهت انجام معاملات خودرو در بورس کالا، عرضه خودرو در بورس تعلیق شده است.
پیش از این؛ آقای جعفر قادری، عضو کمیسیون برنامه و بودجه مجلس گفته بود: عرضه خودرو در بورس کالا راهکاری است که به واسطه آن موضوع شفافیت برجسته میشود و امکان بروز دوباره رانت در بازار خودرو از بین میرود. با عرضه خودرو در بورس کالا بخش عمده نگرانیها از بین خواهد رفت، چرا که تمام نقل و انتقالات و میزان خرید و فروش در بستر بورس کالا، شفاف و قابل رصد است.
گزارش مکتوب از فائزه شعبانی اصل؛ تحریریه صنعت و معدن خبرگزاری صداوسیما