بومیسازی ونتیلاتور پرتابل با یک چهارم قیمت نمونه خارجی
فناوران کشورمان موفق به ساخت دستگاه احیاکننده تنفسی (ونتیلاتور پرتابل) برای بیماران قلبی- ریوی و عرضه آن به قیمت ۳۰ میلیون تومان شدند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، مجتبی نجفی از مدیران این شرکت دانش بنیان مستقر در دانشگاه صنعتی شریف، گفت: کاربرد دستگاه ونتیلاتور پرتابل ایرانی برای بخشهای اورژانس، پیش بیمارستانی و آمبولانسها و همچنین انتقال بین بخشی بیماران در داخل مراکز درمانی و بیمارستانی و امداد و نجات و چادرهای صحرایی است.
وی با تاکید بر اینکه، همه قطعات این ونتیلاتور کاملا پنوماتیک است و بدون نیاز به برق و باتری کار میکند، افزود: کاربرد اصلی این دستگاه تحت عنوان «ایزیونت» در هنگام احیا و انتقال بیمار به بیمارستان است و منبع انرژی این دستگاه، نیروی مکانیکی خود اکسیژن است و دستگاه هیچ گونه نیازی به منبع تغذیهای برق یا باتری ندارد.
مدیران این شرکت دانش بنیان ادامه داد: پنوماتیک در صنعت به معنای استفاده از هوای فشرده برای انتقال انرژی است. در واقع این سیستمها از طریق هوای فشرده یا گازهای بی اثر تغذیه میشوند و کارخانهها از این گازهای فشرده برای کنترل و هدایت دستگاههای ابزار دقیق استفاده میکنند.
این فعال حوزه دانش بنیان در ادامه اظهار کرد: این دستگاه قابلیت اتصال به ماسک اکسیژن و لوله اینتوبه و کپسول یا سیستم سنترال بیمارستان را دارد و علاوه بر این دستگاه دارای دو نمونه اتوماتیک و دستی است و کاربر میتواند در حین CPR (احیا با تنفس مصنوعی) با فشار یک دکمه، اکسیژن رسانی را انجام دهد و در حالت اتوماتیک نیز حجم و فرکانس تنفسی میتواند با توجه به سن و وزن بیمار انتخاب شود.
به گفته وی این ونتیلاتور میتواند برای بیمارانی با وزن ۱۰ تا ۱۰۰ کیلوگرم استفاده شود. دستگاه مجهز به سیستم خروجی اطمینان است که از ایجاد باروتراما (جراحت ناشی از تغییر فشار) جلوگیری میکند و در صورت مسدود بودن مسیر هوایی بیمار یا بالا بودن حجم اکسیژن، همراه با ایجاد یک هشداردهنده صوتی، حجم اضافی اکسیژن را خارج میکند.
محصول ایرانی با گارانتی، نمونه خارجی بدون گارانتی
این فعال حوزه دانش بنیان با بیان اینکه، مشابه خارجی این دستگاه ساخت انگلیس با قیمت ۱۲۰ میلیون تومان وارد کشور میشود، افزود: بنده خودم قبلا نمایندگی فروش این دستگاه در ایران را داشتم و در حال حاضر مدل انگلیسی این دستگاه در حدود پنج هزار مرکز درمانی استفاده میشود، اما با مهندسی معکوس و تغییرات و با دو ویژگی اضافه با حدود یک چهارم قیمت یعنی ۳۰ میلیون تومان این محصول را بومی سازی کرده و عرضه میکنیم.
وی گفت: ونتیلاتور ایران ساخت دارای دو سال گارانتی تعمیر و تعویض رایگان حتی شکستگی است، درحالی که محصول خارجی این گارانتی را ندارد.
نجفی با اشاره به استقرار این شرکت فناور در پارک علم و فناوری دانشگاه صنعتی شریف در پاسخ به این سوال که آیا مراکز درمانی و بیمارستانی کشور از این دستگاه بومی سازی شده خرید و استفاده میکنند نیز، گفت: متاسفانه همه بیمارستانهای دولتی بحث مشکلات مالی را مطرح میکنند و میگویند پول ندارند.
وی در خصوص تعداد دستگاه فروخته شده از سوی این شرکت دانش بنیان، اظهار کرد: تاکنون ۳۰۰ دستگاه در کل کشور فروخته ایم و این نیز بیشتر به واسطه خیرین سلامت برای مراکز درمانی صورت گرفته است. دانشگاههای علوم پزشکی یا وزارت بهداشت هیچ حمایتی از ما نکرده اند.
این فعال حوزه دانش بنیان در دانشگاه صنعتی شریف با تاکید بر اینکه، این دستگاه بومی سازی شده دارای مجوز و تاییدیه از آزمایشگاه مرجع کل است، تصریح کرد: در حال حاضر دارای پروانه و مجوز فروش و بهره برداری و مستقل هستیم و صددرصد قطعات این دستگاه تولید داخل است.
وی در پاسخ به این سوال که آیا این دستگاه به سایر کشورها صادر شده است یا خیر، اظهار کرد: فعلا درحال اخذ نشان و گواهینامه CE (استاندارد اروپا) هستیم.
نجفی ضمن تاکید بر لزوم حمایت هرچه بیشتر دولت از تولید داخلی اظهار کرد: متاسفانه با وجود اینکه گاها مشاهده میشود با اینکه دستگاهی در کشورمان بومی سازی شده است، برخی شرکتهای وارداتی این دستگاهها را به کشور وارد میکنند.