پخش زنده
امروز: -
رئیس سازمان سنجش آموزش کشور با اشاره به آخرین وضعیت روند برگزاری کنکور ۱۴۰۱ از شناسایی ۱۲ شبکه تخلف در کنکور ۱۴۰۱ و دستگیری بیش از ۴۸۰ داوطلب متقلب خبر داد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما دکتر عبدالرسول پورعباس در برنامه صف اول شبکه یک سیما درباره کنکور سراسری ۱۴۰۱ و روند برگزاری آن گفت: فرآیند آزمون سراسری یک ساله است و شامل مرحله قبل از آزمون، روز آزمون و بعد از آزمون است. مرحله اول قبل از آزمون مرحله تولید سوال است که از بانک سوال استخراج میشود و دفترچههای متعدد را تشکیل میدهد.
پورعباس اظهار داشت: فرآیند طراحی سوال فرآیند سنگینی است. افراد در قرنطینههای طولانی و سخت هستند و سوالات باید از دقت لازم برخوردار باشند. فرد سوال را تولید میکند و میفرستد و بعد ممیزی میشود و در این مرحله تنها بانک را تامین میکند. افرادی که از بانک سوال بر میدارند متخصصان آزمون هستند که از بانک سوال بر میدارند و در قرنطینه بسر می برند.
وی گفت: ما یک دوره چاپ داریم که افراد به مدت ۶ ماه در قرنطینه هستند هم طراحی یعنی دفترچه سازی دارند و استخراج میکنند و بسته بندی میکنند. امسال سه پاسخنامه و دفترچه داشتیم و ۴.۵ میلیون دفترچه تولید کردیم. این دفترچهها با نظام هوشمندی باید به ۲ هزار و ۹۰۰ مرکز برسد. دفترچه از تهران که حرکت میکند میرود و در جای خودش قرار میگیرد.
رئیس سازمان سنجش اضافه کرد: ۱۲۴ هزار نفر در روند آزمون حضور دارند. بسته بندی اولیه برای شهرها ارسال میشود و بسته بندی ثانویه تحت نظارت نیروهای حفاظتی صبح آزمون در شهرستانها باز میشود و بسته بندی سوم در حوزهها باز میشود که باز هم سوالات مشخص نیست و لایه نهایی بسته جلوی داوطلب باز میشود. پس تا لحظهای که داوطلب بسته را باز میکند هیچ کس نمیتواند دفترچه را ببیند.
وی گفت: مرحله دوم هم زمان برگزاری آزمون بود. وزارتخانههای زیادی درگیر کنکور بودند. از وزارت کشور تا وزارت آموزش و پرورش و سایر مراکز امنیتی و حفاظتی و شرکتهای حمل و نقل حتی کمک کردند. تشکر ویژه از وزارت نیرو داریم که این چند روز حوزهها با قطعی برق مواجه نشدند.
پورعباس اضافه کرد: مرحله سوم هم قرنطینه دوم است که قرائت پاسخنامه است. پاسخنامهها امانت داوطلبان نزد ما است. ما امسال تصمیم گرفتیم که هر فرد سه پاسخنامه داشته باشد. چند دستگاهی که داشتیم برای قرائت این تعداد پاسخنامه کافی نبود و به همین منظور دستگاههای جدید خریداری شد.
امکان تقلب به معنای افشای سوالات قبل از آزمون ، وجود ندارد
وی درباره تقلب در کنکور سراسری گفت: همه آزمونها تقلب دارند. تقلب به معنای افشای سوالات یعنی اینکه قبل از آزمون به سوالات دسترسی داشته باشند، در کشور امکان ندارد. تا اینجا میتوان قسم خورد که تا حالا اتفاق نیافتده است. تا جلسه آزمون هیچ کس سوالات را ندیده است.
رئیس سازمان سنجش گفت: در سالهای اخیر تقلب با کمک تکنولوژی سر جلسه آزمون اتفاق می افتد. اکنون تقلب این است که سوالات را با عکس میفرستند بیرون و آنجا سوالات حل می شود و به وسیله کیتهای الکترونیک سعی دارند پاسخ را به داوطلب برسانند.
وی گفت: آزمونهای چهارشنبه و پنجشنبه حساسیت چندانی نداشت و فقط یک عکس مخابره شد. دلیل حساسیت آزمون روز جمعه این بود که رشته پزشکی یکی از مشاغل مورد اقبال داوطلبان است و امسال ۹۶۰۰ نفر پزشکی ظرفیت دارند و برخی حاضرند میلیاردی خرج کنند حتی از مسیر ناصواب که به این رشته پزشکی برسند. به همین دلیل آزمون جمعه حساسیت ویژهای داشت.
انتظار داشتیم که عکس از جلسه آزمون بیرون بیاید
پورعباس گفت: انتظار داشتیم که عکس از جلسه آزمون بیرون بیاید. ابزار عکس گرفتن و ارسال آن خیلی پیچیده است و هنوز ابزاری نداریم که بتوانیم آن را کشف کنیم. ۱۲ شبکه بزرگ را شناسایی کردیم و این شبکهها شناسایی شدند و تیمهای حفاظت و امنیت توانستند آنها را بگیرند. یک مورد از این شبکهها توانست بعد از آزمون عکس را بیرون بفرستد و سوالات را پخش کرد. البته ما انتظار داشتیم و تدبیری اندیشیدیم که پاسخنامه در زمان کمتری در دست داوطلب باشد که این شبکهها نتوانند پاسخ را ارسال کنند.
با سیگنال یاب تاکنون بیش از ۴۸۰ نفر را دستگیر کرده ایم
وی گفت: همانطور که دیدید این ابزارهای تقلب الکترونیکی ابزارهای بسیار ریزی به اندازه نخود و یا اندازه پاککن هستند. تجهیزاتی که داوطلب دارد خاموش میماند و لحظهای که سینگال ارسال میشود تجهیزات به طور خودکار روشن میشود. از ساعت ۱۰ تا ۱۲ همه عوامل با سیگنال یاب در تمام حوزهها درگیر بودند و همه داوطلبان متخلفی که میخواستند پاسخ را بگیرند، شناسایی کردیم و تاکنون بیش از ۴۸۰ نفر را دستگیر کرده ایم.
رئیس سازمان سنجش یادآور شد: اولین عکس بعد از ساعت ۹ و نیم بیرون آمد. ولی عوامل بیرونی این متقلبین ساعت ۹ و ۴۵ دقیقه میخواستند سیگنال پاسخ را به داوطلبان ارسال کنند، ولی از آن زمان هر تلاشی که کردند که پاسخها را ارسال کنند سیگنال یابی که ما استفاده کردیم توانست آنها را پیدا کند. این افراد یک تا ۱۰ سال از آزمون محروم میشوند.
وی اضافه کرد: برخی میگویند این متقلبان ۵۰۰ تا ۶۰۰ نفر بوده اند و شما ۴۰۰ نفر آنها را گرفته اید. ما آن کلیدی که داشت از بیرون مخابره میشد را هم داریم و تمام پاسخنامهها قرائت میشود و اگر ارتباطی بین کلید تقلبی و پاسخنامه فردی مشاهده شود آن داوطلب هم شناسایی میشود. این کار به صورت مقایسهای تکنیکی انجام میشود.
پورعباس اظهار داشت: ما تمام انرژی خود را گذاشتیم و تمام عوامل اجرایی ۱۵ شب نخوابیدند و قرائت پاسخنامه هم با پیشرفتهترین ماشین در دنیا انجام می شود و نمیگذاریم حتی یک مورد حقی ناحق شود.
وی گفت: چندین پروسه هم پیگیری میکنیم که از سوابق تحصیلی تا شرایط فرد را در نظر میگیریم.
رئیس سازمان سنجش درباره روند انتخاب سوال برای کنکور گفت: افرادی که در قرنطینه هستند ۳۹ روز رنگ آفتاب را ندیدند و حتی هیچ ارتباطات رادیویی هم وجود ندارد. اینها زحمت میکشند که حقی ناحق نشود.
علت بارگذاری دیرهنگام دفترچه سوالات کنکور
وی گفت: در سالهای گذشته دو دفترچه عمومی و دفترچه اختصاصی را بعد از آزمون بارگذاری میکردیم. میخواستیم در کنکور ۱۴۰۱ دفترچهها را بارگذاری کنیم، ولی نیروهای حفاظتی امنیتی توصیه کردند با توجه به فعالیت ویژهای که متقلبان برای گروه تجربی داشتند، دفترچه در سایت قرار نگیرد، چون مونتاژ میشود.
پورعباس اضافه کرد: از همین رو ساعت ۱۱:۳۰ دقیقه دفترچه عمومی گروه علوم تجربی ساعت ۱۱:۳۶ دقیقه دفترچه اختصاصی شماره ۲ و ساعت ۱۲:۴۵ دفترچه اختصاصی شماره ۳ و ساعت ۱۳:۱۵ دقیقه دفترچه بهیاری و در این فاصله دفترچههای گروههای هنر و ریاضی و انسانی را هم بارگذاری کردیم. چون بخش اصلی داوطلبان در سر جلسه بودند. چند ۱۰ میلیون بار دفترچههای کنکور دانلود شد و مورد استفاده قرار گرفت.
وی گفت: ما بیش از ۷ هزار صحت سنجی موبایل انجام دادیم، چون ممکن بود برخی از داوطلبان فقط با نیت خاصی در آزمون شرکت کرده باشند. کار پیچیده و سنگینی انجام شد. وقتی سه پاسخنامه را برای هر گروه آزمایشی اجرا کردیم فرصت استفاده از ارسال پاسخ از بیرون را از متقلبان گرفتیم و در این زمینه سیگنال یاب هم بسیار بسیار کمک کرد. جوانان نخبه این دستگاه را ساخته اند و مطمئن هستم که کشورهای دیگر هم خواهان این دستگاه خواهند بود.
برای پیشگیری از تقلب در کنکور باید به سمت آزمونهای الکترونیک برویم
رئیس سازمان سنجش گفت: ما هم میدانیم که طرف مقابل هم بیکار نمیشیند. ما باید برویم به سمت برگزاری آزمونهای الکترونیک. آزمون الکترونیک به این شکل است که هر داوطلب برای هر پاسخ یک پاسخنامه خواهد داشت و در محیط تحت کنترل به سوالات پاسخ میدهد و آزمون به صورت ترکیبی از آنلاین و آفلاین خواهد بود و امکان حمله سایبری به آن وجود ندارد. ما این آزمون را طراحی کردیم و اولین آزمون ملی به شکل الکترونیک آزمون سنجش زبان فارسی برای دانشجویان خارجی است که به زودی برگزار میشود.
وی از استاندار هرمزگان به دلیل هماهنگی برای برگزاری کنکور در شرایط زلزله استان هرمزگان تشکر کرد.