پخش زنده
امروز: -
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی گفت: ریشه هر تحول فرهنگی، قرآنی است و شاهبیت تحول قرآنی تحول در موضوع حفظ قرآن کریم است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، حجتالاسلام حمید محمدی در اولین نشست توجیهی مجریان آزمونهای حفظ عمومی قرآن کریم استان تهران با تأکید بر اینکه اگر ما در مقوله حفظ قرآن موفق باشیم، میتوانیم به تحول در سایر موضوعات فرهنگی هم امید داشته باشیم، افزود: به تعبیر مقام معظم رهبری شاهبیت تحولات فرهنگی در کشور، تحولات قرآنی است؛ لذا منشأ و ریشه هر تحول فرهنگی، قرآنی است و شاهبیت تحول قرآنی تحول در موضوع حفظ قرآن کریم است.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اهمیت جایگاه مسائل فرهنگی در کشور و ضرورت توسعه مادی و معنوی این عرصه گفت: امروزه برغم وجود منابع فرهنگی متعدد در کشور، اما حق تهران در این حوزه به خوبی ادا نشده است. باید اقدام جدی و واجبی را در این حوزه انجام دهیم. کشور ما تنها امید مستضعفان جهان است و لذا تشکیل هستههای مقاومت در جهان یکی از راهبردهای کلیدی ماست.
وی افزود: تهران نقطه اتکا و امید همه جهان است و لذا دشمن این را خیلی خوب فهمیده؛ در حالی که ما به خوبی این مسئله را درک نکردهایم دشمن از آن به خوبی استفاده میکند و متأسفانه مسئولان فرهنگی ما نیز در استان تهران به این موضوع مهم که تهران، نقطه اتکای بسیاری از فعالیتهای فرهنگی در کشور است کم توجه هستند.
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با اشاره به اینکه کسی که در تهران فعالیت فرهنگی و قرآنی انجام میدهد کاملاً باید حس، نگاه و سطح تلاشش نسبت به سایر مراکز مهمتر و بالاتر باشد، گفت: تهران از این منظر مظلوم واقع شده است و هر مقدار که ما تلاش کنیم قطعاً این حق را به شایستگی نمیتوانیم ادا کنیم.
محمدی با طرح اینکه چرا موضوع حفظ قرآن کریم تا این حد از نظر مقام معظم رهبری و ما اهمیت دارد و دیگران برنامههای ویژهای را برای آن در نظر میگیرند، پاسخ داد: به تعبیر مقام معظم رهبری شاهبیت تحولات فرهنگی در کشور تحولات قرآنی است؛ لذا منشأ و ریشه هر تحول فرهنگی تحول قرآنی است و شاهبیت تحول قرآنی، تحول در موضوع حفظ قرآن کریم است؛ بنابراین شاهبیت تحولات فرهنگی در کشور مسئله حفظ قرآن کریم است.
وی تصریح کرد: لذا اگر ما در مقوله حفظ موفق بودیم میتوانیم در تحول سایر موضوعات فرهنگی هم امید داشته باشیم. البته قصد نفی سایر فعالیتهای هنری، رسانهای و فناورانه را ندارم و به شدت با آنها هم موافق هستم، اما از نظر محتوایی اگر بتوانیم همه این فعالیتها را با محتوای قرآنی غنیسازی و رهبری کنیم و شاکله و زیرساخت فرهنگی کشور بر اساس نگاه قرآنی سامان بگیرد، دغدغه سایر بخشها را نخواهیم داشت. اگر محتوا قرآنی شود ما به اندازه کافی در ایران دارای قالبهای متنوع هنری هستیم.
غایت فعالیتهای قرآنی
محمدی در ادامه با اشاره به اهمیت جایگاه موضوع حفظ قرآن کریم گفت: در آموزش عمومی قرآن کشور چند هدف را ترسیم کردهایم که به ترتیب شامل حوزه ذهنی ـ شناختی، قلبی ـ باوری و رفتاری و عملی است. وقتی این اهداف را تحلیل میکنیم میبینیم باید قرآن را بفهمیم، آن را متوجه شویم، مؤمنانه آن را دنبال کنیم و باورهای عمیق ما پشتوانه این حرکت باشد و در نهایت همه اتفاقاتی که رخ میدهد، قرآن در آن متجلی شود و غایت ما از همه این فعالیتها، حضور قرآن در صحنه فردی، خانوادگی و اجتماعی باشد.
وی اظهار کرد: وقتی این اهداف را تحلیل میکنیم به توسعه فرهنگ قرآنی میرسیم. توسعه فرهنگ قرآنی به معنی توسعه معرفت قرآنی، توسعه ایمان و در نهایت توسعه رفتار قرآنی است. جمع رشد متوازن این سه ضلع میتواند توسعه فرهنگ قرآنی را محقق کند. ما باید رشد متوازن این سه ضلع را هدف توسعه خود قرار دهیم و معلمان قرآنی ما موظف هستند این موارد را با هم آموزش دهند.
حفظ بسترساز تدبر در قرآن کریم است
دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی با بیان اینکه شاهبیت همه آموزشهای قرآنی حفظ است، گفت: در حوزه قرآنی هفت گام و بستر داریم تا بتوانیم در حوزه معرفتی به آن دست پیدا کنیم. این موارد بهترتیب شامل روخوانی، روانخوانی، فصیحخوانی، زیباخوانی و رعایت تجوید و تقلید است که در حوزه لفظی است. در حوزه معنایی نیز آشنایی با معانی و ترجمه قرآنی، آشنایی با مفاهیم قرآنی و در بعد آشنایی با تفسیر موضوعی و ترتیبی قرآنی است. اما نقطه تلاقی و اتصال این موارد با هم حفظ قرآن کریم است که اگر محقق شود شما همه اینها را با هم خواهید داشت. به همین جهت است که مقام معظم رهبری مکرراً میفرمایند «حفظ بسترساز تدبر در قرآن کریم است».
راز بیمه شدن جامعه از لحاظ فرهنگی
محمدی اظهار کرد: مدخل ورد تدبیر، حفظ قرآن کریم است. مدخل خواندن قرآن و زیباخوانی و روانخوانی آن و توجه به معنی آن حفظ است. راز بیمه شدن جامعه ما از لحاظ فرهنگی با تربیت ۱۰ میلیون حافظ قرآن کریم همین مورد است؛ لذا سنگینترین، دقیقترین و پر ارزشترین کاری که امروز در جامعه باید انجام شود بر دوش شما مدیران قرآنی کشور است که پرچم حفظ را به دوش دارید.
اولین نشست توجیهی مجریان آزمونهای حفظ عمومی قرآن کریم استان تهران با حضور حجتالاسلام حمید محمدی، دبیر شورای توسعه فرهنگ قرآنی، حسین تقیپور، معاون آموزش و سنجش سازمان دارالقرآن الکریم، حمید مجیدیمهر، رئیس مرکز قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه و دبیر ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن کریم، محمدمهدی بحرالعلوم، معاون آموزش مرکز امور قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه و مسئول دبیرخانه ستاد راهبری طرح ملی حفظ قرآن، سیدحسن دهقان، مدیرعامل اتحادیه مؤسسات و تشکلهای قرآن و عترت استان تهران و جمعی از اساتید و مدیران مؤسسات قرآنی کشور در اداره کل سازمان تبلیغات اسلامی استان تهران برگزار شد.