پخش زنده
امروز: -
رئیس فراکسیون توسعه متوازن کشور در رادیو فرهنگ، تحقق توسعه متوازن را وابسته به برنامه ریزی بر اساس اطلاعات و آمار دقیق و درست دانست و گفت:توسعه، بدون دسترسی به اطلاعات و آمار دقیق حاصل نمیشود.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما؛ دکتر محمد خدابخشی، رئیس فراکسیون توسعه متوازن کشور، در برنامه «در مسیر توسعه» رادیو فرهنگ با موضوع «آمار و برنامه ریزی در توسعه متوان» ضمن قدردانی از زحمات مرکز آمار ایران به عنوان متولی آمار در کشور گفت: علیرغم زحمات مرکز آمار، متاسفانه به دلیل ناقص بودن آمار مناطق کم برخوردار و در دسترس نبودن آمار دقیق از این مناطق و رفع نشدن نیازهای برنامهریزان در این خصوص، این مناطق در برنامهریزیها و هدفگذاریها چندان در نظر گرفته نمیشوند.
وی افزود: روستاهایی در کشور فاقد جاده قابل دسترسی هستند، که متاسفانه آماری از اینها در دسترس نیست؛ لذا در برنامههای سازمان حمل و نقل جادهای و در بحث بودجه، اصلاً در نظر گرفته نمیشوند و این ضعف از آمار و نظام آماری است، که باید جبران و اصلاح شود تا بتوانیم برنامه ریزی بهتر و موثرتری داشته باشیم.
رئیس فراکسیون توسعه متوازن کشور با تاکید بر اینکه مرکز آمار ایران، متولی اصلی آمار است، گفت: بخشهای مختلف باید آمار مربوط به بخش خود را تهیه و در اختیار مرکز آمار قرار دهند و باید تلاش کنیم که هر اتفاقی که در هر دستگاهی رخ میدهد ثبت شده و از طریق مرکز آمار انعکاس داده شود.
وی همچنین توسعه متوازن، بدون آمار و اطلاعات درست، و بدون اتکا به آمایش سرزمین را دست نیافتنی دانست و گفت: در شورای عالی آمایش سرزمین، مصوب شده است که میتواند مکمل آمار و اطلاعات مورد نیاز برای برنامه ریزی باشد؛ لذا باید با نگاه منصفانه به همه مناطق و با رعایت اصل ۴۸ قانون اساسی مبنی بر اینکه هر منطقهای فراخور استعدادهایی که دارد باید زمینههای رشد برایش فراهم شود، تلاش کنیم و برای رفع مشکلات پیش روی توسعه متوازن بکوشیم از این رو هر دستگاهی باید در زمینه آمار وظیفه و کار خود را انجام دهد.
خدابخشی آمار را یک کالای عمومی دانست که برای برنامه ریزی درست باید از کیفیت این آمار اطمینان داشت، و افزود: مرکز آمار ایران زیر مجموعه برنامه و بودجه است، که خود زیرمجموعه دولت است، و این امر در خصوص دقت، صحت، کیفیت و نشر آمار نگرانی ایجاد میکند.
وی دلیل این نگرانی را ذینفع بودن دولت دانست و گفت: علاوه بر ضرورت نظارت بر مراکز تولید کننده آمار، باید به این نکته توجه داشت که نهاد اصلی متولی جمعآوری، پردازش، توزیع و نشر آمار، همه زیر نظر دولت است که خود ذینفع است و منافع کوتاه مدتی دارد که لزوماً با منافع مردم همخوانی ندارد و این مسئله در خصوص دقت، صحت، کیفیت و نشر آمار ایجاد نگرانی میکند.
فقدان نظام یکپارچه سرزمینی، مانع توسعه در کشور است
به عقیده علیرضا ورناصری نماینده مردم مسجدسلیمان، اندیکا، لالی و هفتکل در مجلس فقدان یک نظام یکپارچه سرزمینی، در کنار یک نظام بخشی، مانع توسعه متوازن در کشور است.
علیرضا ورناصری، نماینده مسجدسلیمان در مجلس شورای اسلامی، نیز در برنامه «در مسیر توسعه» با اشاره به سابقه طولانی آمار و اطلاعات در حکمرانی کشور گفت: برای رفع توسعه نامتوازن کشور، باید به نظام آماری توجه کنیم و مقدمه آن هم، میدان دادن به دست اندرکاران نظام آماری است.
وی با اشاره به ارتباط تنگاتنگ آمار و توسعه گفت: هرچه آمار ما علمیتر باشد، توسعهای که در کشور اتفاق میافتد واقعیتر خواهد بود.
ورناصری با اشاره به تدوین برنامه هفتم توسعه کشور گفت: در بحث تحقق ۶ برنامه توسعهای گذشته، متاسفانه در خوشبینانهترین حالت، براورد میزان تحقق پیشرفت این برنامههای ششگانه، ۱۵ تا ۲۰ درصد است و باید دلایل این درصد پایین بررسی شود.
وی با تاکید بر نقش آمار در بحث آمایش سرزمین گفت: برای دستیابی به آمایش دقیق باید اطلاعات و آمار دقیق و درستی در اختیار داشته باشیم.
این نماینده مجلس افزود: حدود ۴دهه است به دنبال آنیم که بر اساس آمایش منطقهای، توسعه را پیگیری کنیم، اما فقدان یک نظام یکپارچه سرزمینی، در کنار یک نظام بخشی، مانع بوده که باید رفع شود.
در آمار خلاء قانونی نداریم و مشکلی عدم اجرای درست قانون است
سید محمدرضا میرتاج الدینی، نماینده تبریز در مجلس شورای اسلامی، نیز با تاکید بر نبود خلاء قانونی در بحث آمار گفت: در بحث آمار خلأ قانونی نداریم و مشکل اصلی عدم اجرای درست و دقیق قانون است.
وی با تاکید بر پرهیز از بخشنامهها و موارد متعدد در بحث آمار گفت: بخشنامهها و مواردی که در این خصوص پیش میآید در عدماجرای درست قانون و رسیدن به نتیجه مطلوب اثر گذار است که باید تجدید نظر شود.
حجت الاسلام میرتاجالدینی تصریح کرد: تصمیمات مقطعی گاهی به رفع مشکل کمک میکند و در مواردی هم مشکلات را اضافه میکند؛ به طور مثال در بحث قانون ارزی که اخیرا اجرا شد و موجب نوساناتی در بحث ارز شد و ارزشش را از ۳۳ هزار تومان پایینتر آورد.
آمار و اطلاعات برنامهریزی و مدیریت زیربنای توسعه هر کشور است
دکتر جواد حسین زاده آمار و اطلاعات برنامهریزی و مدیریت را به هم وابسته دانست وگفت:زیربنای توسعه هر کشور به دقت، صحت، جامعیت و هماهنگی این موارد بستگی دارد.
دکتر جواد حسین زاده رئیس مرکز آمار ایران هم در ادامه این برنامه، نظام آمار ایران را جزء نظامهای آماری رده بالا در دنیا دانست و گفت؛ وجود سیستم ثبت احوال دیرینه و کارامد وجود کدملی و شناسههای پین و لین و از قابلیتهایی است که مرکز آمار را جزوه نظامهای آماری قابل توجه در دنیا میسازد.
وی جایگاه ایران را در زمینه سرشماری در دنیا خوب ارزیابی کرد و تصریح کرد: در آمارگیریها از شیوههای اجرا و استفاده از فناوریهای مدرن استفاده شده است و به تدریج از شیوههای خود اظهاری به سمت ثبتی مبنا رفتهایم و نظام آماری کشور نیمه متمرکز و غیرمتمرکز است، چون قسمت عمده آمارها از طریق ثبتی است.
رئیس مرکز آمار ایران با تاکید بر اینکه در نظام آماری مدرن هم شیوههای تولید آمار از سنتی به سمت استفاده از سامانههای اطلاعاتی میرود افزود: در این شیوه سعی میشود که از موازی کاری در تولید آمار جلوگیری شود چرا که موازیکاری هدر رفت بودجه و نیز کاهش اعتماد عمومی نسبت به آمار را در پی دارد.
وی آمار و اطلاعات برنامهریزی و مدیریت را به هم وابسته و زیربنای توسعه هر کشور دانست و گفت: حکمرانی شایسته، حکمرانی بر دیتا و شواهد است، و جاهایی که مشکل داریم هم فرهنگ و سواد آماری کم است لذا باید آمار و سواد آماری را بشناسیم، و هم اگر جای حل است باید مانع موازیکاری شویم و سرعت در انتشار دادهها داشته باشیم.
حسین زاده با اشاره به موضوع نظارت بر آمار گفت: ما چهارچوب کیفیت آمار رسمی را در شورای عالی آمار، مصوب کردیم و شیوه نظارت بر آنها هم مشخص است (منظور بحث، آمار رسمی که ۵۰۰ قلم است میباشد)
وی در خصوص آمارهای تولیدی در کشور گفت: کیفیت آمارهای تولیدی در کشور به طور نسبی خوب است و در بسیاری مواقع در بوته جهانی سربلند بوده است، همه آمارهای ما، چون آمار تورم، حسابهای مالی، بازار کار و... همه در تقویم انتشاراتی ثبت است و زمان و کیفیت آنها که منتشر میشود، در دسترس همگان قرار دارد.
حسین زاده تاکید کرد: مرکز آمار و نظام آماری متعهد به کیفیت و ابزار کیفیت است و در ۹۸ درصد کشورهای دنیا جهان دنیا نهاد آماری زیرمجموعه دولت است.
وی با اشاره به ارتباط منسجم و هماهنگ مرکز آمار ایران با مجلس و فراکسیونها و کمیسیونهای مربوط به آمار گفت: ما در شورای عالی آمار هم نقش نظارتی مجلس را داریم و نماینده ناظری که بر کارها نظارت میکند و امید است که با کمک مجلس خلاهای قانونی را رفع کنیم.