معاون سازمان مديريت :
بانكداري بدون ربا ، به نام ما به كام ديگران
پورمحمدی گفت: ايران مبدع بانكداري بدون رباست که متاسفانه از اين روش به خوبي براي مديريت نقدينگي استفاده نكرده ايم.
به گزارش خبرنگار خبرگزاري صدا و سيما ؛ حميد پورمحمدي در نخستين همايش مالي - اسلامي افزود : تئوري پرداز بانكداري اسلامي ؛ فقيه شيعه يعني شهيد صدر است كه مي توانيم ايشان را به عنوان برند اين موضوع و به عنوان افتخار فقه شيعه به دنيا معرفي کنيم و متأسفانه در اين زمينه نيز كم كاري شده است.
وي گفت: بضاعت در فقه اماميه در زمينه بانكداري اسلامي از بقيه كشورها بالاتر است به طوري که ما در سال 1980 به عنوان اولين كشور كل نظام بانكداري خود را بر اساس عمليات بانكداري بدون ربا طراحي کرديم اما هم اينك كشورهاي ديگر اين را از ما گرفته اند و ما از توسعه آن غافليم.
پورمحمدي افزود: در حالي که ما به سمت رخوت رفته ايم ديگران از اين بازار در سطح بين المللي حسن استفاده را كرده اند.
وي گفت : به عنوان مثال ما به سمت ايجاد شوراهاي فقهي در بانك ها و بازار سرمايه رفته ايم اما مصوبات اين شوراها مشورتي است و الزام آور نيست.
معاون سازمان مديريت و برنامه ريزي افزود : در زمينه رتبه بندي بانك ها بر اساس معيارهاي شرعي نيز كاري نشده است و به عنوان مثال كساني که مي خواهند بدانند كدام بانك كاملاً براساس شرع اسلام عمل كند نمي دانند به كجا مراجعه كنند.
پورمحمدي گفت : به همين خاطر رتبه بندي بانك ها بر اين اساس كه چقدر براساس شرع عمل مي کنند الزامي است.
وي از كم توجهي به دانش حقوقي اسلامي انتقاد كرد و افزود: در حالي که ما اوراق مشاركت را در عرصه بانكداري اسلامي به دنيا معرفي کرديم اما از ابزارهاي ديگر كه در اين زمينه در دنيا ابداع شده است و كاربرد بسياري دارد مانند مرابحه و صكوك استفاده بهينه نمي کنيم.
معاون سازمان مديريت و برنامه ريزي خواستار تشكيل بازار بدهي شد و گفت : اگر اين بازار شكل بگيرد بسياري از دارايي ها را مي توانيم در بازار سرمايه به چرخش درآوريم.