پخش زنده
امروز: -
بهار خشک امسال آبدهی چشمههای استان را کاهش داده است و در تابستان احتمال خشک شدن برخی از چشمهها وجود دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز چهارمحال و بختیاری، کارشناس مسائل آب با اشاره به تبعات تغییر اقلیم و خشکسالی بر منابع آب چهارمحال و بختیاری، افزود:علاوهبر کاهش آبدهی چشمهها، وضعیت آبخوانهای استان نیز وخیم است و پیشبینی میشود در تابستان تعدادی از روستاها و شهرهای استان با تنش آبی روبرو شود.
وی به وضعیت دشتهای استان نیز اشاره کرد و گفت: این استان دارای ۱۰ دشت اصلی است که از این تعداد چهار دشت شهرکرد، بروجن- فرادنبه، سفیددشت و خانمیرزا ممنوعه بحرانی و دشتهای شلمزار، کیار، گندمان- بلداجی، جونقان- فارسان، مالخلیفه و لردگان ممنوعه شده است.
این کارشناس مسائل آب، افت سطح ایستابی و کسری مخزن را علت اصلی ممنوعه اعلام کردن دشتها عنوان کرد و افزود: چنانچه دشت ممنوعه با پدیده فرونشست روبرو شود آن دشت ممنوعه بحرانی اعلام شده و برداشت آب در آن با محدودیت روبرو میشود.
فاطمی افزود: در ۲ دهه گذشته متوسط اُفت سطح ایستابی دشتها در استان بین ۳۵ تا ۴۰ سانتیمتر بود، اما در سالهای اخیر به بیش از یک متر در سال افزایش یافته و در ۲ سال آبی اخیر میزان افت سطح ایستابی تشدید شده است.
وی اضافه کرد: بر این اساس طی ۲ سال گذشته افت سطح ایستابی در دشت شهرکرد ۲۵۳ سانتیمتر، در دشت شلمزار ۳۹۱ سانتیمتر، در دشت کیار ۳۵۳ سانتیمتر، در دشت جونقان - فارسان ۴۶۳ سانتیمتر، در دشت سفیددشت ۲۸۹ سانتیمتر و در دشت خانمیرزا ۴۰۰ سانتیمتر گزارش شده است که این موضوع حکایت از آن دارد که وضعیت منابع آبی این استان نسبت به استانهای دیگر در وضعیت بحرانیتری قرار دارد.
این کارشناس مسائل آب با بیان اینکه دشت خانمیرزا بیشترین فرونشست را در بین دشتهای استان به خود اختصاص داده است، اضافه کرد: در این دشت یک متر فرونشست مشاهده شده است که در نوع خود یک بحران است، اما از آنجا که ضخامت آبخوانهای استان بین ۵۵ تا ۶۰ متر است از همین رو پدیده فرونشست به وضوح فرونشستی که همانند دشت کبودرآهنگ همدان رخ داده، نیست، اما ضرر و زیان آن به همان اندازه مخرب است.
فاطمی افزود: فرونشست در دشت شهرکرد نیز ۲۵ تا ۳۰ سانتیمتر مشاهده شده است که با تشدید بحران خشکسالی احتمال افزایش آن بسیار است.
وی حوضه بهشتآباد را بحرانیترین حوضه آبی استان دانست و گفت: در این حوضه سه دشت ممنوعه بحرانی شهرکرد، بروجن- فرادنبه و سفیددشت و سه دشت ممنوعه شلمزار، کیار و جونقان- فارسان قرار دارد که نیمی از جمعیت، ۹۰ درصد صنعت و ۶۰ درصد کشاورزی استان در این منطقه قرار دارد و تداوم روند کنونی به شدت در این منطقه بحرانزا میشود.
فاطمی، وابستگی استان به منابع آب زیرزمینی را بیش از ۷۰ درصد اعلام کرد و افزود: ۹۸ درصد از آب صنعت، ۸۰ درصد از آب شرب و ۶۵ درصد از آب کشاورزی استان به منابع آب زیرزمینی وابسته است.
این استان از سال ۸۶ تاکنون با پدیده خشکسالی روبرو است و این پدیده تاثیر منفی بر منابع آب و محیطزیست این استان گذاشته و اقتصاد این استان در بخش صنعت و کشاورزی را تحت تاثیر خود قرار داده است.
چهارمحال و بختیاری سرچشمه رودخانههای زایندهرود، کارون و بخشی از دز است و افزایش یا کاهش بارشها در این استان، همچنین استانهای خوزستان، اصفهان و فلات مرکزی را تحت تاثیر قرار میدهد.
بنا بر اعلام سازمان هواشناسی، چهارمحال و بختیاری در فروردین امسال کمبارشترین استان کشور اعلام شد.