پخش زنده
امروز: -
کارشناسان بر این باورند که شکل جدید فتوایمونوتراپی ممکن است به پنجمین درمان اصلی سرطان تبدیل شود.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما به نقل از پایگاه اینترنتی روزنامه گاردین، دانشمندان توانسته اند با موفقیت با تاباندن نور بر سلولهای میکروسکوپی سرطانی آنها از بین ببرند. این پیشرفت جراحان را قادر میکند تا به طور مؤثرتری سرطان را در بدن بیماران از بین ببرند.
یک گروه از مهندسان، فیزیکدانان، جراحان مغز و اعصاب، زیست شناسان و ایمونولوژیستهای اروپایی از انگلیس، لهستان و سوئد برای طراحی شکل جدید فوتوایمونوتراپی گردهم آمده اند. کارشناسان بر این باورند که این شیوه پس از جراحی، شیمی درمانی، رادیوتراپی و ایمونوتراپی به پنجمین درمان مهم سرطان در جهان تبدیل خواهد شد.
درمان با نور فعال سلولهای سرطانی را وادار میکند تا در تاریکی بدرخشند و به جراحان کمک میکند تا تعداد بیشتری از تومورها را در مقایسه با تکنیکهای موجود خارج کنند و سپس سلولهای سرطانی باقیمانده را در عرض چند دقیقه پس از اتمام جراحی از بین ببرند. در نخستین آزمایش جهانی روی موشهای مبتلا به گلیوبلاستوما، یکی از شایعترین و تهاجمیترین انواع سرطان مغز، اسکنها نشان داد که درمان جدید حتی کوچکترین سلولهای سرطانی را روشن میکند و به جراحان کمک کند تا آنها را خارج کنند و سپس سلولهای باقیمانده را از بین ببرند.
همچنین آزمایشهای شکل جدید فتوایمونوتراپی، به رهبری مؤسسه تحقیقات سرطان لندن، نشان داد که این درمان باعث ایجاد پاسخ ایمنی میشود و سیستم ایمنی برای هدف قرار دادن سلولهای سرطانی در آینده آغاز به کار میکند. این آزمایشها همچنین نشان داد که این شیوه که میتواند مانع از عود گلیوبلاستوما پس از جراحی شود. اکنون محققان همچنین در حال مطالعه درمان جدید برای نوروبلاستوما سرطان دوران کودکی هستند.
دکتر گابریلا کرامر-مارک، سرپرست این مطالعه، به گاردین گفت: «درمان سرطانهای مغز مانند گلیوبلاستوما دشوار است و متأسفانه، گزینههای درمانی بسیار کمی برای بیماران وجود دارد. جراحی تومورها در این نوع سرطان به علت محل قرارگیری آنها چالش برانگیز است و روشهای جدید میتواند برای مشاهده سلولهای توموری که باید در طول جراحی برداشته شوند و درمان سلولهای سرطانی باقیمانده بعد از جراحی میتواند مفید باشد.»
مدیر تیم مؤسسه تحقیقات سرطان در تصویربرداری مولکولی پیش بالینی اضافه کرد: «مطالعه ما نشان میدهد که یک درمان فوتوایمونوتراپی جدید با استفاده از ترکیبی از نشانگر فلورسنت، پروتئین وابسته و نور نزدیک به فروسرخ میتواند سلولهای گلیوبلاستومای باقیمانده را در موشها شناسایی و درمان کند. ما امیدواریم در آینده بتوانیم از این رویکرد برای درمان گلیوبلاستوم انسانی و سایر سرطانهای احتمالی استفاده کنیم.»
این درمان ترکیبی از رنگ فلورسنت خاص با ترکیبی برای هدف قرار دادن سرطان است. در آزمایشی که روی موشها انجام شد، نشان داده شد که این ترکیب به طور چشمگیری دید سلولهای سرطانی را در طول جراحی بهبود میبخشد و و بعد از فعال شدن با نور مادون قرمز نزدیک باعث ایجاد اثر ضد توموری میشود.
دانشمندان تیم مؤسسه تحقیقات سرطان امپریال کالج لندن، دانشگاه پزشکی سیلزیا، لهستان، و شرکت سوئدی افی بادی معتقدند که درمان جدید میتواند به جراحان کمک کند تا تومورهای چالش برانگیز مانند سر و گردن را راحتتر و موثرتر خارج کنند.
این تلاش مشترک علمی عمدتاً از سوی مرکز علوم همگرایی تحقیقات سرطان انگلستان در مؤسسه تحقیقات سرطان و کالج امپریال لندن تأمین مالی میشود. در این مشارکت علمی دانشمندان بینالمللی از تخصصهای مهندسی، فیزیکی و علوم زیستی برای یافتن راههای نوآورانه برای مقابله با سرطان گرد هم آمده اند.
پروفسور اکسل بهرنز، مدیر تیم سلولهای بنیادی سرطان و مدیر علمی مرکز همگرایی تحقیقات سرطان انگلستان گفت: «انجام همکاری بین رشتهای برای یافتن راه حلهای نوآورانه برای مقابله با چالشهایی که در تحقیقات، تشخیص و درمان سرطان با آن روبرو هستیم، ضروری است و این مطالعه یک نمونه عالی از این همکاری علمی بین رشتهای است.»
این تحقیق رویکرد جدیدی را برای شناسایی و درمان سلولهای گلیوبلاستوما در مغز با استفاده از نور برای تبدیل یک محیط سرکوبکننده سیستم ایمنی به محیطی آسیبپذیر از نظر ایمنی نشان میدهد و از ظرفیت هیجان انگیزی به عنوان درمانی در برابر این نوع تهاجمی تومور مغزی برخوردار است.
امروزه پس از چندین دهه پیشرفت و وجود چهار نوع درمان اصلی جراحی، شیمی درمانی، رادیوتراپی و ایمونوتراپی برای درمان سرطان، به این معنی است که تعداد بیشتری از افراد مبتلا به این بیماری میتوانند به طور موثر درمان شوند و بیماران زیادی میتوانند سالها سلامت زندگی کنند.
با این حال، نزدیکی برخی از تومورها به اندامهای حیاتی بدن، یافتن راه حلها و شیوههای جدیدی برای درمان سرطان که از طریق آنها پزشکان بتوانند مانع از آسیب به بخشهای سالم بدن شوند، ضروری است. کارشناسان بر این باورند که فتوایمونوتراپی میتواند، همان راه حل باشد.
هنگامی که تومورها در نواحی حساس مغز مانند قشر حرکتی رشد میکنند که در برنامه ریزی و کنترل حرکات ارادی نقش دارد، در جراحی گلیوبلاستوما امکان باقی ماندن سلولهای توموری که درمان آنها بسیار سخت است، وجود دارد و به این معنی است که بیماری میتواند بعداً با شدت بیشتری عود کند.
درمان جدید از مولکولهای مصنوعی به نام آفی بادی استفاده میکند. این سلولها پروتئینهای کوچکی هستند که در آزمایشگاه مهندسی ساخته شده اند تا با دقت بالا به یک هدف خاص که در این مورد پروتئینی به نام ئی جی اف آر EGFR متصل شود که در بسیاری از موارد گلیوبلاستوما جهش یافته است.
سپس این آفی بادیها با یک مولکول فلورسنت به نام IR۷۰۰ ترکیب و قبل از جراحی به موشها تزریق شدند. تابش نور به این ترکیبات باعث درخشش رنگ شده و مناطق میکروسکوپی تومورها در مغز را برای جراحان مشخص کرد. سپس لیزر به نور مادون قرمز نزدیک تبدیل شد که باعث فعالیت ضد تومور شده و سلولهای سرطانی باقی مانده را پس از جراحی از بین برد.