پخش زنده
امروز: -
رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: مالچهای مختلف برای مقابله با بیابان زایی مورد بررسی قرار میگیرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز خراسان جنوبی، یوسفی گفت:در خراسان جنوبی بیش از ۲۰ تن در هکتار در سال فرسایش بادی داریم که تبعات زیست محیطی زیادی به دنبال دارد، بر این اساس با هدف پایداری و ثبات حوزه آب، خاک و گیاه طرحهای بیابانزدایی و مقابله با کانونهای بحرانی فرسایش بادی در استان اجرا میشود و در این راستا گامهای بزرگی تا کنون برداشته شده است.
وی افزود:یکی از طرحهایی که برای مقابله با بیابانزایی در مناطق خاص و بحرانی در دستور کار قرار گرفته استفاده از انواع مالچهای مناسب و هم راستا با محیط زیست از انواع مالچهای امولسیونی گرفته تا مالچ سنگ ریزهای و پلیمری میباشد که در برخی از مناطق کشور به صورت پایلوت اجرایی شده است.
رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: برای استفاده از هر طرح مقابله با بیابان زایی ابتدا باید شرایط محیطی بیابانهای آن منطقه مورد بررسی قرار گیرد.
یوسفی افزود: ابتدا باید تعریف درستی برای مقابله با بیانزایی داشته باشیم و در مرحله بعد با شناختی که از منطقه درباره نوع خاک، میزان وزش باد و شدت فرسایش به دست میآوریم، سپس اقدامات لازم برای کنترل فرسایش بادی وکاهش خسارات اعم از زیست محیطی، کشاورزی و ... در دستور کار قرار میگیرد.
وی با اشاره به راهکارهایی که برای جلوگیری از گسترش بیابان انجام میشود گفت: کاشت گونههای مقاوم و متناسب با مناطق خشک و شوری خاک و آب از جمله تاغ، قره داغ، رمس، عجوه، اسکنبیل و... پخش سیلاب، تعادل دام و مراتع برای حفاظت از پوشش گیاهی احیای شوره زارها و... بخشی از راهکارهای جلوگیری از گسترش بیابان است.
رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: یکی از مهمترین مواردی که میتواند به فعالیتهای مقابله با بیابانزایی شتاب بخشد، همراهی تنگاتنگ مراکز علمی استان با این اداره کل است که این مهم در حال حاضر با توجه به شدت بحران خشکسالی و به تبع بیابانزایی بیش از پیش احساس میگردد.
یوسفی گفت: اجرای ابتکاراتی مانند بادشکنهای غیر زنده و زنده در تپههای ماسهای و استفاده از مالچ اعم از امولسیونهای نفتی و سنگریزهای و پلیمری یکی از ابتکارات سازمان منابع طبیعی و آبخیزداری کشور میباشد که در مناطق حساس به فرسایش بادی با اولویت تثبت تپههای ماسهای و شنهای روان در حال اجرا است.
وی دربارهی مالچ سنگ ریزهای گفت: این مالچ در حال حاضر به صورت پایلوت در کشور در مناطق خاص اجرا شده است که امید است با اثر بخشی مناسب آن بتوان از آن به عنوان جایگزین مناسب برای سایر خاک پوشها استفاده گردد.
رئیس اداره بیابان اداره کل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: مشارکت آحاد جامعه در امر مقابله با بیابانزایی امری لازم و ضروری است و انتظار میرود در این خصوص حمایتهای لازم توسط دستگاههای استان صورت پذیرد چرا که این استان با توجه به قرار گیری در مجاورت دو کویر بزرگ لوت و مرکزی، دارای شرایط طبیعی بسیار سخت و شکننده میباشدو هر گونه اقدامی در خصوص توسعه و پیشرفت در استان نیازمند تحقیق و بررسی لازم در این خصوص است.