پخش زنده
امروز: -
جمعیت گونه های کل، بز، قوچ و میش در استان های زاگرسی به دلیل تخلفات مربوط به صید و شکار نگران کننده است.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما به نقل از پایگاه اطلاع رسانی سازمان حفاظت محیط زیست، معاون محیط زیست طبیعی و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست با اشاره به اهمیت شمارش سالانه جمعیت گونههای برجسته حیات وحش، اظهار کرد: جمعیت آهوی ایرانی و جبیر با کاهش روبرو بوده و بیشترین کاهش جمعیت آهو مربوط به پناهگاه حیات وحش موته در استان اصفهان است.
حسن اکبری افزود: در سراسر کشور حدود ۱۱۱ هزار رأس قوچ و میش شمارش شده اند که بیش از یک ششم کل جمعیت این گونهها در استان تهران هستند و این نشان میدهد اولاً زیستگاههای طبیعی اطراف تهران، زیستگاههای ارزشمندی هستند و تلاش همکاران محیط زیست تهران برای حفاظت از ذخیره ژنی قوچ و میش قابل تقدیر است، ثانیاً مردم استان تهران از نظر فرهنگ رعایت حقوق حیوانات در سطح بالایی هستند و نمیشود این موضوع را انکار کرد.
اکبری ادامه داد: پس از استان تهران، استانهای خراسان رضوی، گلستان، اصفهان، سمنان و خراسان شمالی بالاترین جمعیت قوچ و میش کشور را در خود جای داده اند.
وی یادآور شد: در کل کشور حدود ۸۰ هزار رأس کل و بز شمارش شده و بیشترین جمعیت آن در استانهای یزد، کرمان، فارس، اصفهان، البرز، سمنان و تهران هستند.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با بیان اینکه زاگرس بهترین زیستگاههای کشور را برای کل و بز و قوچ و میش دارد، یادآور شد: در گذشته جمعیت بسیار بالایی از این دو گونه در زاگرس وجود داشت و بالطبع، جمعیت طعمه خوارانی مثل پلنگ نیز در این منطقه زیاد بود، اما امروز شرایط کاملاً برعکس شده و کاهش جمعیت این دو گونه اصلی در زاگرس نگران کننده است.
اکبری خاطرنشان کرد: در بخشهای مهمی از استانهای زاگرسی مثل کردستان، کرمانشاه، ایلام، لرستان، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال بختیاری و فارس که مردم علاقه ذاتی به تفنگ دارند و از قدیم، شکار یکی از علائق و مهارتهای مردمان این مناطق بوده، به شدت به فرهنگ سازی برای پیشگیری از تخلفات مربوط به صید و شکار نیاز داریم.
وی با بیان اینکه بیشترین جمعیت آهوی کشور در استانهای اصفهان، خراسان شمالی، بوشهر و خراسان رضوی قرار دارد، گفت: متأسفانه خیلی از استانهای کشور که از دیرباز آهو داشتند، چندین دهه است که دیگر آهو ندارند و در مابقی استانها هم جمعیت این گونه کم شده است.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست ادامه داد: براساس سرشماری، تعداد کل آهوی ایرانی در کشور حدود ۲۴ هزار رأس است.
اکبری با اشاره به وجود برخی نگرانیها درباره جمعیت گونه جبیر در کشور، تصریح کرد: احیای جمعیت جبیر بسیار سختتر از آهو اتفاق میافتد.
وی اضافه کرد: جمعیت آهوی ایرانی و حتی کل، بز، قوچ و میش به محض این که شرایط زیستگاهی مناسبی پیدا کنند، رشد چشمگیری پیدا میکند، اما احیای جمعیت جبیر به دشواری صورت میگیرد در عین حال در کل کشور حدود ۳۰۰۰ رأس جبیر داریم که عدد درشتی نیست.
معاون سازمان حفاظت محیط زیست با تأکید بر اهمیت حفظ تنوع ژنتیکی حیات وحش کشور یادآور شد: شاید برای برخی این سؤال به وجود بیاید که وقتی ما جمیعت قوچ ومیش را در پنج استان داریم، چه ضرورتی دارد که با صرف هزینه سنگین، جمعیت این گونه را در دیگر استانها هم احیا کنیم؟ در پاسخ باید گفت جمعیت قوچ و میش البرزشرقی با قوچ و میش البرز غربی از نظر ژنتیکی تفاوتهایی دارند؛ یا قوچ و میش شمال شرق کشور با شمال غرب کشور کاملاً متفاوت هستند و ضرورت دارد همه این جمعیتها حفظ شوند.