پخش زنده
امروز: -
با آمدن فصل گرما یکی از تفریحهای مردم هم آب تنی و شنا در رودخانهها و سدهای منطقه است؛ این در حالی است که شرکت آب منطقهای آذربایجانغربی شنا در مخازن سدها را ممنوع اعلام کرده است.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز مهاباد، از آغاز امسال تاکنون سه نفر بر اثر غرقشدگی در مهاباد جان خود را از دست دادهاند. مرد 50 ساله، کودک 7 ساله و چند روز پیش هم مرد 74 ساله دیگری به این موارد اضافه شد.
اینها تنها قربانیان سد مهاباد و رودخانههای منطقه در سه ماه گذشته هستند. به این آمار باید غرق شدن دو جوان در سد سردشت را هم که هنوز جسدشان پیدا نشده است اضافه کرد. البته در دیگر شهرهای منطقه هم هرازگاهی اخبار مربوط به غرق شدن افراد منتشر میشود. مثل خبر چند روز پیش مبنی بر غرق شدن جوان میاندوآبی در سد حسنلوی نقده یا غرق شدن کودک شش ساله در زرینه رود میاندوآب.
سد مهاباد نزدیکترین سد به شهر در سطح جهان محسوب میشود که جاذبهای گردشگری برای مردم شهر و البته بسیاری از مسافرانی است که به این شهر سفر میکنند. با گرم شدن هوا بسیاری از مردم و گردشگران دوست دارند تا در این نگین فیروزهای شهر تنی به آب بزنند و برای چند دقیقه هم که شده از گرما خلاص شوند.
اما همین تفریح به ظاهر ساده و بیخطر گاهی به قیمت جان و داغدار شدن خانوادهای تمام میشود.
آخرین قربانی سد مهاباد مردی 74 ساله بود که عصر یکشنبه 12 تیر ماه هنگام شنا غرق شد و باتوجه به آشنا نبودن با فنون شنا جان خود را از دست داد. جسد این مرد که روی آب شناور بوده توسط مردم و نیروهای امدادی از آب بیرون کشیده شد.
کمال آهمند مسئول فوریتهای پزشکی شهرستان مهاباد میگوید: متاسفانه با وجود حضور نیروهای اورژانس و انجام عملیات احیا، فرد غرق شده جان خود را از دست داده بود.
قربانی قبلی دریاچه سد مهاباد در سال جاری هم مردی حدودا 50 ساله بود که اواخر فرودین ماه دچار حادثه شد. این فرد که با خانواده در کنار سد مهاباد حضور داشت، اقدام به شنا میکند که به علت نداشتن مهارت کافی در شنا غرق میشود.
رئیس سازمان آتش نشانی وخدمات ایمنی شهرداری مهاباد، سکته قلبی و یا عدم آشنایی کافی با فنون شنا و بالا آمدن سطح آب و گیر کردن در بین شاخههای درختان غرق شده در آب را علت غرق شدن این فرد اعلام کرده بود.
امسال بارندگیها در مقایسه با پارسال بهتر بود و به همین علت آب دریاچه سد مهاباد هم وضعیت مناسبی داشت و در بعضی از روزهای ابتدایی سال هم حجم سد مهاباد تقریبا پر شده بود.
احمدی رئیس سازمان آتشنشانی مهاباد همین مسئله را یکی از عوامل مؤثر در غرق شدن افراد عنوان کرده و میگوید: افزایش سطح آب، می تواند باعث احتمال لغزش سنگ و یا سستی زمینهای حاشیه سد مهاباد شود و از طرفی دمای پایین آب و سرما میتواند منجر به بروز سکته قلبی شود، لذا به شهروندان هشدار میدهیم از هرگونه شنا در سد مهاباد و یا رودخانهها جدا خودداری کنند.
غرق شدن کودکی در رودخانه حادثه دیگری بود که 13 اردیبهشت امسال خبر آن منتشر شد. دختر بچه 7 سالهای برای رفتن به مزرعه اقدام به عبور از عرض رودخانه در روستای کوتر مهاباد میکند. با توجه به عریض بودن رودخانه و البته شدت جریان آب، کودک دچار حادثه شد و جریان آب او را با خود برد. پیکرش را نیروهای مردمی از آب بیرون کشیدند.
بخشدار مرکزی مهاباد گفت: این کودک را نیروهای مردمی از آب گرفتند و با نتیجه بخش نبودن عملیات احیا، جسد وی به بیمارستان مهاباد منتقل شد.
بیژنفر افزود: به دلیل طولانی بودن عرض رودخانه و حجم بالای آب، امکان استفاده از پلهای سنتی برای دسترسی به آنسوی رودخانه میسر نیست و باید با اعتباری ویژه پل بتنی استاندارد در این روستا احداث شود.
بی توجهی به علائم و هشدارهای ممنوعیت شنا در سد مهاباد، از آغاز امسال تاکنون، 2 نفر را به کام مرگ کشانده و یک نفر هم در رودخانه غرق شده است.
سد مهاباد تأمین کننده آب شرب شهر است، شنا کردن در آن برای جلوگیری از ورود آلودگی به آب ممنوع اعلام شده است.
رئیس سد و نیروگاه مهاباد میگوید شنا در سد مهاباد ممنوع است و در صورت بروز هرگونه اتفاق شرکت آب منطقه در قبال آن هیچ مسئولیتی ندارد.
رحمانی معتقد است که بسیاری از افراد، سد را مشابه استخرها می دانند درحالی که در لایههای پایینی آب سدهامکش وجود دارد و رهاسازی آب در ایام تابستان هم به این مکش اضافه میکند و خطر کشش و غرق شدن را افزایش میدهد.
رئیس سد مهاباد هم مانند دیگر کارشناسان معتقد است که آشنا نبودن جوانان و نوجوانان با فنون شنا یکی از علل اصلی غرق شدن افراد در مخازن سدها است. مشکلات قلبی برخی از افراد و گرفتگی عضلات را هم باید به عوامل غرق شدن در سد اضافه کرد.
رحمانی با اشاره به نصب 17 تابلوی هشدار درباره ممنوعیت شنا در سد مهاباد گفت: بارها در رسانهها به شهروندان هشدار داده شده که از شنا در سد خودداری کنند چون در صورت بروز اتفاق هیچ مسئولیتی متوجه شرکت آب منطقه نیست.
یکی از راهکارهایی که در سالهای اخیر برای جلوگیری از غرق شدگی در سد پیشنهاد شده بود، ایجاد قسمت خاصی در محدوده سد بود که کف آن ماسهای باشد و برای شنا مشخص شود که با حضور نیروهای هلال احمر و دیگر نیروهای خدمات رسان شنا فقط در آن محدوده آزاد باشد.
اما این پیشنهاد هم باتوجه به مصرف آشامیدنی آب سد مهاباد تاکنون موافقتی درپی نداشته و عملیاتی نشده است.
از سوی دیگر با فروکش کردن کرونا در کشور، استخرهای ورزشی و تفریحی هم کم کم فعالیت خودشان را از سر گرفتهاند. اما بسیاری از مردم توان پرداخت هزینههای شنا در استخرها را ندارند. هر سانس استخر در شهری مثل مهاباد حدود 50 هزار تومان است و همین مسئله موجب شده تا برخی افراد شنا در سد مهاباد یا رودخانه های اطراف را به شنا در استخر و هزینههای آن ترجیح دهند و خطرات ناشی از آن را هم به جان بخرند.
فنس کشی اطراف سد هم یکی دیگر از راهکارها برای جلوگیری از شنا کردن و غرق شدگی در است که گاهی در نشستهای مسئولان شهر مطرح شده است.
اما باوجود همه راهکارها، هشدارها و اعلام خطرها هنوز افرادی بدون توجه به همه اینها هر روز در دریاچه سد مهاباد یا رودخانههای منطقه اقدام به شنا میکنند. باتوجه به نزدیک بودن سد به منطقه مسکونی، جلوگیری از ورود افراد به دریاچه سد دشوار است و به نظر می رسد تنها راه این است که مردم خودشان از بروز اتفاقات تلخ جلوگیری کنند و حداقل در مناطقی که عمق آب کم و قابل رویت است شنا کنند.