پخش زنده
امروز: -
معاون امور بین الملل قوه قضاییه و دبیر ستاد حقوق بشر مهمان برنامه دیشب صف اول بود که به بررسی چالشهای حقوق بشری در عرصه بینالمللی پرداخت.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما، آقای کاظم غریب آبادی درباره حقوق بشر غربی افزود: آمریکا و غرب بیشتر به حقوق بشر به عنوان یک کالا و ابزار سیاسی برای اعمال فشار به کشورهای مستقل یا در حال توسعه برای حصول به اهداف سیاست خارجی خود نگاه میکنند و این بزرگترین آفت حقوق بشر است که سیاستزده شده است و در واقع استانداردها و ارزشهای حقوق بشری اصولا در آمریکا و غرب رعایت نمیشود.
نقض حقوق بشر در پرونده آقای نوری موضوع دیگر این برنامه بود که به گفته آقای غریب آبادی روند رسیدگی به این پرونده متاثر از جهت گیریهای کشور سوئد است.
معاون امول بین الملل قوه قضاییه معتقد است: وقتی حمید نوری در فرودگاه سوئد بازداشت شد، اصلا کیفرخواستی متوجه وی نبود و چندین ماه گذشت تا دادستان سوئد بتواند کیفرخواستی را ارائه و اتهاماتی را به وی تفهیم کند و این یعنی اینکه هیچ دلیلی برای بازداشت آقای نوری نداشتند.
وی ادامه داد: آقای نوری را بر مبنای یکسری اتهامات واهی دستگیر کردند و بعد از آن به سراغ این رفتند تا بتوانند یکسری مستندات ساختگی را فراهم و کیفر خواستی را برای ایشان تنظیم و به دادگاه ارسال کنند.
غریب آبادی گفت:حمید نوری در بدترین شرایط نگهداری شد و مدتها او را در سلول انفرادی نگه داشتند طی تماسی که امروز با خانواده خود داشته و عنوان کرده است که هنوز در سلول انفرادی به سر میبرد. در بیش از نود جلسه محاکمه که برای وی برگزار کردند به ایشان فقط در دو، سه جلسه اجازه دفاع داده شد. دولت سوئد که اکنون منادی حقوق بشر و مبارزه با تروریسم است، بخشی از دادگاه آقای نوری را در آلبانی برگزار کرد تا بتواند از شهادتهای دروغین گروهک تروریستی منافقین که دستشان به خون ۱۷ هزار انسان بی گناه آلوده است علیه ایشان و علیه جمهوری اسلامی ایران استفاده کنند.
به گفته دبیر ستاد حقوق بشر: موضوعات مختلفی راجع به نقض حقوق بشر آقای نوری و همچنین فرآیند قضایی و رسیدگی به پرونده ایشان وجود دارد که این پرونده سیر دادرسی عادلانهای را طی نکرده است و ما اصولاً پرونده آقای نوری را یک پرونده سیاسی و نه یک پرونده حقوقی و قضایی میدانیم.
غریب آبادی میگوید: این در حالی است که ما از سوئد سه زندانی در ایران داریم، اما مثل اینها غیر انسانی رفتار نمیکنیم در نظام قضائی ما که مبتنی بر نظام اسلامی است ما چنین رفتارهایی را قبول نداریم.
معاون امول بین الملل قوه قضاییه معتقد است: هماکنون سوئد میزبان گروههای مختلف تروریستی است، گروهک منافقین و تروریستی مثل حرکة النضال در سوئد هستند و دولت سوئد تمام امکانات را در اختیار آنها قرار داده است، ما مستندات بسیار قوی داریم که این حمایت یک حمایت سیستماتیک از گروههای تروریستی است.
به گفته آقای غریب آبادی قضیه آقای نوری در ابتدا توسط گروهک منافقین با صحنهسازی که صورت گرفت وارد نظام قضایی سوئد شد، اما این اقدام یک کار تیمی بین دو کشور اروپایی و گروهک منافقین بود و اینگونه نبوده که گروهک منافقین تنها و به صورت مستقل کاری را انجام داده شده باشد.
البته دبیر ستاد حقوق بشر میگوید که رسیدگی به پرونده منافقین در دستور کار است و در این خصوص دو اقدام خوبی در شعبه ۵۵ در سال ۱۴۰۰ صورت گرفت، یکی در حوزه خانواده دانشمندان شهید هستهای ما بود و یکی هم راجع به کودکانای بی یا پرونهای بود که برخی از خانوادههای اینها هم دادخواستی را تقدیم این شعبه کردند که مورد رسیدگی قرار گرفت و حکم لازم صادر شد؛ که البته اقدام شعبه ۵۵ از بعد حقوقی بود و از بعد کیفری هم این دعوا قابل پیگیری است.
نریشن ۴: آخرین وضعیت به پرونده شهادت سردار سلیمانی نیز از دیگر موضوعات مورد بحث دراین برنامه بود.
معاون امور بین الملل قوه قضاییه میگوید: در سفر ریاست وقت قوه قضاییه به عراق، تفاهمی را با دولت عراق داشتیم که بر اساس آن باید یک کمیته تحقیق مشترک بین دو طرف برای تسریع در رسیدگی کیفری به این پرونده تشکیل میشد. این کمیته در آذرماه سال قبل تشکیل و سه نشست در بغداد و تهران برگزار شد و اسناد مختلفی چیزی در حدود ۱۵۰۰ صفحه سند بین هیاتهای قضایی دو کشور تبادل شد.
به گفته آقای غریب آبادی: در دادسرای امور بین الملل، تمام این اسناد مورد بررسی قرار گرفت و همکاران قضایی ما شروع به نگارش کیفر خواست کردند که بخش اعظمی از کیفر خواست تدوین شده است و به زودی این کیفر خواست نهایی و به دادگستری تهران ارسال خواهد شد. در این خصوص به حدود ۷ کشور نیز نیابت قضایی ارسال شده است که هنوز پاسخی به این نیابتها ندادند که از وزارت امورخارجه خواستیم که سفرایمان به صورت فعالانه در رایزنی با مقامات ذیربط دولت میزبان وصول پاسخ به نیابتها را پیگیری کنند؛ وی ادامه داد: در اینجا بحث ما فقط اتباع آمریکایی نیست بلکه هر کسی که در ترور شهید سلیمانی و همراهان ایشان دخیل بود باید محاکمه شوند و برای همین، اشخاص در کشورهای دیگر هم شناسایی شدند.
پیگیری مشکلات حقوقی و قضایی ایرانیان خارج از کشور نیز در این برنامه مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
به گفته معاون امور بین الملل قوه قضاییه ۴ هزار نفر از ایرانیان خارج از کشور در زندانهای کشورهای مختلف هستند که ۵۰ درصد این زندانیان در ترکیه و مابقی در کشورهای دیگر هستند.
غریب آبادی میگوید: در زمینه انتقال محکومان کارهای بسیار خوبی صورت گرفته است و فقط در سال ۱۴۰۰ حدود هزار و ۷۰۰ نفر از زندانیان ایرانی خارج از کشور برای طی کردن دوران محکومیت شان به کشور منتقل شدند.
(گزارشگر: فرج اله محمدپور)