پخش زنده
امروز: -
مدیرکل انتقال خون استان گفت: خون اهداکنندگان قزوین بجز خود مردم استان جان سایر هموطنان را نجات می دهند و 57 درصد اهداکنندگان مستمر هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما مرکز قزوین، مدیرکل انتقال خون استان در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: در قزوین دو پایگاه ثابت انتقال خون در شهرهای قزوین و تاکستان وجود دارد. دو پایگاه سیار هم سه شنبه ها در بوئین زهرا و هر ماه یک روز آوج حضور دارد.
عباس طالبیان اظهار کرد: در روز بین 150 تا 170 مراجعه کننده داریم که معادل 130 نفر مجوز اهدای خون می گیرند. استقبال مردم نوعدوست استان از اهدای خون مطلوب است و نه تنها نیاز خود استان برطرف می شود بلکه بخشی از نیاز استان تهران هم پوشش داده می شود. باتوجه به استقبال مردم احتمالا در آینده پایگاه سیار بوئین زهرا ثابت شود و پایگاه سیار به آبیک منتقل شود.
وی گفت: استقبال بانوان از انتقال خون کم است. در کشور 5 درصد اهداکنندگان خون بانوان هستند. در حالیکه در استان قزوین 8/6 درصد است. یکی از علل این امر آنست که اطلاع رسانی نشده و البته زیرساخت ها فراهم نبوده است. تلاش ما اینست که مشارکت بانوان را بیشتر داشته باشیم. معافیت های اهدای خون در خانم ها هم زیاد بوده است.
طالبیان تصریح کرد: برای آگاهی بخشی می توانیم فرهنگ سازی کنیم و قبل از اهدای خون پزشک معاینه انجام می دهد و در صورتیکه فرد کم خون باشد خونگیری انجام می شود. بنابراین خانم ها نگران نباشند. اهداکننده مستمر یعنی کسی که در 12 ماه بیش از 2 بار اهدای خون دارد. اهداکننده باسابقه هم داریم که هرسال یک بار خون اهدا می کند.
مدیرکل سازمان انتقال خون استان عنوان کرد: واحد جذب هم پیگیری اهداکنندگان مستمر است و فراخوان داده می شود. وقتی اهداکننده مرتب مراجعه می کند آزمایش و غربالگری بیشتری انجام می شود و با اطمینان بیشتری می توان از خون استفاده کرد. ما 57درصد اهداکنندگان استان ، مستمر هستند که آمار قابل توجهی است. فردا روز قدردانی از اهداکنندگان مستمر است که بیش از 50 نفر هستند که اتفاقا بیش از 55 بار خون اهدا کرده اند.
طالبیان گفت: مزیت اهدای خون مستمر اینست که مرتبا آزمایش های گوناگونی روی افراد انجام می شود که در صورت ابتلا به بیماری بزودی متوجه می شوند. در قزوین از ساعت 8صبح تا 8شب واحد اهدا فعال است. در تاکستان فقط وقت اداری خونگیری انجام می شود. در بوئین زهرا هم پایگاه سیار ساعت اداری فعالیت دارد. آوج هم همین زمان در ماه یک بار خونگیری انجام می دهد.
وی ادامه داد: دو گروه داریم که خون باید تامین شود. هموطنان مبتلا به تالاسمی و هموفیلی و گروه دوم افرادی هستند که جراحی می شوند یا شیمی درمانی می شوند و تحت درمان قرار می گیرند. وضعیت ذخایر خونی ما در استان مطلوب است اما برخی اوقات گروه های منفی دچار مشکل می شوند. 8 الی 10 می توانیم خون استان را تامین کنیم. در مواقعی که مشکل پیش می آید از اهداکنندگان مستمر درخواست می کنیم که مراجعه کنند.
طالبیان تصریح کرد: در سال 99 بخاطر کرونا آمار با کاهش روبرو بود که 45 هزار و 800 نفر مراجعه کردند. در سال 1400 بیش از 49 هزار نفر مراجعه کردند که متوسط 78 درصد آنها واجد شرایط خوندهی شدند. داشتن شرایط لازم براساس معاینه و تشخیص پزشک است.
وی گفت: در سال 1399 تعداد واحدهای اهدا، 35هزار و 489 نفر بودند که در سال 1400 حدود 8 درصد افزایش پیدا کرد که 55 درصد آنها اهداکننده مستمر بوده اند. از این 38هزار واحد خونی که فرآورده تهیه شده 12 هزار و 800 واحد به استان های نیازمند ارسال شده است.
طالبیان تاکید کرد: فرآورده های خونی قابل ذخیره نیستند. پلاکت را می توان 3 روز نگهداری کرد. گلبول قرمز فشرده را هم نمی توان بیش از 35 روز نگهداری کرد. برای همین نیاز به دریافت خون مرتب داریم. علت ارسال خون به استان های دیگر هم در زمان انباشت واحدهای خونی، پرشدن ظرفیت سردخانه های نگهداری خون است.
مدیرکل سازمان انتقال خون در برنامه گفت و گوی ویژه خبری گفت: برخی از فرآورده ها از جمله پلاکت بسیار مورد نیاز استان است. در روزهای تعطیل نیمه خرداد واحدهای دریافت خونی تا ظهر فعال بودند. گیرندگان ثابت که همیشه نیاز به تامین خون دارند اما در تعطیلات و احتمالا آمار بالای تصادفات مصرف خون بیشتر می شود. با کاهش کرونا اعمال جراحی و مسافرت ها بیشتر شد و مصرف خون بالاتر رفت. در فصول سرد سال اهدای خون به نسبت کمتر است. پیش بینی این است که مصرف به نسبت سال گذشته بیشتر خواهد شد البته اهدای خون در دو ماه گذشته هم بیشتر بوده است.
وی تصریح کرد: در انتقال خون دو شاخص بسیار مهم است. سلامت اهداکننده و سلامت گیرنده خون. سلامت اهداکنندگان و بخصوص اهداکنندگان مستمر باید حفظ شود بنابراین فاصله بین دو زمان خوندهی 8هفته است. حداکثر دفعات اهدای خون هم برای آقایان 4 بار در سال و برای خانم ها معمولا 3 بار در سال است.
طالبیان گفت: تعداد 110 بیمار تالاسمی در استان داریم که نیاز به خونگیری مستمر دارند. باتوجه به اینکه خونگیری مستمر ممکن است واکنش هایی از سوی بدن فرد در پی داشته باشد تمام تلاش ما اینست که باکیفیت ترین خون ها با کمترین عوارض به این بیماران اختصاص داده شود. حدود 100 بیمار هموفیلی هم در استان وجود دارد که نیاز مداوم به گرفتن فاکتورها و فرآورده های خونی دارند. بیماران سرطانی هم که متاسفانه تعدادشان در حال تغییر و البته افزایش است. برای تولید پلاسمای هایپر ایمیون در شهرهای بزرگ تولید می شود. برای تولید آن واکسن هاری را به فرد تزریق می کنند که بدن فرد تعدادی آنتی بادی تولید کند که پلاسما را از آن می گیرند.
وی ادامه داد: علم پزشکی با همه پیشرفت هایی که داشته نتوانسته مایعی بسازد که جایگزین خون باشد. تا زمانی که بیماران هستند به خون نیاز دارد. در واقع وقتی یک واحد خونی اهدا می شود جان سه نفر نجات پیدا می کند. فرد اهداکننده از بهترین داشته اش می گذرد تا جان سه نفر را نجات داد و این بهترین شاخص نوعدوستی است. شعار جهانی اهدای خون برای امسال «اهدای خون نشانه همبستگی ست. برای درمان بیماران به ما بپیوندید».
طالبیان تصریح کرد: یکی از نکات مایه افتخار برای مردم کشورمان اینست که همه اهداکنندگان ما در کشور، داوطلبانه است. وقتی که فرد وارد چرخه انتقال خون می شود معاینه های پزشکی انجام می شود و آزمایش های غربالگری هم به طور مرتب انجام می شود که بر روی تمام اهداکنندگان انجام می شود.
وی اظهار کرد: وقتی که فردی خون اهدا می کند مغز استخوانش تحریک می شود که خونسازی کند و در برابر خونی که از فرد گرفته می شود در عرض 48 ساعت جایگزین می شود و حجم گلبول ها هم در عرض 4 هفته جایگزین می شود.فرد می تواند به طور مرتب از سلامت خونش مطلع شود. فرآیند انتقال خون هم به اندازه یک تزریق آمپول است.
طالبیان گفت: حجامت در حوزه طب سنتی و طب مکمل وجود داشت. در حجامت خونی که از فرد گرفته می شود دور ریخته می شود. در انتقال خون ضمن اینکه فرد به سلامت خودش پی می برد این واحد خونی جان سه نفر را نجات می دهد. در حجامت اگر با در نظر گرفتن تمام شرایط بهداشتی انجام شود نهایتا برای خود فرد مفید است اما در انتقال برای سه نفر از نیازمندان به واحد خونی موثر خواهد بود. از سن 18 سالگی تمام افراد می توانند برای اهدای خون مراجعه کنند تا سن 65 سالگی هم مجاز هستند.
مدیرکل انتقال خون استان تاکید کرد: بعضی از داروها چون مدتی در بدن ماندگاری دارند موقع آزمایش قبل از اهدای خون مشخص می شود که آیا فرد می تواند اهدای خون انجام دهد یا ممکن است که موقتاً معافیت اهدای خون داشته باشد. هپاتیت ب و هپاتیت ث و اچ آی وی و سفلیس اگر در خون فرد مشخص شود پزشک به فرد مشاوره می دهد.
وی اظهار کرد: ما گروه های خونی شایع داریم که آ، ب، اُ هستند اما ممکن است فردی گروه خونی بمبئی داشته باشد که بسیار نادر است و حتی یک در 5هزار نفر هم نباشد. این گروه از افراد باید از گروه خونی خودشان دریافت داشته باشند در حالیکه خون این افراد را می توان به نیازمندان دیگر گروه های خونی اهدا کرد. در استان قزوین دو نفر گروه خونی بمبئی دارند که مرتبا هم خون اهدا می کنند.
مدیرکل انتقال خون در پایان گفت و گو اظهار کرد: در فضای انتقال خون امکان هیچگونه انتقال بیماری به فرد وجود ندارد. پس از انتقال خون حدود 500 سی سی مایع از بدن فرد خارج شده ممکن است مقداری دچار سرگیجه شود اما مطلقا بیماری منتقل نمی شود. با قدردانی از مردم برای اهدای خون از مردم دعوت کرد بخصوص آنهایی جزو گروه های خونی منفی هستند برای انتقال خون و نجات جان همنوعان خود به مراکز انتقال خون مراجعه کنند.