پخش زنده
امروز: -
قلعه خشتی روستای هنجن یکی از آثاری تاریخی دیدنی در استان اصفهان است که سالهاست مورد بیتوجهی متولیان قرار گرفته و اکنون رو به ویرانی میرود.
قلعه هنجن نطنز، مربوط به دوره سلجوقیان به بعد است و در شهرستان نطنز، روستای هنجن واقع شده، این اثر در تاریخ ۲۵ اسفند ۱۳۷۹ با شمارهٔ ثبت ۳۴۷۹ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
قلعه هنجن یکی از بناهای خشتی ارزشمند نزدیک ابیانه در ۲۰ کیلومتری شمال غرب نطنز واقع شده است که در قرن هشتم هجری شمسی ساخته شده است. قلعه تاریخی هنجن روی تپهای مشرف بر روستای هنجن و باغهای سرسبز اطراف آن بنا شده است.
قلعه هنجن حدود ۱۰۰ اتاق دارد و در گذشته به عنوان پناهگاهی در مقابل حملات اقوام مختلفی، چون مغولها و افغانها به شمار میرفته است. یکی از دلایل زیبایی این بنا، موقعیت آن است که بر بالای یک تپه واقع شده و چشمانداز بینظیری به روستا و باغهای اطراف دارد که در فصول مختلف به انواع رنگها درمیآیند و هر بینندهای را به خود جذب میکنند.
وسعت و ابهت قلعه هنجن، از ورای جاده هم کاملا به چشم میآید. این بنا حدود ۲۶۰۰ متر مربع مساحت دارد و اگر زیرزمین را هم جزو طبقات حساب کنیم، در چهار طبقه ساخته شده است. البته طبقات بالا در طول زمان دچار نابودی و خسارت زیادی شدهاند. سقف بعضی از اتاقها، خشت ضربی و برخی هم چوبی است. درهای موجود در این بنا هر کدام به شیوه متفاوتی ساخته شده اند. بعضی از آنها یکلنگه با قفلهای چوبی و بعضی از آنها دولنگه با قفلهای آهنی و چوبی قرار دارند. همچنین ورودیهایی کوتاه هستند که برای ورود مجبور به خم شدن هستید.
در زیرزمین این بنا، تونلی به به طول ۲۵۰ متر قرار دارد که در میانه آن به یک دو راهی میرسید. یک راه به سمت «کشوره» میرفت که مکانی است در هنجن و راه دیگر به «برهل» میرسید که مکانی است در کنار قلعه هنجن. کاربرد این تونل در قدیم بسیار جالب است و گفته میشود که از راه اول برای رساندن اخبار مهم در مورد منطقه یا دشمنانی که قصد حمله داشتهاند، استفاده میشد.برای پیش بینی در مواقع کمبود آب از مسیر دوم برای آوردن آب از «کومه برهل» به داخل قلعه استفاده میشد.
در واقع این مسیر به سرچشمه آن آب قنات «درب گنبد» می رسیده است. ارتفاع دیوار های قلعه به ۱۰ متر می رسد که راه را برای ورود دشمنان سخت می کرده است. برای جلوگیری از ورود دشمنان در قسمت ورودی قلعه هم از روش ویژهای استفاده میشد. به این ترتیب که در این قسمت، چوبی با یک روکش آهنی وجود دارد که با میخهای بزرگی به در نصب شده است و چون طول میخها از ضخامت در بیشتر است، پس از نصب این روکش آهنی، قسمت اضافی میخها را پشت در خم میکردند تا دشمنان موفق به درآوردن این روکش نشوند و داخل نیایند.
شهروند خبرنگار ما با ارسال فیلم درخواست رسیدگی به این موضوع را دارد.