پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب
حمام تاریخی و قلعه رشید الدوله واقع در روستای دورباش شهرستان تکاب، با بیش از ۳۰۰ سال قدمت باز مانده از دوران قاجار در آستانه تخریب قرار دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز آذربایجان غربی،این دو بنای تاریخی با قدمتی بالای ۳۰۰ سال در روستای دورباش شهرستان تکاب واقع شده متاسفانه در آستانه تخریب کامل قرار دارد. نکته قابل تأمل اینکه تابلو این اثر فاخر باستانی نیز رنگ و رو رفته است و نشانگر عدم توجه جدی به این اثر باستانی و تاریخی است.
قلعه اربابی رشید الدوله مربوط به خان ایل افشار از حکمرانان ایل افشار در دوره قاجار است که بیش از ۳۰۰ سال قدمت دارد و متاسفانه در حال نابودی کامل است.
حمام تاریخی این روستا نیز در جوار این قلعه اربابی بیش از ۸۰ درصد تخریب شده و با قدمت ۳۰۰ ساله در حال نابودی کامل است و میراث فرهنگی نسبت به حفاظت و مرمت از آن اقدامی انجام نداده است .
پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب پیگیری روند بازسازی حمام و قلعه تاریخی رشیدالدوله در تکاب
در اخبار سیمای پنجشنبه نهم تیر ماه ۱۴۰۱ معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی همراه بخش پیگیری خبر بود تا به سوالات مطرح و مطالبات مردم تکاب در این زمینه پاسخ دهد.
آقای فرازی با اشاره به اینکه این آثار تاریخی در دوران حیات خود جزو مجموعههای مهم تاثر گذار در نطقه بوده و در زمینی به مساحت ۴ هزار متر مربع محصورو دارای تزئیات آینه کاری و گچکاری نفیسی است.
ویبا بیان اینکه این مجموعه باهدف حفاظت و صیانت در فهرست آثار ملی ثبت شده است افزود: پس از انقلاب اسلامی سپاه پاسداران در این مجموعه پایگاهی ایجاد کرده بود و بعد به جمعیت هلال احمر واگذار شده است.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی افزود: براساس ماده ۹۸ قانون ششم توسعه هر دستگاهی موظف است بناهای تاریخی در اختیار را با اعتبارات داخلی خود و زیر نظر میراث فرهنگی مرمت کند و از آنجائیکه مالکیت این مجموعه در اختیار جمعیت هلال احمراستان است مذاکره و جلساتی با متولیان این نهاد برگزار کردیم تا برای اقدامات مرمتی زیر نظر میراث فرهنگی تامین اعتبار کنندکه البته تا این زمان اقدامی نشده است.
فرازی در بخش دیگری از سخنانش گفت: البته بخشهایی از این مجموعه به ویژه قسمت شاه نشین که در اثر آتش سوزی خسارت دیده بود با اعتبار ۵۰۰ میلیون تومان و در سه فصل کاری از سوی میراث فرهنگی استان مرمت موقت و اضطراری شده است، اما با توجه به وسعت بالای مجموعه و تعهدات قانونی مالک کنونی مرمت و ساماندهی کامل این آثار تاریخی نیازمند همکاری و تامین اعتبار از سوی جمعیت هلال احمراستان است
{$sepehr_media_۸۲۰۰۲۹۶_۴۰۰_۳۰۰}
مدیر کل میراث فرهنگی گردشگری و صنایع دستی آذربایجان غربی نیز درخصوص آثار تاریخی در شرف تخریب تکاب گفت:
قلعههای اربابی ساعد سلطان تکاب و میرپنج روستای دورباش دو قلعه تاریخی شهرستان تکاب هستند که تحت مالکیت هلال احمر قرار دارند با این حال میراث فرهنگی به جهت صیانت از مواریث تاریخی علیرغم ممانعتهای هلال احمر اقدام به ثبت ملی این دو بنای تاریخی نمود که از دخل و تصرفهای غیر اصولی و تخریبها و تغییر کاربریهای فضاهای تاریخی بعنوان فضای اداری این بناها جلوگیری نماید.
جلیل جباری افزود:، اما مالکیت هلال احمر بر این دو بنا و عدم تخصیص اعتبار لازم جهت حفاظت و مرمت آن توسط مالک طبق قوانین موجود که هزینه حفاظت و مرمت بناهای تاریخی ثبت ملی با مالکین بناها و زیر نظر کارشناسان میراث فرهنگی بایستی انجام پذیرد، تا کنون اعتباری توسط مالک هزینه نگردیده است.
وی درادامه گفت: با این حال اداره کل میراث فرهنگی استان در پی کوتاهی مالک در حفاظت از ملک خود، به دلیل اضطراری بودن حفاظت این بناها اعتباری بالغ بر ۷ میلیارد ریال برای هر دو قلعه هزینه کرده تا از تخریب بیش از پیش آنها جلوگیری نماید.
جباری با بیان اینکه این دو قلعه از ظرفیتهای های مهم شهرستان تکاب هستند که جمعیت هلال احمر نه با واگذاری آنها به میراث فرهنگی موافقت میکند نه وظایف مالکانه خود را در حفظ و نگهداری بناها را به درستی انجام میدهدافزود: در صورت واگذاری این قلعهها میتوان با تبدیل آنها به موزه و مراکز اقامتی سنتی گام موثری در رونق گردشگری شهرستان تکاب برداشت.