انتشارصورتهای مالی بانکها، اصلاح نظام بانکی را به همراه دارد
یک کارشناس اقتصادی اقدام دولت سیزدهم در شفافسازی صورتهای مالی بانکها،را موجب افزایش کارایی و اثربخشی و چابکی نظام بانکی دانست.
به گزارش
خبرگزاري صدا و سيما، به نقل از شبکه اخبار اقتصاد و دارایی ایران (شادا)، کاظم چاوشی،کارشناس پولی و بانکی در مورد شفاف سازی صورتهای مالی بانکهای دولتی بیان کرد: یکی از اصلیترین ایرادها در بحث بودجه بانکهای دولتی، نبود شفافیت بودجه آنهاست.
چاوشی با بیان اینکه تاکنون صورتهای مالی و عملکرد بانکهای مورد نظر، شفاف نبوده است، اضافه کرد: با وجود بهره مندی از منابع و امکانات ارزان کشور (حمایتهای دولتی)، این بانکها فاقد سودآوری لازم بوده اند، همچنین با وجود هزینههای اداری و عمومی نسبتاً بالا و گزارشهای غیر شفاف و ... شاهد انحراف منابع بودجهای و ناکارآمدی بانکهای دولتی هستیم.
این کارشناس پولی و بانکی ادامه داد: انتشار صورتهای مالی بانکها، چراغ شفافیت را در حوزه بانکی روشن کرده است و ادامه این کار اصلاح نظام بانکی را به همراه خواهد داشت.
وی اقدام دولت در شفاف سازی صورتهای مالی بانکها را مثبت ارزیابی و تاکید کرد: این اقدام را میتوان گامی موثر در جلب اعتماد مردم، افزایش کارایی و اثربخشی و چابکی دولت دانست.
این کارشناس پولی و بانکی تصریح کرد: این اقدام همچنین یک چشم انداز کلی از وضعیت دارایی ها، بدهیها و حقوق صاحبان سهام و عملکرد آنها را نشان میدهد و با این عمل، بازار بانکی رقابتیتر میشود و سپردهگذاران با چشمی بازتر و با اطلاعات مالی بیشتر میتوانند در انتخاب بانک عمل کنند.
ابزاری برای کنترل نابسامانیها و اصلاح نظام بانکی
چاوشی بیان کرد: انتشار شجاعانه این صورتهای مالی، شفافیت از دست رفته نظام بانکی دولتی را برمیگرداند و میتوان امیدوار بود که این مساله ابزاری برای کنترل همه نابسامانیهای سالهای اخیر، چالشها و... باشد و راه را برای اصلاح نظام بانکی هموارتر سازد.
وی افزود: بهبود نسبت کفایت سرمایه، کاهش زیان انباشته و کاهش مطالبات معوق به واسطه انتشار فهرست ابربدهکاران بانکی، از تأثیرات مثبت بر عملکرد آتی بانکهای دولتی خواهد بود.
این استاد دانشگاه با بیان اینکه شفاف سازی صورتهای مالی منجر به ارزیابی بانکهای دولتی از خود و بانکهای رقیب خواهد شد، ادامه داد: این موضوع باعث افزایش رقابت و بالا بردن کارایی و بهره وری بانکهای دولتی میشود. وی خاطر نشان کرد: بانکهای دولتی نیز در معرض ارزیابی توسط سپرده گذاران بالقوه و بالفعل و همچنین فعالان اقتصادی قرار میگیرند و این امر در نهایت به چابکی دولت و بهبود عملکرد بانکهای مذکور منجر میشود.
شفافسازی راهکاری برای مبارزه با فساد
این کارشناس پولی و بانکی با اشاره به اینکه یکی از دغدغههای اصلی مردم، میزان اطلاع از وضعیت بانکهای دولتی از بعد دارائی، بدهی، درآمد و هزینه آنهاست، گفت: دولت با انجام شفاف سازی، دغدغههای مردم را در این خصوص کاهش میدهد، زیرا سرمایه گذاران به راحتی میتوانند میزان کسب درآمد و هزینه کرد آنها را در صورتهای مالی مشاهده و همچنین میتوانند مصرف منابع دریافتی را ردیابی کنند.
وی تاکید کرد: دولت با انجام این کار، خود را به عنوان خدمتگزار و حامی مردم معرفی میکند و فرهنگ شفافسازی و مبارزه با فساد را که همواره مورد تاکید رئیس جمهور بوده است را در جامعه گسترش میدهد. این کارشناس پولی و بانکی افزود: با این اقدام، شبهه ناکارآمدی بانکهای دولتی در میان افکار عمومی از بین خواهد رفت و اعتماد عموم در خصوص سرمایه گذاری و یا دریافت تسهیلات از بانکهای دولتی باز خواهد گشت.
چاوشی ادامه داد: اطلاعات پایه، مفید و شفافی از عملکرد واقعی بانکهای دولتی در اختیار عموم و استفاده کنندگان از صورتهای مالی شفاف قرار میگیرد تا بدین وسیله، بتوانند تصمیمات درست و منطقی در خصوص سرمایه گذاری احتمالی در صورت ورود به بازار سرمایه اتخاذ کند. وی اضافه کرد: مشخص خواهد شد که بانکها از چه محلی درآمد کسب کرده و آن را در چه محلی مصرف میکنند. میزان منابع و مصارف بانکها را به وضوح مشخص میسازد و میزان کسری و مازاد سود پرداختی به راحتی برای مردم قابل پیگیری است.
این کارشناس پولی و بانکی با خاطر نشان کردن اینکه نرخ موثر سود پرداختی برای دولت و مردم به وضوح نمایان میشود، افزود: میزان مطالبات سوخت شده و هزینه مطالبات مشکوک الوصول برای مردم و دولت مشخص و قابل پیگیری خواهد شد.
به گفته چاوشی، مشخص شدن اطلاعات بدهکاران بانکی در یادداشت تسهیلات و تعهدات کلان و مرتبط، مشخص شدن ریسکهای مترتب بر صنعت بانکداری، روشن شدن وضعیت دارایی و بدهیهای ارزی، میزان بدهی بانکها به صندوق بازنشستگی، مشخص شدن نسبت کفایت سرمایه برای مردم و میزان بدهی دولت به بانکها یا بالعکس، بالا رفتن رقابت و بهبود شفافیت و الزام مدیران بانکهای دولتی به پاسخگویی از دیگر مزایای شفاف شدن صورتهای مالی بانکها است.